Máme pre teba päť nových atrakcií na SlovenskuFacebook/Banskobystrický kraj Turizmus, Región Gemer/Martin Veselovsky, Rasťo Trnka
StoryEditor

Chceš konečne zažiť niečo iné? Pozreli sme sa na päť nových atrakcií naprieč Slovenskom, ktoré musíš navštíviť

Miroslav Kamody24.05.2024., 12:00h

Omrzeli ťa už tradičné turistické spoty na Slovensku? Máme pre teba nádielku úplne nových, ktoré rozhodne musíš túto sezónu navštíviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku nájdeš množstvo jedinečných miest a atrakcií, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť. Problém však nastáva v momente, keď si ich už navštívil. Takmer každý si môže na svojom zozname odškrtnúť Bratislavský hrad, Chodník korunami stromov, Bojnický zámok a zoo či košický Dóm svätej Alžbety. 

Čo ďalej? Našli sme pre teba päticu úplne nových atrakcií a miest, ktorým môžeš dať toto leto šancu. Sú roztrúsené po celom Slovensku a na svoje si tak príde úplne každý.

image

FOTO Takto budú vyzerať nové záchody v Tatrách. Ikonická latrína sa nevráti, ľudia nie sú z víťazného návrhu nadšení

Park tmavej oblohy Muránska planina

Ako informuje Región Gemer na svojej facebookovej stránke, v piatok 3. mája sa na Salaši Zbojská uskutočnilo slávnostné podpísanie memoranda o vzniku nového parku tmavej oblohy, pričom Muránska Planina sa stala 4. miestom v rade na Slovensku, ktoré sa môže pochváliť takouto krásou.

„Mliečnu cestu či padajúce perzeidy, ktoré sa tu dajú pozorovať v úplnej tme a ponúkajú nám jedinečný pohľad, aký si môžeme vychutnať len málokde. Lokalita Muránskej planiny je nie len miestom s nízkou úrovňou svetelného znečistenia, ale je to miesto, kde sa môžete dotknúť neba!” píše sa v príspevku. Viac sa dozvieš v tomto článku

image

Park nočnej oblohy Muránska planina

Facebook/Región Gemer/Martin Veselovsky

Stovky metrov dlhá zipline dráha v Gombaseku

V Gombaseku nájdeš úplne novú adrenalínovú atrakciu. Ako informoval web RTVS, zipline dráha prepája známu jaskyňu zapísanú do zoznamu UNESCO s obnovenou kúriou Andrášiovcov a areálom bývalého kláštora.

Celá dráha je dlhá takmer 500 metrov, čo z nej robí najdlhšiu zipline dráhu v Košickom kraji a druhú najdlhšiu v celej krajine. Začína na vyhliadkovej veži neďaleko známej jaskyne a jej koniec je priamo pri bývalom pavlínskom kláštore. Jedna jazda ťa vyjde na 10 eur, pokiaľ pôjdeš aj s kamarátmi, za 2 + 1 jazdu dáte 20 eur.

Nový symbol Slnečných jazier

Senec má novú atrakciu, pre ktorú bude táto letná sezóna premiérová. Ako informovalo mesto na sociálnej sieti Facebook, gigantický symbol jazier v podobe nasvietenej veže je vidieť zo všetkých pláží a mení farbu.

Dobrou správou je, že osvetlenie je LED a zdrojom energie sú solárne panely. Vežu mesto pôvodne rozsvietilo už na Vianoce, no keďže väčšina ľudí sa do Senca chystá v letnej sezóne, pre drvivú väčšinu návštevníkov pôjde o novinku.

Avatar v Nemeckej

Novinky hlásia aj z Horehronia. Ako informovali na sociálnej sieti, región láka na nové atrakcie v podobe interaktívneho rozprávkového sveta a audiovizuálneho sprievodcu. „V obci Nemecká ide o pilotnú časť projektu, ktorá sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, v Predajnej zasa audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom prevedie turistov životom mlynára.”

Dlhodobo nevyužívané priestory v budove bývalej školy v Nemeckej ťa tak presunú priamo do Pandory. Ide o iniciatívu Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, ktoré chcelo návštevníkom ponúknuť zaujímavú atrakciu aj v prípade nepriaznivého počasia. 

SaunaTajch pri jazere Uhorná v Smolníku

Jazero Uhorná v Smolníku sa stáva čoraz obľúbenejšou turistickou destináciou na východe Slovenska. Ako upozornil portál košice.dnes24, atrakcií pri tomto jazere každým rokom pribúda. „Minulý rok sme pri ňom otvorili bufet, ktorý je dočasnou náhradou za ten legendárny, ktorý poškodil požiar,“ pripomenul predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka s tým, že už onedlho pri jazere vyrastie SaunaTajch.

Prírodná sauna pri banskom tajchu by mala skĺbiť cestovný ruch, šport, rekreáciu a poznávanie prírodných a kultúrno-historických pamiatok pamiatok v okolí. Uprostred jedinečnej lokality si tak už čoskoro budeš môcť naplno užiť aj saunovanie.

image

SaunaTajch

Facebook/Rasťo Trnka
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 23:12