Termálne jazero HevízX/zsuzsanna/
StoryEditor

FOTO Raj pre milovníkov relaxu. Len kúsok od slovenských hraníc sa nachádza najväčšie termálne jazero na svete

Viktória Revajová29.05.2024., 11:00h

Potrebuješ zrelaxovať a načerpať sily? Máme pre teba tip. Len kúsok od slovenských hraníc sa nachádza jazero s liečivou vodou, v ktorom sa môžeš okúpať počas celého roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Približne dve a pol hodiny cesty autom od Bratislavy sa nachádza najväčšie termálne jazero na svete. Leží na východnom okraji mesta Hevíz len pár kilometrov od Balatonu. V jeho liečivej vode sa môžeš kúpať počas celého roka.

image

Kúsok za slovenskými hranicami sa ukrýva klenot. Poľské Maldivy priťahujú turistov ako magnet

Svetový unikát

Jazero Hevíz je ideálnym miestom na oddych. Ide o najväčšie biologicky aktívne prírodné jazero s liečivou termálnou vodou na svete. Výhodou je, že sa v ňom môžeš okúpať počas celého roka. Teplota vody totiž neklesá pod 20 stupňov Celzia. V lete dosahuje teplotu 33 až 35 stupňov, v zime 26 až 28 stupňov.

Ak máš strach z hĺbky, radšej sem nechoď. Dno jazera siaha do hĺbky 38 metrov. Vodou ho zásobujú pramene, ktoré vyvierajú v podzemnej jaskyni v hĺbke 40 metrov. Do jazera každú sekundu prúdi 410 litrov vody, vďaka čomu ostáva stále čistá.

Liečivé účinky

Voda je bohatá na síru, horčík, vápnik a kyselinu uhličitú. Obsahuje aj mierne rádioaktívne látky, ktoré však nie sú nebezpečné. Práve naopak. Majú blahodárne účinky.

Vysoká koncentrácia minerálnych látok pomáha pri liečbe chorôb pohybového aparátu. Okrem toho pomáha aj pri liečbe zápalov a gynekologických problémov.

Prameň vyplavuje aj iné vzácne zlúčeniny. Bahno na báze rašeliny je podobne ako samotné jazero svetovým unikátom. Má ešte intenzívnejšie liečivé účinky ako termálny prameň. Obsah rádia zmierňuje bolesť, upokojuje nervovú sústavu a podporuje regeneráciu buniek. Je známe aj vďaka svojim omladzujúcim účinkom.

image

Od tých jednoduchých trás aj pre začiatočníkov, až po náročnejšie stúpania. Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku

Pasívny aj aktívny oddych

Areál je pre verejnosť otvorený celoročne. Otváracie hodiny sa menia v závislosti od aktuálnej sezóny. Trojhodinový lístok stojí v prepočte približne 12 eur. Vstupné na celý deň je necelých 20 eur.

Ak ťa pasívny oddych v termálnom jazere omrzí, v okolí Hevízu sa nachádzajú rozsiahle cyklotrasy a turistické chodníčky, kde si po zaslúženom relaxe môžeš dopriať dávku endorfínov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. jún 2024 11:02