Veľké žraloky biele plávajú čoraz bližšie pláží a medzi plavcami. Výskumníci tvrdia, že sa ich netreba báť.Pixabay/anatoly777/
StoryEditor

Nová štúdia potvrdila, že žraloky biele plávajú blízko dovolenkárov. Odborníci odhalili, či je priestor na paniku

iDnes.cz21.07.2023., 11:30h

Aktuálne štúdie z juhu Kalifornie potvrdili, že žraloci sa už pohybujú omnoho bližšie k plážam a plavcom, ako sa očakávalo. Výskumníci zdôrazňujú, že treba zachovať pokoj. Podkladajú to tvrdením, že práve to, že sa niektoré miesta s výskytom žralokov z 97 percent prekrývajú s lokalitami pláží, je najlepším dôkazom, že paryby na ľudí nemajú dôvod útočiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Nikto si zvyčajne neželá osobné stretnutie so žralokom v mori. Vyhnúť sa kontaktu s dravou parybou preto znamená, snažiť sa nebyť v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Ale kedy a kde to vlastne je? Pretože ako ukazuje štúdia kalifornských oceánografov, prekrývanie miest, kde sa spoločne vyskytujú plavci a žraloky, je v skutočnosti oveľa väčšie, než sa očakávalo.

Stručne povedané, predpokladalo sa, že väčšina väčších druhov žralokov má tendenciu vyhýbať sa oblastiam pri pobreží. Napríklad obávaný veľký biely žralok sa nemal priblížiť k plážam na viac ako kilometer. Ako však teraz zistili kalifornskí výskumníci, na ich veľké prekvapenie sú biele žraloky schopné plávať 100 až 50 metrov od miesta, kde sa vlny lámu.

Teória, že hĺbka vody od 150 do 300 cm je príliš malá na to, aby sa v nej žraloky mohli pohybovať, a preto je bezpečná, zjavne neplatí. Ako výskumníci dospeli k tomuto zisteniu?

Od januára 2019 do marca 2021 obleteli dvadsaťšesť známych pláží južnej Kalifornie pomocou dronov. Pritom zachytili viac ako 700 hodín videozáznamov, na ktorých sú zachytené žraloky pod hladinou. A to nie v úctivej vzdialenosti od kúpajúcich sa. Naopak, často plávali celkom blízko nich.

Surfisti, amatérski potápači, milovníci paddleboardov či plavci často ani netušili, že jeden z najobávanejších tvorov hlbín pláva v okruhu niekoľkých desiatok metrov od nich.

Žraloky sem neprišli loviť plavcov

Ako však upozorňuje Erin Pierceová, ktorá sa na výskume podieľala, toto na prvý pohľad dosť znepokojujúce zistenie by malo byť skôr upokojujúce.

Tam, kde sú súčasne prítomní ľudia aj žraloky, nemusí nevyhnutne dôjsť k tragédiám. "V podstate platí, že ak ich nerušíte vy, nebudú oni rušiť vás," hovorí.

Výskumníci sa snažili pomocou videozáznamov získať čo najviac informácií o prekrývaní sa ľudí a žralokov. Zistili napríklad, že v letných mesiacoch - keď sa počet kúpajúcich zvyšuje na tisíce na každý hektár pláže - sa priemerná vzdialenosť, na ktorú sa žraloky približujú k ľuďom, skracuje. Na samom vrchole sezóny bola táto vzdialenosť osemnásť metrov, čo väčšina dravých parýb prekoná približne za tri sekundy. Ale oni to nerobia.

V skutočnosti si pri Kalifornii pamätajú len dve desiatky nevyprovokovaných útokov veľkých bielych žralokov za posledných dvadsaťtri rokov. Čo vzhľadom na to, že na niektorých plážach bolo zaznamenaných až šesťdesiat útokov žralokov denne, naozaj nevzbudzuje dojem nájazdov predátorov.

Žraloky, väčšinou mladšie biele žraloky, si ľudí vo vode nevšímali. "Radi sa zdržiavajú v blízkosti pláže, kde sa živia rybami, kalmármi a rajami, vyhrievajú sa v teplejšej vode a sú chránené pred predátormi, ako sú kosatky, dospelé veľké biele žraloky a veľké žraloky mako," hovorí Patrick T. Rex, hlavný autor štúdie.

image

Natáčanie dokumentu od Netflixu sa nebezpečne zvrtlo. Na štáb zaútočili žraloky

V Kalifornii nehľadajte pláže bez žralokov

Za relatívne rizikové považuje len dve pláže z dvadsiatich šiestich skúmaných. Jedna sa nachádza v južnej časti okresu Santa Barbara, druhá v centrálnej časti okresu San Diego. Obe tieto lokality majú charakter "zberných miest" žraločích mláďat a počas sezóny sú aj veľmi obľúbené u ľudí. Ani tu však nedochádza ku konfliktom.

Ak teda hľadáte pláž v južnej Kalifornii, na ktorej sa zaručene nenachádzajú žraloky, máte pravdepodobne smolu. Podľa štúdie sa miera prekrývania ľudí a žralokov v čase a priestore blíži k 97 percentám.

Na druhej strane však treba dodať, že toto vysoké časopriestorové prekrývanie výskytu ľudí a žralokov nevedie k zvýšenej frekvencii uhryznutí. Hoci sa veľké biele žraloky vyskytujú pri pobreží južnej Kalifornie oveľa bližšie k plážam, než by sa plavcom páčilo, o ľudí nemajú záujem.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:37