Pri Trnave otvorili najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe.Facebook/Motýlia Záhrada/
StoryEditor

FOTO Na Slovensku máme najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe. Kde presne sa nachádza a čo v nej nájdeš?

Michal Čiernik08.07.2024., 14:00h

Vo Vlčkovciach majú obrovskú záhradu plnú exotických motýľov. Navštíviť ju môžeš do konca septembra.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvotná myšlienka vybudovať motýliu záhradu prišla v júni 2021. Majiteľ unikátneho projektu Zoltán Velebný spolu s rodinu otvorili svoju vysnívanú záhradu v Kráľovej pri Senci na Včelárskej paseke.

Od vtedy ju každý rok sprístupňujú na inom mieste a v iných rozmeroch. „Ono to malo byť len takou vedľajšou atrakciou, ale prišiel do toho Covid, ktorý to všetko prepísal. Po covide som otvoril prvú motýliu záhradu na Včelárskej paseke, potom nasledovali dve sezóny na Kostolnej pri Dunaji a teraz je tá štvrtá sezóna tu vo Vlčkovciach,“ povedal pre Trnavské rádio Zoltán Velebný.

image

Umelkyňa vytvorila záhradu plnú afrodiziackých rastlín. Môžeš ju mať doma aj ty

Tento rok si môžeš celý životný cyklus nádherných pestrofarebných motýľov vychutnať v areáli reštaurácie Eso. Na úctyhodných 240 metrov štvorcových môžeš vidieť približne 50 druhov motýľov.

Najväčšia v strednej Európe 

„Hľadal som, či existuje v strednej Európe motýlia záhrada podobnej veľkosti. Žiadnu som nenašiel. Našiel som menšiu v Maďarsku aj Rumunsku, ale väčšiu nie. Takže tu vo Vlčkovciach máme najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe," prezradil Velebný a dodal, že možno existuje väčší skleník alebo motýlí dom, ale záhrada nie.

Okrem klasických slovenských motýľov sa môžeš tešiť aj na naozaj exotické kúsky. „Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie patrí čierno-modrý krásavec z rodu Morfo, ktorý pochádza z tropických pralesov Strednej a Južnej Ameriky,“ uvádzajú na svojej webovej stránke. „Počas sezóny sa tu vyskytnú aj tie najväčšie druhy na svete. Attacus Atlas je nočný motýľ a samička môže mať rozpätie krídla aj 30 až 32 centimetrov," dodal pre Trnavské rádio majiteľ záhrady. 

image

Na úctyhodných 240 metrov štvorcových môžeš vidieť približne 50 druhov motýľov.

Facebook/Motýlia Záhrada/

V tomto motýľom raji môžeš pozorovať motýle v rôznych životných cykloch, nielen ako okrídlených krásavcov, ale aj pred zakuklením a vyliahnutím. Počet jednotlivých druhov sa však počas sezóny mení. Dospelé motýle totiž žijú len od dvoch do štyroch týždňov. Niektoré druhy sa však dožívajú len desiatich dní.

Záhrada je verejnosti sprístupnená denne od desiatej do piatej vrátane sviatkov. Pričom posledný vstup do záhrady je hodinu pred záverečnou. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 14:12