Jaskyňa s najväčšími kryštálmi na svete vyzerá ako z inej planéty.X/Ahchihuahua/
StoryEditor

Jaskyňa s najväčšími kryštálmi na svete vyzerá ako z inej planéty. Pre človeka je však smrteľne nebezpečná

Michal Čiernik19.05.2024., 09:30h

Jaskyňa v Chihuahua v Mexiku je pochovaná takmer 300 metrov pod zemským povrchom a obsahuje obrovské sadrovcové kryštály. Scenéria ako z filmu ťa však ľahko môže stáť život.

Lajkuj Brainee.sk na

Sixtínska kaplnka kryštálov, ako ju nazval Juan Manuel García-Ruiz, geológ zo španielskej Národnej rady pre výskum (CSIC), ktorý ju študoval, je podzemná jaskyňa plná sadrovcových kryštálov veľkosti stromu. Našli sa tam niektoré z najväčších prírodných kryštálov, aké boli doteraz dokumentované, uvádza Livescience. Jaskyňa sa nachádza asi 300 metrov hlboko a je spojená s baňou na olovo, zinok a striebro v Naica, 105 kilometrov juhovýchodne od mesta Chihuahua. 

image

Po stopách megatvorov. Je potvrdené, že oblasti týchto slovenských miest kedysi brázdili dinosaury

Baníci objavili jaskyňu kryštálov náhodou v roku 2000 pri vŕtaní bočného tunela, ktorý pomáhal vetraniu v bani. Keď vstúpili dovnútra, objavili komoru plnú obrovských bielych kryštálov, pričom najväčší meral cez 11 metrov na dĺžku a meter na šírku.

Človek tam nevydrží ani desať minúť

Ťažobné operácie v Naica sa začali v roku 1974 a odvtedy bolo objavených niekoľko jaskýň naplnených kryštálmi – vrátane Jaskyne mečov, ktorá je od podlahy po strop posiata kryštálmi podobnými dýke. Cueva de los Cristales, ako ju miestny nazývajú, je však z nich najväčšia, je dlhá 110 metrov s maximálnym objemom 6-tisíc kubických metrov, čo viac ako dvojnásobok veľkosti olympijského bazéna. Má tvar podkovy a je vytesaná z vápencovej skaly. 

Jaskyňa leží na zlomovej línii a nad úložiskom magmy pochovanej 3 až 5 kilometrov pod baňou. Zhruba pred 26 miliónmi rokov magma vystúpila na povrch a vytlačila vody bohaté na minerály nahor cez trhliny v skale. Vriaca voda otvorila jaskyne vo vápenci a vytvorila usadeniny, ktoré kryštalizovali po tisíce rokov. Teploty sa neskôr ustálili na približne 58 stupňov Celzia, čím sa vytvorili ideálne podmienky na to, aby kryštály vyrástli do mamutích rozmerov z minerálu zvaného anhydrit. 

image

Podmienky v jaskyni sú pre kryštály síce ideálne, no pre ľudí sú smrteľné.

X/Ahchihuahua/

Podmienky v jaskyni sú pre kryštály síce ideálne, no pre ľudí sú smrteľné. Po vypustení vody zostali teploty rovnaké, ale vlhkosť presiahla 90 percent. Pri tejto úrovni vlhkosti nemá potenie žiadny chladiaci účinok. V dôsledku toho ľudia potrebujú náležitú ochranu, aby mohli zostať v jaskyni dlhšie ako 10 minút.

Nebezpečná je aj samotná chôdza medzi kryštálmi. Tie sú totiž extrémne hladké, ostré a mimoriadne klzké a aj ten najmenší zlý pohyb by ťa mohol stáť život.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. júl 2024 11:14