Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy?Brainee x Canva
StoryEditor

Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy? Pozreli sme sa, či je vôbec možné zvýšiť tepelnú toleranciu nášho tela

Miroslav Kamody17.06.2024., 14:00h

Môže sa naše telo prispôsobiť extrémnym teplotám? Riešenie tu je, no nebude pre každého.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvá vlna tohtoročných horúčav sa nezadržateľne blíži. Vplyvom klimatických zmien je každý mesiac posledného roka najteplejším v histórii meraní. A zatiaľ čo v prípade lepšej adaptácie na zimné mesiace sa môžeme otužovať, v prípade horúčav množstvo ľudí nerobí nič.

Pri hľadaní rád na boj s vysokými teplotami nájdeme skôr odporúčania na pitie dostatku vody, ventilátory či klimatizácie. Otázkou však zostáva, či dokážeme naše telo reálne pripraviť na vysoké teploty, podobne ako pri otužovaní v zime. Hľadali sme preto pre teba odpovede.

image

Priprav sa na peklo, prichádzajú horúčavy. Toto je deň, od ktorého na našom území teplota prekoná hranicu 30-tky

Horúčavy zabíjajú

V štúdii publikovanej v Nature Climate Change v roku 2017 Camilo Mora, docent na katedre geografie a životného prostredia na Havajskej univerzite, a jeho kolegovia analyzovali stovky vĺn extrémnych horúčav po celom svete a zistili, že približne 30 percent populácie bolo vystavenej smrteľnej kombinácii tepla a vlhkosti najmenej 20 dní ročne. Do roku 2100 by sa toto číslo malo zvýšiť takmer o polovicu.

Ako píše Time, vlna horúčav môže priniesť až 27 spôsobov, ako môže človek zomrieť - medzi nimi napríklad nedostatočný prietok krvi do mozgu, srdca, obličiek, pečene alebo pankreasu. V skutočnosti však naozaj existuje spôsob, ako si s horúčavami poradiť.

Tepelná tolerancia

Ide o tepelnú toleranciu, ktorú Úrad pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (OSHA) definuje ako „fyziologickú schopnosť znášať teplo a regulovať telesnú teplotu priemernou alebo lepšou rýchlosťou ako ostatní“. Tepelná tolerancia má pravdepodobne genetickú zložku, hoci toto spojenie ešte nie je dobre pochopené.

image

Horúčavy v Európe

TASR/AP Photo/Petros Giannakouris

„Naše nervové systémy nefungujú všetky úplne rovnako,“ hovorí Thomas E. Bernard, profesor na University of South Florida, ktorý študuje bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci v horúčavách. „Rovnako ako máte špičkové výkony z hľadiska inteligencie, máte ich aj v neurofyziologickom zmysle. Nemôžete urobiť nič, aby ste to zmenili.”

Okrem toho tepelnú toleranciu ovplyvňuje vek (novorodenci a seniori sú na tom horšie), užívanie drog, alkoholu, prítomnosť akútneho či chronického ochorenia či obezita. Zásadnú úlohu zohráva aj stav hydratácie. „Pitie dostatočného množstva tekutín „z vás nerobí nadľudského človeka, ale umožňuje vám to naďalej znášať teplo,“ hovorí Bernard.

Treba však dodať, že akonáhle si dostatočne hydratovaný, už ti lepšie nebude. Tolerancia tepla má taktiež tendenciu klesať, keď je extrémne teplo niekoľko dní po sebe. Ak napríklad pracuješ vonku štvrtý deň po sebe s vysokými teplotami, pravdepodobne sa ti nebude dariť tak dobre ako v prvý deň. Ako to však zlepšiť?

image

Leto na Slovensku môže byť najhoršie v histórii meraní. Nejde len o horúčavy, meteorológovia varujú aj pred týmto

Musíš sa aklimazitovať

Najlepšou metódou je tepelná aklimatizácia. Je to „proces, pri ktorom sa telo pripravuje na všetky tieto fyziologické systémy, aby lepšie zvládalo tepelný stres,“ hovorí W. Larry Kenney, profesor fyziológie a kineziológie. V praxi to vyzerá tak, že počas horúceho dňa by si mal ísť von a venovať sa miernej aktivite, akou je napríklad prechádzka.

Urobiť tak však máš ale len na veľmi krátku dobu (približne 15 minút) a tento proces opakovať niekoľko dní. Priemerná osoba by mala potrebovať približne deväť až štrnásť takýchto vystavení sa, kým sa začne aklimatizovať. Aj v tomto prípade však platí, že čím si zdatnejší, tým je tento čas kratší.

Počas tohto procesu sa udeje hneď niekoľko vecí. V prvom rade sa zväčšuje objem krvi, čo umožňuje srdcu nepracovať tak rýchlo. Po kardiovaskulárnych úpravách sa začne zvyšovať aj mechanizmus potenia sa, takže sa budeme viac potiť. Pot bude viac zriedený, takže stratíme menej soli a bude sa častejšie vyskytovať na končatinách.

image

Horúčavy v Európe

TASR/AP Photo/Petros Giannakouris

Pot ti ukáže, ako si na tom

Pokiaľ nie si aklimatizovaný, najviac sa potíš na trupe, tvári, chrbte a hrudníku. Najlepšie sa však pot odparuje, keď ho máme po celom tele. Vtedy sa už potíme viac na končatinách, ktoré sa viac pohybujú priestorom a pot sa lepšie odparuje.

Brenda Jacklitsch, zdravotnícka vedkyňa z amerického Národného inštitútu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci ľuďom radí, aby si tepelnú toleranciu budovali vystavením horúcemu prostrediu počas jedného až dvoch týždňov. Pripomína však, že aj keď už budeš aklimatizovaný, stále si náchylný na tepelný stres. Preto musíš zostať hydratovaný a robiť si prestávky v tieni.

Myslieť musíš aj na to, že toleranciu musíš udržiavať, pretože ako odolnosť získaš, tak o ňu môžeš aj prísť. Odborníci sa však zhodujú na tom, že pre bežného človeka nie je aklimatizácia vyslovene potrebná. V prvom rade je nepríjemná, takže ak máš chuť oddať sa klimatizácii a strániť sa vysokých teplôt, je to v poriadku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. jún 2024 10:02