Uži si dovolenku bez otravných a hlučných áut.Wikimedia/Tobi_87, X/Momentsspics, Wikimedia/Clemensfranz/
StoryEditor

Chceš si užiť dovolenku bez hluku z áut? Tieto destinácie ich zakázali, pridal sa k nim aj známy ostrov v Chorvátsku

Michal Čiernik15.07.2024., 08:00h

Pozri si zoznam najlepších ostrovov, kde stráviš letnú dovolenku bez automobilového ruchu. Jeden taký je aj v Chorvátsku.

Lajkuj Brainee.sk na

Piskot pneumatík, trúbenie a zápach výfukových plynov môže pokaziť aj tú najkrajšiu dovolenkovú scenériu na svete. Existujú však ostrovy, kde ťa zvuky moderného automobilového sveta nedostihnú.

image

FOTO Rozprávková dedinka v Chorvátsku. Ubytovať sa môžeš v dome v tvare hríbu či tekvice

Od amerického ostrovu, kde si môžeš zajazdiť maximálne tak na konskom povoze, cez maličký klenot v Jadrane až po raj v indickom oceáne s jednou s najkrajších pláží na svete. Lukratívnych dovolenkových miest bez áut je viac ako si myslíš.

Tresco, Veľká Británia

45 kilometrov od od pobrežia Cornwallu - v srdci súostrovia Isles of Scilly - leží malý rodinný ostrov Tresco, kde sa dostaneš len na lodi alebo helikoptérou. Auto tam však neprepravíš, musíš ho nechať na pevnine. Odmenou za túto obetu sú vysokohodnotené ubytovania, opustené pieskové pláže a nádherné tyrkysové zátoky.

image

45 kilometrov od od pobrežia Cornwallu - v srdci súostrovia Isles of Scilly - leží malý rodinný ostrov Tresco, kde sa dostaneš len na lodi alebo helikoptérou.

Wikimedia/Tom Corse/

Hydra, Grécko

Na tomto ostrove, ktorý leží na Sarónskych ostrovoch v Egejskom mori, sú zakázané všetky motorové dopravné prostriedky s kolesami. „Neprítomnosť mopedov bzučiacich ako sršne a áut, ktoré sa predierajú po historických uličkách, vytvára pozoruhodne pokojnú a bezstarostnú atmosféru,“ napísal redaktor Daily Mail.

Vďaka svojmu malebnému prístavu v tvare podkovy, skrytým zátokám, kľukatým uličkám, elegantným obchodom, a priezračne čistej vode, ide o naozaj skrytý grécky raj nielen pre potápačov.

Sark, Normanské ostrovy

Ďalším ostrovom, kde sú zakázané motorové dopravné prostriedky, je tretí najmenší z Normanských ostrovov Sark. Ľudia sa tu môžu pohybovať maximálne na konskom povoze, pešo či na bicykli, aj preto je tento ostrov rajom pre nadšencov turistiky.

image

Ďalším ostrovom, kde sú zakázané motorové dopravné prostriedky, je tretí najmenší z Normanských ostrovov Sark.

Wikimedia/Clemensfranz/

Návštevníci sa môžu tešiť aj na rybárčenie, horolezectvo, no najviac je ostrov preslávny nádhernou hviezdnou oblohou. „Pozorovanie hviezd na Sarku je veľmi jedinečná a špeciálna aktivita. Mnoho ľudí, ktorí žijú medzi pouličnými svetlami, nikdy nevideli Mliečnu dráhu alebo nezažili zázrak skutočnej temnoty s miliónmi a miliónmi hviezd nad hlavou,“ uvádza oficiálna stránka ostrova.

Mackinac Island, Michigan, USA

Späť v čase sa dostaneš aj na michiganskom ostroe Mackinac v Huronskom jazere. Ostrov zaseknutý vo Viktoriánskej ére ponúka množstvo príležitostí na pešiu turistiku - je tu až takmer sto kilometrov turistických chodníkov – s ohromujúcimi prírodnými kamennými útvarmi.

image

Späť v čase sa dostaneš aj na michiganskom ostroe Mackinac v Huronskom jazere.

X/Michellestenze/

Ostrov Mackinac má tiež bohatú vojenskú históriu, návštevníci sa môžu poprechádzať po Fort Mackinac a byť svedkami demonštrácií zbraní z čias občianskejj vojny.  

Vrnik, Chorvátsko

Maličký jadranský klenot skrytý v tieni známeho ostrova Korčula. Ostrov nie dlhší ako kilometer, ponúka súkromné ubytovania, s apartmánmi alebo domami na prenájom. K dispozícii je jedna reštaurácia a bar s rýchlym občerstvením. 

Okrem krištáľovo čistej vody je ostrovček známy ťažbou mramoru, z ktorého je na ostrove všetko postavené. Ako odkaz na dnes už opustené lomy však po ostrove zostali nádherné sochy.

La Digue, Seychely

V seychelskom súostroví je 115 ostrovov – no La Digue bez áut je pravdepodobne ten najkrajší. Autor cestopisov Siobhan Grogan opísal jeho pláže ako vystrihnuté zo sna. „Piesky pláže Anse Source d‘Argent lemované palmami na ostrove La Digue sú často označované za najkrajšie na svete,“ vysvetľuje Grogan.

image

V seychelskom súostroví je 115 ostrovov – no La Digue bez áut je pravdepodobne ten najkrajší.

Wikimedia/Tobi_87/

Dovolenkári na tomto mieste v Indickom oceáne sa môžu stretnúť s obrovskými korytnačkami, jazdiť na kajaku alebo pri šnorchlovaní pozorovať oceánsky život.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:54