Japonský ostrov duchov skrýva temnú históriu.Wikimedia/Hisagi/
StoryEditor

Japonský ostrov duchov skrýva temnú históriu. Stihli tu natočiť Bondovku, turisti ho milujú, aj keď je opustený už 50 rokov

Michal Čiernik20.05.2024., 08:00h

Ostrov je pre verejnosť sprístupnený len od roku 2009. Múry dnes obľúbenej destinácie pre milovníkov dark turistiky však skrývajú krvavé tajomstvá.

Lajkuj Brainee.sk na

Malý ostrov podobný pevnosti nazývaný „Hashima“ alebo bežne nazývaný Gunkanjima (Ostrov bojových lodí), leží neďaleko pobrežia Nagasaki. Ostrov je pokrytý husto natlačenými budovami a opustený už 50 rokov.

image

Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý

Začiatkom 20. storočia bol Hashima osídlený spoločnosťou Mitsubishi Corporation, ktorá zistila, že ostrov leží na bohatom podmorskom ložisku uhlia. Takmer ďalších sto rokov sa baňa prehlbovala pod morským dnom, aby zbierala uhlie, ktoré poháňalo japonskú priemyselnú expanziu. V roku 1941 ostrov s rozlohou menej ako jeden štvorcový kilometer produkoval 400-tisíc ton uhlia ročne.

Pekelný ostrov

Takéto množstvo uhlia však musel niekto v ťažkých podmienkach aj vyťažiť. Japonsko malo na tento účel využívať hlavne odvedených vojnových zajatcov z Kórei či z Číny.

V otrockých podmienkach museli tisíce robotníkov denne pracovať až 900 metrov pod zemou v takmer 40 stupňových banských horúčavách.

image

Ruiny ostrova Hashima.

Wikimedia//

Hovorí sa, že od hladu, vyčerpania, podvýživy a ťažkým pracovným podmienkam v bani zomrelo približne 1300 robotníkov.

Jedinečná infraštruktúra

Ešte zaujímavejšie ako bane, bola aj architektúra na ostrove. Spoločnosť Mitsubishi totiž musela pre tisíce pracovníkov vybudovať celé mesto.

Na malom kamennom šesť hektárovom ostrove tak vyrástli desaťposchodové bytové komplexy. Výškové bludisko spojené nádvoriami, chodbami a schodiskami na vrchole svojej slávy, v roku 1959, údajne obývalo viac ako 5 200 ľudí. To z neho v tom čase robilo najviac zaľudnené miesto na svete.

image

Ešte zaujímavejšie ako bane, bola aj architektúra na ostrove. Spoločnosť Mitsubishi totiž musela pre tisíce pracovníkov vybudovať celé mesto.

Wikimedia/

Masívna betónová výstavba zapríčinila, že z ostrova zmizla všetká príroda. Nezostal na ňom ani jediný krík či strom. Stal sa  známym ako „Midori nashi Shima“, ostrov bez zelene. 

Uhlie sa minulo

Následne sa však zásoby uhlia minuli. Mitsubishi zatvorilo baňu, všetci odišli a toto ostrovné mesto ostalo opustené a ponechané späť k prírode. Byty sa začali rúcať a na pustých dvoroch prvýkrát začali rásť kríky.

Od roku 1974 do roku 2009 bol ostrov oficiálne uzavretý pre všetkých návštevníkov. Jeho apokalyptický opustený nádych však začal stále viac lákať odvážnych turistov ale aj filmárov. Medzi múrmi betónovej ostrovnej pevnosti sa točil James Bond: Skyfall z roku 2012. Neskôr, 5. júla 2015 bol ostrov zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 10:37