LietadloUnsplash
StoryEditor

Okrem príručnej batožiny odvážte aj seba. Známe aerolínie, s ktorými lietajú aj Slováci, priniesla bizarnú požiadavku

ČTK12.02.2024., 08:00h

Fínska letecká spoločnosť Finnair žiada pasažierov, aby sa s príručnou batožinou nechali zvážiť. Dúfa, že sa jej tak lepšie podarí určiť vzletovú hmotnosť svojich lietadiel. Hoci je váženie dobrovoľné, požiadavka vyvolala na sociálnych sieťach vlnu odporu. Píše o tom nemecký týždenník Der Spiegel.

Lajkuj Brainee.sk na

Fínske aerolinky zhromažďujú dáta do štúdie. S dobrovoľným vážením firma začala od tohto mesiaca a chce s ním pokračovať do mája. Na výpočet skutočnej letovej bilancie potrebujú aerolinky poznať údaje o hmotnosti paliva, odbavenej batožiny, náklade, cateringu, vody a cestujúcich, uvádza Finnair.

image

Mladík si v lietadle robil srandu, že je terorista. Španielsko okamžite vyslalo stíhačky, 120-tisícový výjazd má preplatiť

Dajú sa síce použiť spriemerované údaje od leteckých úradov, tie však môžu byť menej presné. Na sociálnych sieťach sa oznámenie Finnairu nestretlo s dobrým ohlasom. Niektorí používatelia uviedli, že sú krokom aeroliniek zdesení a obávajú sa, že najmä cestujúci s nadváhou by sa mohli cítiť stigmatizovaní.

Kritika cestujúcich

Jedna užívateľka sa proti požiadavke ohradila a napísala, že s Finnairom cestovať nebude, pretože nechce, aby ju "blbá letecká spoločnosť" potupila, že je tučná. Podľa hovorkyne Finnairu sa váženia na letisku vo fínskej metropole Helsinky zúčastnilo zatiaľ asi 500 cestujúcich. Na váhu si stúpali so svojimi batohmi, taškami a s pojazdnými kuframi.

image

Lietadlo spoločnosti Finnair

Reuters/Phil Noble

Letecká spoločnosť zdôrazňuje, že cestujúci sa nemusia obávať, že by údaje o ich hmotnosti zverejnila. Zhromaždené hodnoty podľa nej nie sú nijako prepojené s osobnými údajmi zákazníkov. Celkovú hmotnosť cestujúceho a jeho príručnej batožiny vidia iba zamestnanci pri váhe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 00:18