Letisko M. R. Štefánika v BratislaveTASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Ďalšie bizarné rozhodnutie? Namiesto vylepšenia cestovania vlakom chce vláda obnoviť a dotovať lety z Bratislavy do Košíc

TASR18.01.2024., 11:30h

Letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami by sa mohlo v budúcnosti obnoviť. Dotoval by ju štát.

Lajkuj Brainee.sk na

Spomínaná linka je jednou z leteckých spojení, ktoré by mohol rezort dopravy podporiť štátnou dotáciou v rámci schválenej novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve.

Ministerstvo plánuje vyhlásiť otvorenú výzvu, v ktorej sa budú môcť letecké spoločnosti uchádzať aj o podporu leteckej linky Košice - Göteborg. Vo videu na sociálnej sieti to v stredu uviedol minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

image

Ako nepodarená scéna z filmu Sám doma? Šesťročného chlapca posadili na zlé lietadlo, babka ho na letisku čakala márne

Vraj linku Slovensko potrebuje

„Konkrétne, čo ministerstvo dopravy bude iniciovať ako prvé, budú dve linky. Vyhlásime otvorenú výzvu, kde sa môžu letecké spoločnosti uchádzať o našu podporu pri leteckej linke Göteborg - Košice. Túto priamu leteckú linku máme ako záväzok z medzinárodnej zmluvy na zriadenie fabriky Volva. A druhá linka, ktorú už dlhodobo Slovensko z nášho pohľadu potrebuje, je letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami,” vysvetlil Ráž.

Podľa novely zákona, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR, štát poskytne príspevok v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia SR.

image

Lietadlo

Unsplash/Farah Almazouni

Linku pred piatimi rokmi zrušili

„V prvom rade si treba pod tým predstaviť možnosť Slovenska finančne podporiť akékoľvek linky v rámci letísk v Slovenskej republike. A takisto akúkoľvek linku, ktorá je medzi iným štátom a Slovenskou republikou,” priblížil Ráž.

Vytvorený nástroj, na základe ktorého bude možné poskytnúť prostriedky na podporu liniek, má byť podľa rezortu dopravy nápomocný k umožneniu zvýšenej mobility ľudí a k rozvoju cestovného ruchu v rámci regiónov. Priame letecké spojenie medzi Košicami a Bratislavou, ktoré prevádzkovali České aerolínie, bolo zrušené v januári 2019.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:28