Známy hotelový reťazec pridáva na svoje jedálne lístky uhlíkovú stopu pokrmov.Twitter/dailymailuk/
StoryEditor

Z menu sa dozvieš, aké tvoje jedlo spravilo uhlíkovú stopu. Nezaviedla to eko prevádzka, ale sieť známych hotelov

Michal Čiernik11.10.2023., 08:00h

V hoteloch Hilton budú mať návštevníci v menu okrem nutričných hodnôt jedál aj znázornenú uhlíkovú stopu, ktorá vznikla pri výrobe daného pokrmu.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden z najznámejších hotelových reťazcov na svete sa znovu preslávil. Hilton sa stal prvým hotelovým reťazcom v Spojenom kráľovstve, ktorý do svojich jedálnych lístkov pridal uhlíkové štítky. 

Hostia v hoteloch Hilton budú teraz presne vedieť, koľko uhlíka sa vyprodukovalo pri výrobe ich jedla. Hotelový reťazec dúfa, že táto iniciatíva pomôže zákazníkom robiť ekologickejšie rozhodnutia.

Pozitívne reakcie

Menu v takmer 30 hoteloch po celej Veľkej Británii bude zobrazovať uhlíkovú stopu na porciu spolu s nutričnými informáciami, ako je napríklad počet kalórií. Hilton hovorí, že uvedenie na trh bolo zatiaľ úspešné, pričom položky s nižšou uhlíkovou stopou sa od uvedenia na trh stávajú čoraz obľúbenejšími.

image

Chceš sa stravovať ekologicky ale nechceš sa vzdať mäsa? Pozri si, ktoré živočíšne produkty sú najšetrnejšie k životnému prostrediu

Jedlá sú rozdelené na tie s nízkymi, strednými alebo vysokými emisiami uhlíka na základe ich celkovej uhlíkovej stopy. „Prvé zistenia naznačujú, že zavedenie systému viedlo k posunu v správaní hostí, pričom obzvlášť obľúbené sú jedlá s nízkou a strednou stopou,“ prezradil pre Daily Mail Christoffer Connée, spoluzakladateľ spoločnosti Klimato, startupu v oblasti zelených technológií.

Najhoršie je na tom steak

Na čele rebríčka najvyšších emisií na porciu je britský Rib Eye steak, ktorý napriek tomu, že sa vyrába v Spojenom kráľovstve, vytvára takmer 8,1 kilogramov CO2. Charakteristický smash burger so slaninou je s 6,1 kilogramami uhlíka na porciu tesne za ním.

Na druhom konci ponuky je „Posh Fish Finger Sandwich“ ktorý produkuje iba 0,6 kilogramu uhlíka na porciu. Podobne výmena hovädzieho burgeru za rastlinný by viedla k zníženiu emisií podobných prejdeniu 63 kilometrov v aute. 

Hilton dúfa, že ich aktualizovaný jedálny lístok zníži priemerné uhlíkové náklady na jedlo, čo umožní hosťom jesť s uhlíkovou stopou menšou ako 1,2 kilogramu CO2, čo je menej ako priemerné jedlo v Spojenom kráľovstve. „Uhlíkové označovanie je jednoduchý spôsob, ako umožniť hosťom robiť informovanejšie rozhodnutia, a sme radi, že už tieto poznatky prijímajú,“ povedala Emma Banks, viceprezidentka pre stratégiu a rozvoj potravín a nápojov spoločnosti Hilton.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:58