Týmto plážam sa radšej vyhni.Unsplash/Dustan Woodhouse/
StoryEditor

FOTO Týmto európskym plážam sa radšej vyhni. Mapa odpadkov varuje pred znečistením Stredozemného mora

iDnes.czRadomír Dohnal22.07.2024., 10:30h

Každých šesťdesiat sekúnd skončí vo svetových oceánoch množstvo plastového odpadu, zodpovedajúce plne naloženému nákladnému autu. Kadiaľ presne sa tá znečisťujúca masa ďalej uberá, ktorými prúdmi je unášaná a kde nakoniec zakotví? Odpovede pre Stredozemné more prináša nová španielska štúdia.

Lajkuj Brainee.sk na

Turecké letoviská radšej vynechaj, pláže bez odpadkov nečakaj na Rhodose, vyhni sa tiež plážam v okolí Neapola a čistú vodu určite nehľadaj medzi Terstom a Benátkami. Zhruba také sú výsledky rozsiahlej štúdie, ktorá si za svoj cieľ dala zmapovať pohyb plastových odpadkov v Stredozemnom mori.

Ako píše portál iDnes, mapovať pohyb odpadu unášaného na hladine je už z princípu nesmierne komplikované. Ako premenné v rovniciach fungujú príliv a odliv, morské prúdy, zmeny počasia a vlnobitia. Preto sa o to oceánografi z univerzity v španielskom Cádize pokúsili v mierke nie oceánskom, ale na úrovni jedného mora.

image

Chceš si užiť dovolenku bez hluku z áut? Tieto destinácie ich zakázali, pridal sa k nim aj známy ostrov v Chorvátsku

V spolupráci s Európskou kozmickou agentúrou (ESA), s využitím satelitných snímok aj pokročilých algoritmov, vytvorili komplexnú mapu znečistenia Stredozemného mora odpadom. A naznačili tak, ktorým plážam je lepšie sa vyhnúť, pokiaľ naozaj túžiš po čistej vode a plážach.

Na vytvorenie máp bolo treba analyzovať každé tri dni cez 300-tisíc satelitných snímok vo veľmi vysokom rozlíšení. Vďaka počítačovým softvérom potom na ploche 2 600 000 kilometrov štvorcových Stredozemného mora výskumníci postupne identifikovali 14 374 veľkých odpadkových škvŕn plávajúcich na hladine. Dohromady pokrývajú plochu 94,5 kilometra štvorcového.

Čisté a znečistené pobrežie

Z miest, kde sa odpadky v Stredozemnom mori najviac hromadia, vyniká napríklad celé súvislé pásmo talianskeho pobrežia medzi Terstom a Benátkami.

image

Z miest, kde sa odpadky v Stredozemnom mori najviac hromadia, vyniká napríklad celé súvislé pásmo talianskeho pobrežia medzi Terstom a Benátkami.

Nature Communication, Creative Commons/

Výrazne znečistené sú aj úseky pobrežia pri juhu Španielska, intenzívne znečisťované je tiež Alžírsko a Tunisko. Oceánografi tiež postrehli výrazné odpadkové pásma oproti obľúbeným tureckým letoviskám ako Alanya, Side a Antalya. Odpadkami zanesená je aj oblasť medzi Neapolom a Kalábriou, a tiež východné pobrežie Grécka.

Štúdia oceánografov však neprináša len zlé správy. Možno z nej vyčítať aj to, aké pobrežia sú naopak bez odpadkov. Za veľmi čisté možno považovať francúzsky Leví záliv, východné pobrežie Španielska či Baleárske ostrovy. Dobre si stojí východné pobrežie Sardínie a Korziky alebo juh Sicílie.

image

Štúdia oceánografov však neprináša len zlé správy. Možno z nej vyčítať aj to, aké pobrežia sú naopak bez odpadkov.

Nature Communication, Creative Commons/

Potešujúcu čistotu ponúkne prakticky celé pobrežie Chorvátska a talianske pobrežie v okolí Bari či turecký Izmir. Priamo vynikajúcou čistotou pobrežia potom oplýva južné pobrežie Kréty.

Nie je síce práve veselé, že pri inak radostnom plánovaní dovolenky treba počítať aj s odpadkami na plážach. Avšak výsledky bádania španielskych oceánografov o plastových odpadkoch ťa môžu ušetriť veľkého sklamania.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 12:53