Počet smrteľných útokov žralokov sa v roku 2023 na celom svete zdvojnásobil.Wikimedia/Albert Kok/
StoryEditor

Sem na dovolenku radšej nechoď. Počet smrteľných útokov žralokov sa v roku 2023 zdvojnásobil

Michal Čiernik07.02.2024., 09:00h

V roku 2023 došlo na celom svete k znepokojivému nárastu smrteľných útokov žralokov. Na týchto plážach sa vyskytovali najčastejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Floridskej univerzity zistili, že úmrtia v dôsledku útokov žralokov sa zdvojnásobili. V minulom roku bolo hlásených desať úmrtí, o päť viac, ako v predchádzajúcom roku.

Údaje ukázali, že Spojené štáty mali najviac nevyprovokovaných útokov, až 36, ktoré predstavovali 52 percent z celkového počtu žraločích napadnutí. Dva z toho boli smrteľné.

Extrémny nárast turistov

Tím výskumníkov zistil, že v roku 2023 zabili väčšinu plavcov veľké biele, tigrované a býčie žraloky.  Podľa vedcov je zvýšený počet úmrtí spôsobený tým, že v oceáne je každý rok viac ľudí a väčší dôraz sa kladie na hlásenie nevyprovokovaných útokov.

image

Začína byť Stredozemné more pre Slovákov nebezpečné? Zmena klímy prilákala žraloky aj iné morské potvory

Nevyprovokovaný útok je, keď žralok zaútočí na človeka bez provokácie, napríklad keď sa jednotlivec neúmyselne priblíži k žralokovi alebo pláva alebo surfuje v oblasti, kde žralok loví ryby.

Najčastejšími obeťami útokov boli surferi. Žraloci si ich vybrali až v 42 percentách prípadov, zatiaľ čo plavci a potápači tvorili 39 percent útokov.

Štyri zabitia v Austrálii

Podľa správy Medzinárodného súboru žraločích útokov (ISAF) Floridskej univerzity uhryzli žraloci na Floride približne 16 ľudí. Dvoch ľudí títo morský predátori zabili v Kalifornii a na Havaji.

Po jednom úmrtí hlásili tiež na Bahamách, v Egypte, Mexiku a Novej Kaledónii. Na Bahamách okrem toho zaznamenali ďalších päť útokov, podobne ako v Brazílii a v Južnej Afrike. „Je to v rozmedzí normálneho počtu uhryznutí, aj keď úmrtia sú tento rok trochu znepokojujúce,“ povedal Daily Mail Gavin Naylor, riaditeľ programu výskumu žralokov Floridského múzea prírodnej histórie.

Najviac tragických napadnutí sa však stalo v Austrálii, kde žraloci zabili až štyroch ľudí. Môže za to aj extrémny nárast populácie bielych a býčích žralokov. „Bezpečnosť na pláži je v Austrálii na špičkovej úrovni. Sú fantastické,“ povedal Joe Miguez, doktorand z Floridského programu pre výskum žralokov. „Ak však idete do odľahlých oblastí, kde nie je bezpečnosť na pláži, existuje vyššie riziko smrteľného útoku žraloka,“ vysvetlil Miguez.

Ako sa útoku vyhnúť

ISAF uviedla, že existujú určité kroky, ktoré môžu plavci a surferi podniknúť, aby sa vyhli uhryznutiu , vrátane plávania s kamarátom, zdržiavania sa blízko brehu, neplávania tam, kde ľudia lovia ryby a vyhýbania sa nadmernému špliechaniu.

Žraloky môžu byť totiž priťahované k nadmernému špliechaniu, najmä ak je to na jednom mieste. Budú chcieť zistiť, či je korisť v núdzi.

Odporúča sa tiež neplávať za úsvitu alebo súmraku, keď sú žraloky najaktívnejšie a kŕmia sa, a vyhýbať sa noseniu lesklých šperkov, pretože odrazené svetlo môže pripomínať lesk rybích šupín.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:39