Priprav sa na horúčavyUnsplash/Conner Baker
StoryEditor

Priprav sa na peklo, prichádzajú horúčavy. Toto je deň, od ktorého na našom území teplota prekoná hranicu 30-tky

Miroslav Kamody13.06.2024., 13:00h

Po chladných dňoch začnú teploty rapídne rásť. S nimi však opäť začína hroziť aj riziko búrok.

Lajkuj Brainee.sk na

V posledných hodinách sa na Slovensku výrazne ochladilo. Ako píše portál iMeteo, môže za to príliv veľmi chladného vzduchu od severozápadu, ktorý teplotu na mnohých miestach našej krajiny stiahol pod hranicu 20 stupňov Celzia.

V porovnaní s dlhodobým normálom sú tieto teploty, ktoré tu s nami ešte budú aj dnes, nižšie až o 13 stupňov. To sa však od piatka začne meniť. Od juhozápadu sa k nám začne dostávať teplejší vzduch, ktorý konečne prinesie letné teploty.

image

30-tisíc bleskov a obrovské krúpy, ktoré vo vzduchu rozmlátili lietadlo. Slovenskom sa prehnala extrémna búrka

Je to tu

„Krajšie počasie príde až v sobotu, kedy na celom území očakávajte slnečné počasie s teplotami od +20 do +26 stupňov,” píše portál. V noci zo soboty na nedeľu nám ale hrozia búrky. Všetko sa definitívne zmení na budúci týždeň.

Teplota sa vyšplhá nad hranicu 30 stupňov Celzia, za čo môže zatekanie veľmi teplého vzduchu od juhu Afriky. Prvý deň, kedy by teploty mali atakovať túto hranicu, bude utorok. 

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Petros Karadjias

Horúco, ale s búrkami

„Od stredy budúceho týždňa by však malo byť ešte teplejšie. Teploty by sa až do nasledujúceho víkendu mali pohybovať v intervale +25 až +32 stupňov, čo sú hodnoty, ktoré sme tu tento rok na našom území ešte nemali.”

iMeteo pripomína, že s narastajúcimi teplotami treba rátať aj s návratom búrok a s nimi spojenými nebezpečnými javmi.

ANKETA
Tešíš sa na horúce počasie?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 13:18