Domov na kolesáchMiroslava Sloupová/idnes.cz/
StoryEditor

Michael si s priateľkou kúpil starú dodávku a pretvoril ju na domov snov. Na bývaní ušetrili tisíce

iDnes.cz21.05.2024., 08:00h

Dovolenka nemusí byť o drahých hoteloch. Dokazuje to mladý pár z Česka, ktorý precestoval Nový Zéland na svojpomocne prerobenej dodávke.

Lajkuj Brainee.sk na

Karavan je na Novom Zélande takmer nevyhnutnosťou, ak chce človek vidieť všetky krásy ostrovov. Mnoho turistov používa prenajaté alebo už upravené dodávky na cestovanie a život na ostrovoch. Ich cena na začiatku sezóny však často dosahuje aj 20-tisíc novozélandských dolárov (vyše 11-tisíc eur).

Michaela Tykvarta, ktorý pochádza z Česka však vysoké ceny odradili a rozhodol sa hľadať lacnejšiu alternatívu. A tak sa pustil do opravy starej dodávky, ktorú prerobil na domov snov, píše portál iDnes.cz.

image

FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci

Opravil ju na kolene

Začiatky pre Michaela a jeho priateľku na druhom konci sveta neboli ľahké. Keďže nemal peniaze nazvyš, rozhodol sa hľadať lacnú alternatívu bývania. „Chcel som si zaobstarať lacnejšie auto a prestavať ho tak, aby mi vyhovovalo. Tak som si kúpil auto dostatočne veľké na to, aby sa do neho zmestila veľká posteľ a začal som prerábať. Bola to vypitvaná dodávka, ale o to lacnejšia,“ spomína.

image

Domov na kolesách

Miroslava Sloupová/idnes.cz/

Na severe ostrova, medzi Maormi, si kúpil starý Ford Econovan Maxi z roku 1997 iba za 2 500 novozélandských dolárov, čo je prepočte približne 1 400 eur. Na každom odpočívadle si zriadil provizórnu dielňu a starú dodávku opravoval svojpomocne. „S priateľmi sme si kúpili najpotrebnejšie náradie a všetko sme postavili na kolene,“ hovorí Michael.

Prvých pár nocí mal v aute natiahnutý len hamak a počas dní postupne staval konštrukciu z drevených dosiek. Čoskoro vznikla vysnívaná posteľ a úložný priestor pod ňou, neskôr aj kuchyňa s pultom, plynovým horákom a umývadlom, ako aj skrine na oblečenie.

image

Zákazníci takmer nikdy nedostanú to, čo si objednali. Reštaurácia chybných objednávok je hitom

V nedokonalosti je krása

Na dodávke bolo práce ako na kostole. Michael musel vyriešiť zavedenie elektroinštalácie, vodovodu a toalety. Bez týchto vecí totiž nie je možné získať samostatné povolenie, vďaka ktorému je možné kempovať na mnohých miestach na Novom Zélande zadarmo.

„Na strechu som nainštaloval solárny panel, v aute máme tri európske a dve novozélandské zásuvky, ako aj dva USB porty, vďaka ktorým môžeme nabíjať počítače a mobilné telefóny. Dodávka bola pôvodne poháňaná LPG, ale na miesto, kde bol ventil na doplnenie nádrže, som dal dva kanistre s vodou – jeden na čistenie, druhý na odpad,“ opisuje Michael.

image

Michael na dodávke urobil kus veľkej práce.

Miroslava Sloupová/idnes.cz/

Turisti na Novom Zélande môžu doplniť alebo naopak vypúšťať vodu na takzvaných skládkach, bezplatných staniciach roztrúsených po oboch ostrovoch. V lete tiež čerpal vodu do solárnej sprchy, pätnásťlitrového čierneho vrecka, v ktorom slnko ohrieva vodu.

„Podľa mňa v dodávke nie je ani jeden rovný rez,“ smeje sa Michael. Hoci Michael priznáva, že výsledné dielo nie je dokonalé, na prvý spoločný domov, ktorý dal dohromady vlastnými rukami je hrdý. „Je to stará dodávka a viem si predstaviť, že všetko by mohlo vyzerať lepšie. Ale na to, že to bolo prvýkrát, čo som prerábal auto, najmä v takých ťažkých podmienkach, som spokojný. Slúžilo ako skvelý domov,“ dodáva.

image

Alžírsko uchvacuje odvážnych cestovateľov. Nahliadni s nami do málo navštevovanej krajiny

Rekonštrukcia ho stála asi 3-tisíc novozélandských dolárov (takmer 1 700 eur). Vďaka dodávke mladý pár ušetril na ubytovaní za pol roka viac ako 5-tisíc novozélandských dolárov (približne 2 800 eur). Za ušetrené peniaze precestovali všetky severné a južné ostrovy.

Po návrate do Európy chce mladý pár na svoju novú cestu zrenovovať ďalšie auto, tentoraz však v dielni so všetkým vybavením.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. jún 2024 11:56