GelnicaRado Hoppej
StoryEditor

Svetobežník Rado: Cestovať osamote mi nevadí, odporúčam to každému, koho to láka

PR článok10.08.2023., 00:00h

Rado Hoppej je na sociálnych sieťach známy „štúrovaním“. Na svojom blogu tak volá objavovanie krás vo všetkých kútoch Slovenska. V rozhovore sa s nami podelil o tipy na známe i menej známe miesta na Slovensku, ktoré stoja za návštevu, a pridal aj odporúčania pre ľudí, ktorí sa odhodlávajú na sólo cestovanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Netajíš sa tým, že práve cestovateľský blog ťa priviedol späť na Slovensko. Nikdy si to neoľutoval?

To, či sa vrátim po 3 rokoch života v Rakúsku späť na Slovensko, som v sebe riešil asi pol roka. Bolo to jedno z najnáročnejších rozhodovaní v mojom živote. Mávam občas aj ťažšie dni, keďže “makať” sám na seba je pomerne namáhavé, no našťastie stále prevažujú pozitíva, a preto ani s odstupom rokov toto svoje rozhodnutie neľutujem.

Cestovateľskému blogu sa venuješ už niekoľko rokov. Zmenilo sa za ten čas niečo v spôsobe tvojej práce?

Aktuálne to mám tak, že viac obsahu tvorím na sociálne siete v podobe príspevkov či videí, a písaniu článkov sa venujem pomenej… Snažím sa teda “kráčať” s dobou a učiť sa robiť to, čo ľudí baví a čo je trendy. Aj keď samozrejme nerobím všetko, čo “fičí” na úkor kvality. Stále sa snažím, aby to prinášalo ľuďom hodnotu, aby to bolo moje a hlavne autentické.

Ak by si to mal približne spočítať, koľko dní ročne stráviš na výletoch?

To je veľmi ťažká otázka, pretože sa priznám, že to nepočítam… Záleží aj od ročného obdobia, v lete som na cestách v podstate stále, v zime je to o čosi menej… Ale ak by som to spriemeroval, tak myslím, že sú to plus-mínus dva týždne každý mesiac.

Pri takom častom cestovaní máš už pravdepodobne vytvorenú svoju rutinu pri balení sa na cesty. Čo nikdy nechýba v tvojom ruksaku?

Určite áno! V batohu mi nechýba dostatok náhradného oblečenia, pršiplášť, jedlo, voda vo vlastnej fľaši či lekárnička. To je taká “klasika”, no snažím sa pri balení myslieť na rôzne situácie, ktoré ma pri cestovaní môžu postretnúť, hlavne, keď som niekde v horách. V mojej „povinnej výbave“ nesmie chýbať ani telefón, fotoaparát či externá nabíjačka.

Pribaľte si do zahraničia, či už idete do hôr alebo k moru, cestovné poistenie od ČSOB

image

Kriváň

Rado Hoppej

Nezriedka cestuješ aj sám. Baví ťa objavovať Slovensko aj osve? V čom sú sólo výlety iné, ako tie v skupinke či vo dvojici?

Cestovanie osamote si užívam. Beriem, že nie každého baví, že si pri cestovaní veľa fotím či robím videá, čo samozrejme chápem. Aj keď je pre mňa cestovanie prácou, veľakrát si to spájam aj s nejakou formou meditácie a utriedenia si myšlienok či “vyčistenia” si hlavy… No baví ma aj to, keď sa ku mne niekto pridá. Vidím v tom pozitíva hlavne vtedy, keď si výlet vedia užiť aj tí, ktorí idú so mnou. Vtedy je všetko super.

Mnoho ľudí sólo cestovanie láka, ale majú obavy vybrať sa niekam sami. Ako začať?

Úplne tomu rozumiem, zároveň však sólo cestovanie odporúčam vyskúšať každému, koho to láka. Nemusia hneď zdolávať Kriváň, to jednotlivcovi ani neodporúčam. Začal by som nejakým menším výletom do vedľajšieho mesta či dediny. Tam si nerozhodní „sólo cestovatelia“ na vlastnej koži vyskúšajú, že na tom nie je nič divné. Rovnako tak v rámci cestovania po Slovensku nemusia riešiť napríklad žiadnu jazykovú bariéru, čo je veľké plus. Určite však treba vo väčšej miere myslieť aj na bezpečnosť a dávať si na seba pozor – čo platí, samozrejme aj vtedy, keď cestujú v skupine.

Ako si pri sólo cestovaní dávať pozor na bezpečnosť?

Pokiaľ sa niekam vyberiete sami, úplným základom je informovať niekoho o tom, kam sa chystáte. Obzvlášť ak sa vydávate do hôr. Samozrejme, treba byť obozretný, nepúšťať sa do nebezpečných situácií... A určite netreba zabúdať na cestovné poistenie s poistením Zásahu HZS v SR, keď sa chystáte na hory na Slovensku a na hory do zahraničia by som bez cestovného poistenia nešiel, niekedy totiž len obozretnosť nestačí.

Cestovné poistenie od ČSOB vás dokáže ochrániť pred nečakanými situáciami, ktoré môžu vzniknúť pri cestovaní do zahraničia. Vhodné cestovné poistenie presne pre vašu nadchádzajúcu dovolenku si jednoducho zriaďte online na webe www.csob.sk/cestovne-poistenie.

Pri svojich výletoch sa nevyhýbaš ani známejším turistickým miestam, ako sú väčšie mestá, kultúrne pamiatky či naše Tatry, ale často zavítaš aj na pomerne málo preskúmané miesta. Ako vyzerá proces výberu destinácie ďalšieho výletu?

Výber mojich „štúrovaní“ (ako nazývam svoje výlety a túry) je kombináciou viacerých faktorov. Veľa tipov mi dávajú aj ľudia, ktorí ma sledujú na sociálnych sieťach. Zvyknú mi napísať, že v ich okolí majú niečo zaujímavé, že budú radi, ak to prostredníctvom sociálnych sietí (@nie_je_tura_bez_stura) ukážem aj ďalším. Zvyknem si hľadať zaujímavé miesta aj sám na internete či v rôznych skupinách na Facebooku a v neposlednom rade závisí môj výber aj od spoluprác, ktoré aktuálne mám.

image

Kaštieľ Hrhov

Rado Hoppej

Potom pravdepodobne nasleduje samotný proces plánovania výletu... Ako to vyzerá?

Keď už mám vybraté, kam chcem ísť, tak nasleduje príprava v podobe zozbierania informácií o danom mieste či pamiatke. Rovnako si zvyknem aspoň načrtnúť nejaké výstupy, ktoré by som tam chcel vytvoriť. Následne už riešim to, ako sa na dané miesto dopravím. Zvyknem cestovať primárne vlakmi či autobusmi. Keď mám namierené na menej známe miesta, býva to náročnejšie.

Žiadne spontánne výlety teda nehrozia?

Určite je tam miesto aj na spontánnosť. No keďže je cestovanie moja práca, bez dobrého plánu, čo chcem vidieť a ako to chcem spracovať to nejde. Aspoň nejaký plán je dobré mať aj v prípade, keď sa chystáte na výlet „len tak“. Aj ľuďom, ktorí sa chystajú na neznáme miesto vždy radím, nech sa oboznámia s časťou Slovenska, do ktorej idú. Byť pripravení a mať lepšiu predstavu o tom, čo môžu očakávať a ako sa prispôsobiť miestnym podmienkam sa vždy zíde.

Získajte cestovné poistenie k platobnej karte s poistením zásahu Horskej záchrannej služby v SR

Často pri cestovaní narazíš aj na „skryté poklady, ktoré mnoho ľudí nepozná alebo ich nepovažujú za hodné návštevy, no pritom majú veľký potenciál. Ktoré také miesto ťa prekvapilo a odporučil by si ho aj ďalej?

Takýchto miest máme na Slovensku naozaj veľa, čo sa snažím ukázať aj na svojom Instagrame. Zo všetkých vyberiem asi Rastlinný kostol za obcou Debraď. Nachádza sa na veľkej lúke, zaujímavý je tým, že nemá steny ani strechu a v jeho strede rastie strom. Radí sa k tým najväčším prírodným unikátom Slovenska, no veľa ľudí o ňom nikdy nepočulo.

Stalo sa ti, že sa po tvojom odporúčaní nejaké menej známe miesto stalo veľmi populárnym?

Či som preslávil nejaké miesto, to neviem. Stáva sa mi však, že mi ľudia píšu alebo označujú ma na miestach, ktoré som odporúčal. Dám dva také nedávne príklady. Nad Gelnicou minulé leto postavili veľmi peknú hojdačku. Keďže som si ju bol pozrieť medzi prvými, myslím si, že je to jedno z tých miest, ktoré ľudia navštevujú dodnes aj vďaka môjmu odporúčaniu. Nedávno som tiež bol „štúrovať“ v obci Spišský Hrhov, v ktorej sa okrem iného nachádza aj krásny kaštieľ. Tiež mi už pomerne veľa ľudí napísalo či poslalo fotky z Hrhova, ktoré sa do ich povedomia dostalo aj vďaka mne. Zakaždým ma to veľmi poteší, keď sa ľudia inšpirujú mojimi tipmi, nech sa vyberú kamkoľvek v rámci našej krajiny.

Máš aj miesta, na ktoré sa rád opakovane vraciaš?

Samozrejme. A nie je ich vôbec málo.

Vedel by si teda vymenovať 5 takých, ktoré odporúčaš aj ostatným?

Z miest tam určite patrí Bratislava. Myslím si, že naše hlavné mesto by mal aspoň raz za život navštíviť každý z nás. Mojou srdcovkou je tiež Bardejov – dať si tam kávu na námestí nie je nikdy zlý nápad. Nesmiem zabudnúť ani na Španiu Dolinu. Táto dedinka neďaleko Banskej Bystrice má pre mňa veľmi čarovnú atmosféru.

Z prírodných krás je to určite vrch Sivec, ktorý sa nachádza nad priehradou Ružín a ponúka naozaj krásne výhľady. Veľmi rád mám aj Kôprovský štít vo Vysokých Tatrách, lebo už samotná túra naň ponúka krásne zastávky a nepatrí ani k tým najnáročnejším štítom, teda aspoň za mňa nie.

image

Sivec

Rado Hoppej

Máš pocit, že dovolenka na Slovensku je atraktívna aj pre zahraničných turistov?

Ja verím, že áno. Možno to vyznie ako klišé, ale na Slovensku máme naozaj všetko, teda okrem mora. Turisti tu nájdu krásne hory, prírodu, ale i jedinečné zrúcaniny hradov či unikátnu mestskú architektúru. Každého baví niečo iné a na Slovensku si výletníci a turisti bez problémov vyberú.

Zo svojich ciest niekedy posielaš svojim fanúšikom pohľadnice. Prinášaš si aj ty sám nejaké suveníry?

Priznám sa, že nie. Ja sa snažím žiť aj udržateľnejším a ekologickejším spôsobom, takže nákup suvenírov pre mňa nie je. Stačí mi, že prídem domov s veľkým množstvom fotografií a zážitkov.

Noste si zo svojich výletov len príjemné spomienky vďaka cestovnému poisteniu od ČSOB

Stalo sa ti, že si niekedy z výletu priniesol aj nechcený „suvenír, ako napríklad zlú skúsenosť či dokonca úraz?

Na nejakú konkrétnu zlú skúsenosť si našťastie nepamätám, ale stalo sa mi napríklad to, že som si pri jednom „štúrovaní“ prepichol chodidlo klincom. To bolo naozaj nepríjemné…

Ako sa snažíš takýmto situáciám predchádzať? Využívaš cestované poistenie?

Záleží od toho, kam mám v rámci Slovenska namierené a ako dlho sa tam zdržím, ale áno, cestovné poistenie zvyknem využívať aj ja, pokiaľ ide o horské oblasti. V rámci cestovného poistenia od ČSOB sú na Slovensku totiž kryté len náklady v súvislosti so záchranou poisteného v horskej oblasti SR. Hoci na svojom blogu sa venujem najmä cestovaniu po Slovensku, občas cestujem aj do zahraničia, a vtedy je podľa mňa cestovné poistenie tiež nevyhnutnosť. Nikdy neviem, čo sa mi môže na cestách prihodiť, a preto sa snažím byť pripravený aj vďaka poisteniu na rôzne nečakané či nepríjemné situácie.

 

Cestovné poistenie od ČSOB je ideálne na dovolenku, predĺžený víkend, ale i nákupy v zahraničí. Kamkoľvek sa chystáte, chcete si vždy priniesť len pozitívne spomienky. Pomôže vám s tým krátkodobé cestovné poistenie, ale aj cestovné poistenie v dlhodobých variantoch.  Cestovné poistenie tiež môžete získať k platobnej karte ČSOB. Viac informácií na www.csob.sk/cestovne-poistenie

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:35