LyžovanieUnsplash/Eirik Uhlen
StoryEditor

Kde sa v Európe lyžuje najlacnejšie? Na Slovensko zabudni, najviac sa oplatí Taliansko a Balkán

ČTK17.12.2023., 12:00h

Najlacnejšie lyžiarske služby sú tento rok v Taliansku a v krajinách na Balkáne. Uvádza to rebríček, ktorý zostavili firmy Post Office Travel Money a Crystal Ski Holidays, na ktorý upozornil denník Financial Times.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa porovnania sú najlacnejšie služby pre jednotlivcov v talianskom letovisku Bardonecchia, ktoré po zhruba desiatich rokoch zosadilo bulharské destinácie Borovec a Bansko.

Porovnanie sa týka 36 významných lyžiarskych destinácií v Európe a berie do úvahy ceny za lyžiarske služby, jedlo a občerstvenie pri šesťdňovom pobyte. Pre jednotlivcov je podľa rebríčka najvýhodnejšia talianska Bardonecchia, kde služby a občerstvenie pri šesťdňovom pobyte stoja 532 libier (619 eur).

image

Tatry nie sú Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť. Redaktor z britského The Guardian navštívil slovenské veľhory

Bulharsko aj Francúzsko

V bulharskom Boroveci, ktorý bol vlani najlacnejšou destináciou, sa ceny z britského hľadiska zvýšili o viac ako osem percent na 554 libier (644 eur). Na treťom mieste sa tento rok umiestnilo francúzske letovisko Le Corbier s 611 librami (710 eur).

Rebríček prináša tiež porovnanie pre štvorčlennú rodinu. Najvýhodnejšie sa tento rok lyžuje podľa porovnania v Bosne, a síce v destinácii Jahorina pri Sarajeve. Len o niekoľko desiatok libier sú ceny vyššie v talianskych letoviskách Passo Tonale a Bardonecchia.

image

Lyžovanie

Unsplash/Banff Sunshine Village

Niekde sa ceny znížili

Vlani bolo najlacnejšie služby a jedlo pre štvorčlennú rodinu v bulharskom Bansku, ktoré sa však prepadlo na piate miesto kvôli silnému zvýšeniu cien za lyžiarske kurzy.

Ceny sa znížili v deviatich z 31 destinácií, ktoré boli v porovnaní s vlaňajškom. Pri cenách za služby pre rodinu náklady klesli pri viac ako polovici destinácií. Vývoj cien však mohli ovplyvniť zmeny v kurze libry voči miestnym menám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:11