StíhačkaTASR/AP/US Embassy in Bosnia and Herzegovina
StoryEditor

Mladík si v lietadle robil srandu, že je terorista. Španielsko okamžite vyslalo stíhačky, 120-tisícový výjazd má preplatiť

Miroslav Kamody26.01.2024., 10:00h

Mal to byť vtip medzi priateľmi. Španielske bezpečnostné služby však nič nenechali na náhodu a mladík za to zrejme zaplatí poriadny balík.

Lajkuj Brainee.sk na

Pasažier leteckej spoločnosti, ktorý prinútil španielske letectvo, aby vyslalo stíhačky po tom, čo povedal, že vyhodí do vzduchu lietadlo, v ktorom sedel, sa v pondelok postavil pred súd. O bizarnom prípade informovala BBC.

Aditya Verma mal 18 rokov, keď v júli 2022 so svojimi priateľmi cestovali so spoločnosťou easyJet z londýnskeho letiska Gatwick na španielsky ostrov Menorca. BBC uviedla, že pred odletom napísal priateľovi na Snapchate: „Som pripravený vyhodiť do vzduchu lietadlo (som členom Talibanu).”

image

Nechutne prdiaci pasažier sa postaral o otočenie lietadla. Muža s toxickým nákladom nechali zo stroja vyviesť

Kvôli vtipu vzlietli stíhačky

Slová konverzácie identifikoval bezpečnostný systém a dostal sa až k španielskym úradom, ktoré podľa spravodajského portálu vyslali dve stíhačky F-18, aby lietadlo sledovalo až do momentu, kým nepristane.

„Úmyslom nikdy nebolo spôsobiť verejné utrpenie alebo spôsobiť verejnú ujmu,” povedal Verma na súde. Čelí obvineniu z verejného ohrozenia, čo môže mať za následok, že mu bude nariadené zaplatiť viac ako 120-tisíc dolárov, ak bude uznaný vinným.

image

Lietadlá spoločnosti EasyJet

Reuters/Charles Platiau

Približne 103-tisíc dolárov z tejto pochádza od španielskeho ministerstva obrany na náklady na uvedenie bojových lietadiel do pohotovosti. Podľa denníka The Telegraph Verma pred súdom povedal, že si najprv myslel, že lietadlá lemujú lietadlo v rámci vojenského cvičenia súvisiaceho s rusko-ukrajinskou vojnou.

Neurobil to verejne

Vermova právnička súdu povedala, že išlo o „zlý vtip”, ale zdôraznila, že to bol vtip vyrobený v súkromí s priateľmi. „Aditya neuverejnil svoju správu na Facebooku ani ju nepropagoval. To, čo urobil, bolo ekvivalentom žartovania v aute s priateľmi,” povedala pre Telegraph.

image

Muž v lietadle z Japonska do USA pohrýzol letušku. Stroj sa nad oceánom musel otočiť a vrátiť na letisko

„Tento chlapec mal 18 rokov a začínali prázdniny, ktoré boli odmenou za jeho úspechy v škole,“ dodala. „Keď on a jeho priatelia pristáli na Menorke, uvedomili si, že sú v nočnej more.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 15:06