Kultové bratislavské pajzle.Zomato/Mr. Prezident/Facebook/Reštaurácia Malý Bajkal
StoryEditor

Kultové bratislavské pajzle: V centre máš za pár eur problém odísť po svojich, stretneš tu aj „hviezdy internetu“

kov16.09.2022., 10:00h

Keď sa povie Slovensko, časť ľudí si predstaví Tatry, dvojkríž či halušky. Ale ruku na srdce, nemalá časť z nás má s našou krajinou späté aj obľúbené krčmy či putiky, ktoré navštevuje množstvo Slovákov.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ich vyhľadávajú kvôli cenovej dostupnosti, iní milujú ich atmosféru, a ďalší si do nich zvykli chodiť skrátka preto, že to majú od domu pár metrov. Reč je o legendárnych bratislavských krčmách, ktorých je v hlavnom meste naozaj požehnane. V Brainee sme sa ich rozhodli preskúmať.

Piváreň u Jozefa

Na ulici Stará Klenová 9 na Kramároch sa nachádza (nielen) pre miestnych legendárna krčma U Jozefa. Ako abstinent si objednávam veľkú kofolu, a po chvíli sa zoznamujem s miestnym štamgastom, päťdesiatnikom Lojzom. 

image

Kultové bratislavské pajzle.

Facebook/Piváreň U Jozefa na Kramároch

„Familiárne to tu voláme U Nádora, pretože krčma je vedľa Národného onkologického ústavu,“ prezrádza s kamennou tvárou štamgasta, a kopne do seba poldecák borovičky. Rozhliadam sa po drevenom interiéri, ktorý zdobia jelenie parohy, a počúvam pritom historky môjho nového zhovorčivého spoločníka.

image

Do histórie sa zapísal ako najbrutálnejší slovenský vrah a nekrofil. Zomrel Ondrej Rigo

Podniku „velí“ miestny sarkastický krčmár, ktorého minimalistické, no efektné hlášky tu doslova zľudoveli. „Nikdy sa mi nepozdraví, minule som sa pýtal, či sa tu bude niekedy dať platiť kartou, a povedal mi - nie, nikdy,“ sťažuje sa Lojzo a objednáva si Staropramen, ktorý tu čapujú za 1,20 eur.

image

Kultové bratislavské pajzle.

Facebook/Piváreň u Jozefa Na Kramároch/

„Niekedy tu mali Urpiner, potom zmizol. Keď som sa spýtal, či ho ešte budú čapovať, povedali, že nie,“ pokračuje ďalej štamgasta, no dodáva, že aj tak mu krčma prirástla k srdcu. Ak si pri popíjaní rád zatancuješ a obľubuješ country, určite sa tu zastav, pretože krčma má aj terasu s výhľadom na neďaleký Kamzík, na ktorej sa pravidelne organizujú koncerty.

Mr. Prezident

Ak si chceš užiť atmosféru krčmy dedinského typu s ľudovými cenami priamo v centre Bratislavy, určite musíš navštíviť podnik s názvom Mr. Prezident. Nájdeš tu rôzne typy Novopeckého piva ako Brouček či Kumburák. Za prvý zaplatíš rovné euro, za druhý len o päť centov viac. Okrem toho, ceny tvrdého alkoholu tu môžeme pokojne označiť za symbolické.

„Raz som sa tam pokúšal prejsť celú hraciu dráhu poskladanú z políčok, každého za jeden panák, aby som sa dostal ku vecným cenám,“ opisuje pre Brainee František, ktorý podnik pravidelne navštevuje. 

image

Kultové bratislavské pajzle.

Zomato/Mr. Prezident

„Nakoniec som sa tak rozj*bal, že som stratil tašku, doklady, v podstate všetko,“ opisuje „párty hru“ známej značky výrobcu destilátov, ktorá je akýmsi alkoholickým variantom známej hry „človeče, nehnevaj sa“. „Na bare mali tie vecné ceny - zapaľovače, čapicu, ruksak...mám rád tú atmosféru putiky a na mesto lacný chľast.“

image

Kultové bratislavské pajzle.

Zomato/Mr. Prezident

„Stačí 5 eur a máte problém odísť po svojich. Kto má rád tradičnú atmosféru 4. cenovej skupiny, alebo ho už omrzeli nóbl podniky typu Primi či Alizé, si príde na svoje,“ hodnotí krčmu užívateľ Marián na webe Zomato.

V krčme nájdeš dva televízory (v jednom neustále beží šport), kopec podgurážených štamgastov a, samozrejme, výherný automat.

Malý Bajkal

Na rohu parku na Račianskom mýte, kde sa navzájom preplietajú cesty rodičov s deťmi, bezdomovcov, ale aj potencionálnych nových párikov, ktorí sem vyrazili na Tinder rande, sa nachádza slávny Malý Bajkal.

Pestrosť sociálnych skupín sa preniesla aj dovnútra tejto drevenej krčmy. Môžeš tu stretnúť študentov, ultras Slovanu, lokálnych obyvateľov, ale aj novinárov či zahraničných návštevníkov. Podnik existuje už od čias komunizmu, a medzi Bratislavčanmi má kultovú povesť.

image

Kultové bratislavské pajzle.

Facebook/Reštaurácia Malý Bajkal

Malý Bajkal na to zvonku možno nevyzerá, no okrem alko i nealko nápojov sa tu dá dobre najesť. Obľúbená je najmä miestna pizza, plusom je taktiež sympatická obsluha.

Túto krčmu som navštevoval aj v hlbokých časoch pandémie (keď to bolo povolené), čapovalo sa vtedy cez okienko do plastu, a musím skonštatovať, že okolitý park vtedy pripomínal skôr „malý festival“ než okolie miestnej putiky. Skupiny ľudí s chladným mokom v ruke totiž pohltili prakticky celý park.

Koliesko

Len pár minút chôdzou pešo od Malého Bajkalu stojí Park Pub, ktorému miestni nepovedia inak ako „Koliesko“. Ako pri väčšine sídliskových krčiem, aj tu sa stretáva naozaj rôznorodá societa ľudí, a stretnúť tu môžeš dokonca členov neslávne známeho hnutia Občiansky tribunál.

image

Kultové bratislavské pajzle.

Forsquare/Facebook/Prezident

Pivo si tu môžeš kúpiť za približne 1,50 eura a vypiť ho môžeš napríklad na terase, pretože vnútorný priestor má značne obmedzenú kapacitu. Ak si chceš po práci či škole s kamošmi vypiť pár orosených, zažiť skutočnú atmosféru sídliskovej putiky či nebodaj chceš stretnúť postavičky konšpirátorskej scény, ako napríklad Ferko hasič, zastav sa.

Zora

Legendárny podnik, ktorý v Bratislave stojí už od čias Československej socialistickej republiky, sa nachádza na rohu križovatky frekventovaných ulíc Záhradnícka - Karadžičova. Ak máš rád nostalgiu, určite Zoru navštív, jej interiér totiž totálne dýcha atmosférou osemdesiatych rokov.

image

Kultové bratislavské pajzle.

Roman Kučera

Akonáhle tam dopiješ pivo, obsluha ti automaticky donesie ďalší pohár. Budvar desiatku tam dostaneš za 1,25 eura. Hovorí sa, že práve v tejto krčme sa stretávali členovia slávnej básnickej skupiny Osamelí bežci. Tú tvorili Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka.

Vo vnútri krčmy sa fajčí, ak ti to vadí, môžeš vybehnúť na vonkajšiu terasu, ktorá funguje počas letných mesiacov. Zoru pozná asi každý Bratislavčan, a aj preto je lepšie tam osobne vybehnúť a nasať miestnu atmosféru, ako o nej písať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 04:48