Výletná loďBrainee X Canva/
StoryEditor

Dovolenka na výletnej lodi? Pracovníčka odporúča, ktoré kajuty sú najlepšie a ktorým sa oblúkom vyhnúť

Nikola Michalkova16.04.2024., 11:00h

Výletné lode sú obľúbeným spôsobom cestovania Ľudia sa tak každý deň môžu ocitnúť na inom mieste. Avšak aj samotný výber kajuty ti dokáže nielen zlepšiť, ale aj zhoršiť dovolenku. Prečítaj si, ktoré sú najlepšie a najhoršie.

Lajkuj Brainee.sk na

Slováci čoraz častejšie objavujú výletné plavby. Pri rezervácii dovolenky na lodi si však ľudia často nezistia, či vybraná kajuta je vhodná alebo nie. Následne prídu do reality a zistia, že sa im až tak nepáči. Pracovníčka na výletnej lodi Sharon Waugh na portáli Business Insider odporúča, ktoré kajuty sú najlepšie, a ktorým sa, naopak, radšej vyhnúť.

Na výletnej lodi pracovala celkovo šesť rokov. Vystriedala dve spoločnosti, ktoré ponúkajú dovolenky na výletných lodiach. Práca ju naučila, ako veľmi dokáže výber kajuty ovplyvniť celkový zážitok z dovolenky. Sharon napokon síce skončila ako moderátorka, rozhodla sa svoje tipy naďalej zdieľať s ľuďmi, aby im pomohla.

image

FOTO Najväčšia výletná loď na svete vyplávala na svoju prvú plavbu. Ikona morí má dvadsať palúb a obrí vodný park

Kabíny na úrovni oceánu

Ak patríš medzi ľudí, ktorí zvyknú na lodiach trpieť morskou chorobou, stred lode je pre teba to najvhodnejšie miesto. Zároveň je to miesto, ktoré je najbližšie k hladine a pocítiš tam menej hojdania, ktoré môže byť nepríjemné. Tiež je vhodné pri morskej chorobe zvážiť aj typ lode, pretože čím je loď menšia, tým je pohyb väčší.

V tomto prípade je lepšie vybrať si väčšiu loď, ktorá má najmenej 1 500 kajút a rezervovať si izbu v strede lode. „Cestujúci, ktorí trpia morskou chorobou, by sa mali vyhnúť plavbe počas sezóny hurikánov, ktorá voľne trvá od júna do novembra, alebo cestovaniu po rozbúrených vodných plochách, ako je napríklad Drakeov príliv,“ opisuje.

Štúdiové izby alebo sólo kajuty

Niektoré spoločnosti, ako napríklad Norweigian Cruise Line, Royal Caribbean, Celebrity Cruises a Virgin Voyages ponúkajú kajuty určené pre jedného cestujúceho. Isté lode, napríklad NCL, majú v blízkosti týchto izieb aj salóniky, ktoré sú určené primárne pre ľudí ubytovaných v jednolôžkových izbách. V nich sa môžu jednotlivci na palube stretávať a užívať si spoločenské podujatia, ktoré organizuje personál.

image

Výletná loď

Brainee X Canva/

Kajuty na pravoboku alebo ľavoboku

Keď si budeš rezervovať izbu a budeš chcieť balkón či okno, je potrebné zvážiť trasu lode, s ktorou budeš cestovať. „Ak sa chystáš na malebné pobrežie jedným smerom, zisti, na ktorú stranu bude loď otočená. Tak budeš vedieť, či si máš vybrať izbu na ľavej strane lode alebo na pravej strane, aby si mal čo najlepší výhľad,“ radí.

Samozrejme, táto rada je predovšetkým pre tých, ktorí by z izby radi mali čo najlepší výhľad. Preto je dôležité si pozrieť trasu lode, aby si sa vedel rozhodnúť, na ktorej strane sa ti výhľad páči viac.

Kajuty blízko populárnych atrakcií

Pri rezervácii treba mať na pamäti, že výletné lode sú väčšinou obrovské, preto pohyb po palube môže byť niekedy viac chaotický a ľahko sa môžeš stratiť. Ak máš predstavu, ktoré atrakcie by si rád využíval a kde by si chcel najčastejšie tráviť svoj čas, je vhodné si vybrať kajutu v blízkosti týchto atrakcií. Ušetrí ti to čas a nemusíš zmätene pobehovať po celej lodi, aby si našiel atrakciu, ktorú by si rád vyskúšal.

image

Monštruózne plavidlo vyzerá na vode hrozne. Na najväčšiu výletnú loď sveta sa valí vlna hejtu

Izby pri výťahoch

Tieto izby sú vhodné pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu chodiť ďaleko. Všetky lode sú v USA väčšinou prístupné z dôvodu amerického zákona o zdravotne postihnutých. Avšak cestujúci so zdravotným postihnutím by si mali dopredu zistiť nielen umiestnenie, ale aj samotné vybavenie izby.

Samozrejme, v prípade týchto izieb treba počítať aj so zvýšenou frekvenciou pohybu ľudí, ktorí používajú výťahy, čo môže viesť k väčšiemu hluku pred tvojou izbou.

Kajuty priamo nad alebo pod rušnými oblasťami

Prejdeme teraz k tým najhorším izbám. Najhoršia kajuta je určite tá, ktorá sa nachádza pod alebo nad rušným priestorom. V tom prípade si ticho na izbe neužiješ. Preto ak si budeš rezervovať kajutu, pozri si plány lode a uisti sa, že sa pod alebo nad ňou nenachádza kasíno, bufet, kuchyňa, divadlo, bar, posilňovňa či bazén.

image

Výletná loď

Brainee X Canva/

„Keď som pracovala v službách pre hostí, sťažnosti na hluk často prichádzali od ľudí ubytovaných v kajutách nachádzajúcich sa v blízkosti týchto rušných oblastí. Kajuty obklopené inými kajutami sú najtichšie. Ak sa tam vyskytnú problémy s hlukom, služby pre hostí môžu poslať ochranku, aby sa s hlučnými hosťami vysporiadala,“ hovorí.

Izby so zakrytým výhľadom na oceán

Tieto izby zvyčajne majú jedno okno, a aj to býva zakryté záchranným člnom, čiže výhľad skutočne nečakaj. Množstvo ľudí si tieto izby zarezervuje kvôli nižšej cene. „Počula som veľa sťažností na zakryté izby, pretože odporúčam ušetriť peniaze s vnútornou kajutou alebo si priplatiť za izbu s výhľadom na oceán, aby sa splnili tvoje očakávania,“ radí Sharon.

Kajuty blízko kotvy

Ak si rád ráno pospíš o niečo dlhšie, vyhni sa izbám, ktoré sú blízko kotvy. Keď loď vchádza do prístavu a bude ju spúšťať, vydáva to hlasné klopkanie a tikanie, ktoré je rušivé a deje sa to zvyčajne skoro ráno.

Izby s dvomi bunkami

Niektoré výletné lode ponúkajú izby s vnútornými dverami, ktoré oddeľujú dve susedné kajuty. Táto možnosť je vhodná predovšetkým pre rodiny alebo skupiny ľudí, s ktorými cestuješ. Ak si ale vyberieš túto izbu a budú hneď vedľa bývať cudzí ľudia, ktorí navyše budú hluční, zvuk cez dvere bude hlasnejší aj napriek tomu, že budú zamknuté.

Nesprávna izba vzhľadom na tvoje preferencie

Ak si introvert, izby v centre diania obklopené obrovským množstvom ľudí určite pre teba nebudú úplne komfortné. Sharon preto odporúča, aby si v tomto prípade vybral izbu s balkónom, kde budeš mať súkromie a výhľad na oceán pre seba.

Naopak, extroverti, ktorí preferujú svoj čas tráviť v centre diania a medzi ľuďmi, by mohli pokojne siahnuť po vnútornej kajute. Pri ich spôsobe života a potrebe spoločenskej prítomnosti ľudí by v kajute aj tak netrávili príliš veľa času.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:17