MetroX/edwin Ong/
StoryEditor

Ako to vyzerá v najhlbšej stanici metra na svete? Cestou do podzemia musia cestujúci prekonať až osem eskalátorov

Viktória Revajová27.05.2024., 08:00h

Pre klaustrofobikov je nočnou morou. Cestovatelia však tento svetový unikát vyhľadávajú s nadšením. Takto vyzerá najhlbšia stanica metra na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Stanica metra Hongyancun v čínskom meste Čchung-čching sa nachádza v hĺbke, ktorá je ekvivalentom štyridsať poschodovej budovy.

Hoci má stanica výťah, ktorý dokáže cestujúcich do podzemia prepraviť v priebehu niekoľkých sekúnd, neraz sa rozhodnú radšej použiť eskalátory, aj napriek tomu, že im cesta trvá dlhšie. Rýchle klesanie do veľkej hĺbky totiž u nich vyvoláva pocit, ako pri ceste lietadlom, píše portál Oddity Central.

image

Najdlhšia rovná cesta na svete pretína púšť bez jedinej zákruty. Je taká nudná, že vodiči počas jazdy zaspávajú

Vstup na vrchole hory

Čínska metropola Čchung-čching je známa svojou kopcovitou krajinou s kľukatými cestami a prudkými svahmi posiatymi budovami. Práve jej nezvyčajný terén umožnil výstavbu najhlbšej stanice metra na svete.

Vstup do stanice Hongyancun sa nachádza na vrchole jednej z mnohých hôr v čínskej samospráve. Jej najhlbší bod sa nachádza 116 metrov pod zemou. Kvôli svojej extrémnej hĺbke sa stanica Hongyancun rýchlo stala turistickou atrakciou.

Jej výstavba však nebola jednoduchá. Stavebné práce začali v auguste 2017. Pracovníci museli najskôr pomocou ťažkej techniky do hory vyvŕtať niekoľko vertikálnych šácht. Následne pri prácach v podzemí každý deň prekonávali stovky schodov. Cesta na povrch im podľa čínskych médií trvala 38 minút. Po piatich rokoch vyčerpávajúcich prác stanicu otvorili.

Vďaka svojej hĺbke 116 metrov prekonala rekord, ktorý do roku 2022 držala stanica kyjevského metra Arsenalna s hĺbkou 105,5 metra.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Ako pri ceste lietadlom

Aj napriek tomu, že cestujúci sa do útrob stanice môžu dostať výťahom len za 53 sekúnd, väčšina ľudí využíva eskalátory. Na to, aby sa dostali k perónu ich musia zdolať až osem, čo trvá približne desať minút. 

Dôvod je jednoduchý. Rýchla cesta výťahom do veľkej hĺbky totiž spôsobuje barotraumu ucha. Tento stav vzniká, keď tlak vzduchu v strednom uchu a tlak vzduchu v prostredí nie sú v rovnováhe. Tento stav sa zvykne označovať aj ako "letecké ucho", a to kvôli tomu, že ho ľudia zažívajú najmä pri vzlete alebo pristávaní lietadla.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 02:22