Nakupovanie bolo aj o ťažkom rozhodovaníBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

REPORTÁŽ Na jedlo som mesačne minul len 60 eur. Čo som kupoval, ako som si varil a schudol som?

Miroslav Kamody03.12.2023., 09:00h

Bizarná výzva a moja púť na vlnách lacných potravín je na konci. Mnohé veci z nej si však chcem zachovať aj do budúcna. Ako sa mi podarilo mesiac prestravovať za 58 eur a deväť centov?

Lajkuj Brainee.sk na

Tento článok sme ti prvýkrát priniesli vo februári tohto roka. Keďže v ňom je veľa užitočných informácií, publikujeme ho znova v decembri. 

*

Tak sme konečne na konci môjho mesiaca stravovania sa za 15 eur na týždeň. Dokopy ma malo stravovanie vyjsť 60 eur, no nakoniec som túto hranicu ešte podliezol o takmer dve eurá. V prvom rade sa chcem poďakovať vám všetkým za rady, ktoré mi pomohli prestravovať sa lepšie.

Keďže sme si procesom nakupovania a opisovania prešli už trikrát (prvý týždeň, druhý týždeň, tretí týždeň) prejdem hneď na tie najpodstatnejšie veci, ktoré som si z tejto bizarnej výzvy odniesol. Stručný prehľad štvrtého týždňa nájdeš na konci článku.

image

Tretí týždeň stravovania za 15 eur. Konečne som sa dostal k vajciam a mäsu, ešte som aj vyše eura ušetril

Príprava je základ

Stravovať sa lacno si vyžaduje dôkladnú prípravu. Ísť do obchodu bez konkrétneho plánu je to najhoršie čo môžeš urobiť. Takýmto spôsobom ti utekajú desiatky eur, pretože kúpiš veci, ktoré vlastne ani nepotrebuješ. V najhoršom prípade dokonca niektoré aj tak vyhodíš, pretože ich nestihneš jesť.

Je preto vhodné dopredu popremýšľať nad tým, čo chceš najbližšie dni jesť. Spíš si zoznam, prebehni zľavové letáky či Kompas zliav. Takto vyzbrojený budeš z obchodu odchádzať spokojnejší a na konci mesiaca budeš určite bohatší.

image

Aj takto ste mali mohli vidieť v obchode

Brainee/Miroslav Kamody

Priprav sa na sklamanie

Našiel si v letákoch super zľavy? To stále neznamená, že máš vyhraté. Až príliš často sa mi stalo, že veci, ktoré v zľave mali byť, jednoducho v obchode neboli. Pri mnohých dokonca nesedela ani samotná cena v obchode. Niekto by mohol argumentovať, že som sa zle pozrel, no verte mi - keď sa snažíte prestravovať za 15 eur na týždeň, dávate si obrovský pozor na to, aby veci jednoducho sedeli.

Najhoršou praktikou je, že v jednej nemenovanej sieti obchodov cenovky menia už deň pred začiatkom nových zliav. To je niečo, čo som sa dozvedel až po tom, ako nič, čo som potreboval, nemalo akciovú cenovku. Cez kasu ti síce prejdu ešte za starú cenu, no kto nevie, ten má smolu.

image

Univerzitné jedálne zdraželi. Študenti priznali, že si jedlo radšej varia sami alebo chodia do reštaurácií

To, že je niečo v zľave neznamená, že je to najlacnejšie

Mimoriadne dôležitá vec. Aj keď sú letákové zľavy mimoriadne lákavé, vždy sa pozri, či v konkrétnom obchode nepredávajú rovnaký produkt inej značky, ktorá je lacnejšia. Takto som sa lacnejšie dostal k mnohým veciam - napríklad k ryži, obilninám, strukovinám či oleju.

Zľavové karty majú zmysel

Jasné, je otravné nosiť ich v peňaženke, no odkedy ich môžeš mať v mobile, je to omnoho jednoduchšie. Už takmer každý obchod má nejakú formu vernostného programu, vďaka ktorému vieš ušetriť od pár centov až po pár eur. A to už je rozdiel, ktorý nie je zanedbateľný.

image

Takto to vyzeralo, keď veci nevychádzali tak, ako boli naplánované

Brainee/Miroslav Kamody

Je to najhorší možný spôsob chudnutia

Stravovanie za 15 eur ti ušetrí peniaze a dokonca pri tom aj schudneš. Ale tým najhorším možným spôsobom. Kilá išli dole, rovnako tak aj nálada, energia, rozvážnosť či vyrovnanosť. Základom zdravého života je vyvážená strava, a tú som ani zďaleka nemal.

Nekupuj pečivo

Piecť si doma vlastné pečivo nie je vôbec náročné. Samozrejme, je to pracnejšie, ako keď vybehneš do najbližších potravín, kde máš rožok za 15 centov a chlieb za dve eurá, no peňaženka sa ti poďakuje. A to ani nehovorím o tom, aký vynikajúci pocit to je, keď prvýkrát z rúry vytiahneš svoje prvé domáce rožky!

image

Zľavnené produkty boli mojou alfou a omegou

Brainee/Miroslav Kamody

Urob to pestrejšie

Na samom začiatku mesiaca som si dal podmienku, aby som viac ako dva dni po sebe nejedol to isté. Pretože áno - za pár drobných som si mohol kúpiť suroviny na krumplipaprikáš a ten vyjedať päť dní. Ale no tak, kto by toto chcel?

Základom je snažiť sa jesť čo najpestrejšie, aj keď zemiaky a ryža boli v mnohých ohľadoch základ. Priznám sa, stránil som sa rady kúpiť si celé kurča - jednak mám aj tak pocit, že by to nevydalo + (a nazvite to pokojne rozmaznanosťou) neznesiem pohľad na kosti. Niekto sa hold bojí pavúkov, iný kostí. Ja oboch...

image

Foodbloger z Prešova: Za mnohými skvelými slovenskými gastro konceptami stoja východniari

Pre mnohých realita

Od začiatku som hovoril, že takéto stravovanie je možné, no ani zďaleka nie je ideálne. Kto nechce a má možnosti, stravovať sa takto nebude. Myslime však na to, že na Slovensku je množstvo ľudí, rodín či dôchodcov, pre ktorých to nie je bizarná výzva, ale smutná realita života. Mysli na to najmä pri najbližšej potravinovej zbierke. Ty chceš možno ušetriť, ale iní potrebujú prežiť.

Štvrtý týždeň v skratke

Pokiaľ si sa dostal až sem, už veľmi dobre vieš, ako som posledné týždne fungoval. Preskočím preto celú nákupnú časť (bločky sú už klasicky v galérii) a prejdem rovno na to, čo som jedol. Dodám, že nákup ma vyšiel na 15,02 eura. Pevne verím, že vzhľadom na ušetrené peniaze z minulých týždňov mi bude odpustené.

1. deň - Na raňajky som si doprial šalát so žemľami. Poriadne som a napráskal a tešil sa na obed. Z polovice veľkej kapusty som si urobil kapustové fliačky a na večeru som si doprial porciu guličiek s mliekom.

image

Nákup na posledný týždeň

Brainee/Miroslav Kamody

2. deň - Raňajky opäť iné ako po milé týždne - najedol som sa so žemlí s dobrou nátierkou. Na obed som si okrem fliačkov urobil aj rajčinovú polievku spolu s druhou polovicou kapusty. Je jej toľko, že ju budem mať ako príjemný doplnok niekoľko najbližších dní. Na večeru do seba ládujem žemľu so salámou.

3. deň - Otváram veľký jogurt (dal som na vaše rady a uprednostil ho pred menšími). Na obed som si urobil zemiakové placky a na večeru ryžu s tuniakom a sójovou omáčkou.

image

Ryža s tuniakom a sójovou omáčkou

Brainee/Miroslav Kamody

4. deň - Navlas rovnaký ako predchádzajúci. Ešte stále som mal aj rajčinovú polievku.

5. deň - Ráno som si doprial guličky s mliekom, na obed konečne dojedol polievku a k tomu som si urobil bulgur s dusenou mrkvou a petržlenom, ktoré som podlial sójovou omáčkou. Na večeru som si dal ochutenú ovsenú kašu.

V tento deň som to skutočne nevydržal. S manželkou sme si vyšli na rande a ona chcela ochutnať jeden z nových fast foodov v centre Bratislavy (mimochodom, rozhovor s majiteľmi čakaj už o pár dní!). Keď som videl všetko to jedlo, neodolal som a zhrešil. Priznal by som sa tak či inak, no celú situáciu podčiarkol fakt, že v momente, keď som prvýkrát zahryzol, ma hneď uvidela kolegyňa z práce. Život nie je fér.

6. deň - Na raňajky konečne dojedám veľký jogurt, následne obedujem bulgur z predchádzajúceho dňa. Na večeru som si dal guličky s mliekom - ešte mi vydajú aj na ďalšie ráno.

7. deň - Moja rozlúčka s touto mesačnou výzvou začala guličkami s mliekom. Na obed som si slávnostne doprial zemiakovú kašu s rybou a na večeru som definitívne spracoval žemle a salámu. Hotovo!

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 03:15