úradníci v meste Nanchong oznámili, že udelili foodblogerke menom Jin, pokutu v prepočte takmer 17-tisíc za nelegálny nákup a konzumáciu divokého zvieraťa.Tiktok/tastefood53/
StoryEditor

Ochutnal by si grilovaný chvost zo žraloka modrého? Známa foodblogerka za to dostala mastnú pokutu

Michal Čiernik03.02.2023., 15:00h

Čínska foodblogerka dostala pokutu takmer 19 000 dolárov za to, že sa natočila, ako varí a je vzácneho žraloka.

Lajkuj Brainee.sk na

V sobotu 28.1. úradníci v meste Nanchong oznámili, že udelili foodblogerke menom Jin pokutu v prepočte takmer 17-tisíc eur za nelegálny nákup a konzumáciu divokého zvieraťa, uvádza New York Post.

Kontroverzia uzrela svetlo sveta v júli, po tom čo influencerka, na sociálnych sieťach známa ako Tizi, zverejnila jedno zo svojich videí. Na tomto však varila a jedla dvojmetrového žraloka modrého, známeho aj ako žraloka ľudožravého. Vo videu je možné vidieť, ako labužníčka odtrháva kusy mäsa z čerstvo ugrilovaného chvosta dravca. „Môže to vyzerať kruto, ale jeho mäso je skutočne veľmi jemné,“ prezradila Jin v klipe.

Jin pôvodne tvrdila, že žraloka kúpila v obchode Nanchong, ale v skutočnosti bol zakúpený za približne tisíc eur na nákupnom webe Taobao, uviedla CBS. Podľa sobotňajšej správy boli úradníci schopní identifikovať nezákonné mäso testovaním DNA zvyškov.

Chytili aj obchodníkov, ktorí žraloka predali

Influencerka, porušila čínsky zákon na ochranu voľne žijúcich zvierat, ktorý zakazuje komerčné obchodovanie s niektorými druhmi voľne žijúcich živočíchov. Spolu s vyššie uvedenou pokutou odvtedy úrady zatkli aj dvoch ľudí, ktorí sa podieľali na chytení a predaji žraloka.

image

Influencerku odsúdili aj na sociálnych sieťach.

Tiktok/tastefood53/

Jin tiež odsúdili za tento čin aj fanúšikovia na sociálnych sieťach. „Je ohromujúce, že internetová celebrita môže zjesť chránené zviera pred miliónmi ľudí za bieleho dňa!“ znie jeden z komentárov. „Čo ešte spravia títo nekultúrny ľudia len aby upútali pozornosť?“ pýta sa ďalší nahnevaný sledovateľ.

Klesajúci trend

Správa z roku 2014 zistila, že spotreba žraločích plutiev, tradičného čínskeho jedla, klesla v národnom centre so žraločími plutvami o viac ako 80 percent. Klesajúci trend potvrdilo aj 85 percent opýtaných čínskych zákazníkov, ktorý sa tejto pochúťky za posledných desať rokov úplne vzdali.

image

Keď práve nefotí pre modelingové agentúry, skúma aligátory a hady. Vedkyňa by však tento dvojitý život nemenila

Snahy o potlačenie konzumácie týchto zvierat sa neobmedzovali len na Čínu. Minulý rok v lete americký Senát tiež schválil zákon o eliminácii predaja žraločích plutiev.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:43