Poľské MaldivyX/avanti_1989/sokole Oko/
StoryEditor

Kúsok za slovenskými hranicami sa ukrýva klenot. Poľské Maldivy priťahujú turistov ako magnet

Viktória Revajová20.05.2024., 10:00h

Počul si už o poľských Maldivách? Zatopený lom, ktorý sa nachádza neďaleko Katovíc si získal túto prezývku vďaka svojej azúrovej vode.

Lajkuj Brainee.sk na

Ani mnoho Poliakov netuší, aký klenot sa ukrýva pri mestečku Jaworzno. Reč je o parku Gródek a jeho vodnej nádrži Wydra, ktorá je známa skôr pod prezývkou poľské Maldivy. Niet sa čomu čudovať. Jej azúrová hladina, ktorú pretína drevená lávka skutočne pripomína exotické letovisko.

image

VIDEO Kto sa chce dostať na jej vrchol, musí zdolať vyše 6-tisíc schodov. Na posvätnú horu Tchaj-šan sa ľudia plaholčia štvornožky

Máš ju len na skok

Toto čarovné miesto sa nachádza len dve hodiny cesty autom od slovenských hraníc. Hoci v nádrži nie je povolené kúpanie, zdá sa, že návštevníkov to neodrádza.

Z dreveného móla, ktoré vedie ponad nádrž možno pozorovať vodné živočíchy a užívať si krásu okolitej prírody. Neďaleké cyklotrasy majú čo ponúknuť aj športovcom. Vstup do celého parku je voľný a otvorený je 24 hodín denne počas celého roka. 

Park Gródek vznikol revitalizáciou zaniknutého kameňolomu. Napriek svojmu postindustriálnemu pôvodu táto oblasť ukrýva výnimočnú prírodu. Nachádza sa tu jedinečná mozaika prírodných biotopov - teplomilné trávne porasty, lúky, skalné biotopy, mokrade, vodné nádrže a lesy. 

Za zmienku určite stojí aj vodná nádrž Gródek, ktorá je rajom pre milovníkov potápania. V hĺbke 18 metrov ukrýva bagre, ktoré v tejto oblasti ostali ako pozostatok z jej industriálnej éry.

ANKETA
Počul si už o poľských Maldivách?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 09:29