Shutterstock
StoryEditor

Koľko času denne tráviš s mobilom v ruke? Vieme, kedy je to problém!

PR článok13.11.2023., 00:00h

Zvykneš si kontrolovať svoj screen time na telefóne či laptope? A aké číslo ukazuje? Priemerný používateľ trávi v roku 2023 surfovaním na internete každý deň 6 hodín a 58 minút, z toho 2 hodiny a 24 minút na sociálnych sieťach. Zmestíš sa do tohto štandardu alebo ho vysoko prevyšuješ? A kedy to už môže byť problém?

Lajkuj Brainee.sk na

Kedy sú digitálne technológie problém

„Cítiš sa nervózne, keď pri sebe nemáš mobil? Stáva sa ti, že počas týždňa ho ani raz úmyselne nevypneš? Potrebuješ ho mať vždy blízko postele? Chodíš s ním aj na toaletu? Ak na väčšinu alebo všetky otázky odpovedáš kladne, úzkosť z odlúčenia od mobilného telefónu, tzv. nomofóbia, sa ťa tiež týka,“ opisuje varovné príznaky Matěj Krejčí, psychoterapeut a odborník na digitálny detox.

Smartfón je zrejme najlepší vynález, aký sme kedy vymysleli. Vďaka nemu máme slobodný prístup k informáciám všetkého druhu kedykoľvek si zmyslíme, avšak, so sebou prináša aj nemalé riziká.

Čo všetko digitálne technológie ovplyvňujú?

Podľa prieskumu z roku 2023, ktorý prebiehal v 17-tich krajinách sveta, každý tretí používateľ digitálnych technológií je od nich závislý. V celosvetovom rebríčku v ich používaní vedú obyvatelia Južnej Afriky – online trávia až 10 hodín a 46 minút denne!

„Mnohé z toho, na čo sme predtým používali vlastný mozog, za nás dnes vybavujú smart technológie, čo môže viesť k závislosti, či dokonca až k demencii,“ upozorňuje Matěj Krejčí. Negatívne následky nadmerného používanie smartfónu či počítaču môžeš pociťovať rôznym spôsobom, napríklad ako dlhodobú nespokojnosť so sebou samým, výkyvy nálad či dokonca nespavosť (digitálne technológie vyžarujú modré svetlo, ktoré je zásadným rušiteľom spánku). Ich vplyv však siaha ešte ďalej.

Vedel si, že moderné technológie sú jedným z najvýraznejších producentov CO₂? Uhlíkovú stopu produkujú e-maily, fotky v telefóne, aj obyčajné scrollovanie na sociálnych sieťach. Nehovoriac o vysokej spotrebe energií, ktorá je so smartfónmi, tabletmi či laptopmi neodmysliteľne spojená.

Čo s tým a prečo je Digitálna očista cestou

„Nie, nemusíš hneď demonštratívne rozbiť mobil a hodiť ho do koša, stačí nájsť rovnováhu, užívať si naplno offline svet a nenechať sa rušiť technológiou,“ radí odborník na digitálny detox Krejčí.

image
SPP

Digitálna očista od SPP ti v tom môže pomôcť. Je osvetou rozumného používania digitálnych technológií, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo elektrickej energie a produkujú nezanedbateľnú časť CO2. Dá ti cenné rady a tipy, ako efektívne obmedziť čas strávený s digitálnymi technológiami, vďaka čomu ti zostane viac času pre seba a svojich blízkych. Okrem toho, že ochrániš životné prostredie a seba, zlepšíš aj svoju energetickú spotrebu a navyše ušetríš poplatky za energie.

Tipy, ako ušetríš energie a znížiš svoju uhlíkovú stopu:

  1. Skús odfotiť jednu kvalitnú fotku namiesto desiatich rovnakých záberov
  2. Pravidelne maž spam a nepotrebné e-maily
  3. Nenechávaj zariadenia zbytočne v stand-by móde, radšej ich vypni
  4. Ihneď po nabití prístroja vytiahni nabíjačku zo zástrčky
  5. Kontroluj a reguluj si svoj screen time
  6. Namiesto online nákupov sa prejdi do mesta na nákup
  7. Nastav si tzv. dark mode na svojich elektronických zariadeniach
image
SPP

A keď už budeš mať telefón v režime dark mode, určite si pusti aj nedávno vydaný, rovnomenný song „Dark mode“ od Alana Murina. „Fotiť si očami“ a „mazať uhlíkovú stopu láskou“ je celkom dobrý tip na dnešný deň.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 15:49