Chrám pre všetky náboženstvá je vzdialený len 300 kilometrov a postavili ho ako odkaz mieru a solidarity.Wikimedia/
StoryEditor

Modlili sa v ňom katolíci, židia aj moslimovia. Blízko Slovenska je chrám, ktorý mohli využívať všetci

Michal Čiernik20.12.2023., 09:00h

Len 300 kilometrov od Slovenska sa nachádza unikátny kostol pre všetky náboženstvá. Postavili ho rakúsko-uhorskí vojaci, ktorí počas prvej svetovej vojny viedli kruté boje v slovinských Alpách. Aby si uctili svojich padlých kamarátov, postavili secesný kostol usadený v srdci hôr, ukrytý pred nepriateľom.

Lajkuj Brainee.sk na

Kostol Svätého Ducha v Javorci postavili v roku 1916 vojaci 3. horskej brigády 15. rakúsko-uhorského zboru. Dnes je súčasťou Triglavského národného parku, je vo vlastníctve Obce Tolmin. Okrem unikátnej architektúre je však jedinečný ešte z jedného dôvodu. Bol postavený pre všetky náboženstvá sveta ako pamätník mieru a táto tradícia sa dodržuje dodnes.

Front Isonzo, ktorý vznikol koncom mája 1915, si už v prvom roku bojov vyžiadal veľa obetí. Vojaci na oboch stranách pri pohľade na početné vojenské cintoríny po niekoľkých mesiacoch bojov chceli postaviť trvalý pamätník padlým. Z množstva návrhov bol vybraný najlepší nápad od viedenského umelca Remigia Geylinga.

image

Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje

Najskôr si starostlivo vybrali miesto, ktoré je rovnako vzdialené od oboch frontov. Lokalita v Javorci bola vytýčená v marci 1916 a základný kameň bol položený 4. apríla. V čase výstavby stavalo objekt 32 vojakov. Kostol bol zasvätený svojmu účelu 1. novembra 1916. Navštívili ho vtedy katolíci, protestanti, pravoslávni, židia, moslimovia a aj ateisti, uvádza portál Future for Religious Heritage.

image

Kostol Svätého Ducha v Javorci postavili v roku 1916 vojaci 3. horskej brigády 15. rakúsko-uhorského zboru.

X/networldproject/

Exteriér tejto pozoruhodnej secesnej sakrálnej stavby zdobia štylizované erby Rakúsko-Uhorska, zatiaľ čo zvon veža obsahuje nápis Pax (Mier). Vnútri je návštevník zaplavený pocitom posvätnosti s dokonalou rovnováhou dominantných farieb a uchvátený pohľadom na 2 565 mien rakúsko-uhorských vojakov rôznych národností a vierovyznaní ktorí padli na blízkom fronte.

image

Vnútri je návštevník zaplavený pocitom posvätnosti s dokonalou rovnováhou dominantných farieb a uchvátený pohľadom na 2 565 mien rakúsko-uhorských vojakov rôznych národností a vierovyznaní ktorí padli na blízkom fronte.

Wikimedia/

Udržujú ho pre ďalšie generácie

Pamätný kostol má od konca 1. svetovej vojny svoje vzostupy a pády. Prežilo tri zmeny národných hraníc a dve totality. Prvú komplexnú renováciu vykonali Taliani, ktorí v čase opevnenia hranice Rapallo medzi Talianskym kráľovstvom a Juhosláviou pridali pri vchode nápis „Za prahom utícha hnev nepriateľov“.

Po 2. svetovej vojne sa o kostol najskôr staral miestny pán z neďalekej farmy, potom ho nechal napospas zubu času. Tlak verejnosti a tolminského farára prispel k druhej veľkej renovácii v 80. rokoch. Neušetrilo ju ani zemetrasenie v roku 1998. Tretia veľká rekonštrukcia prebehla v rokoch 2004/2005. Pri príležitosti stého výročia jeho výstavby interiér obnovili reštaurátori. V posledných rokoch bola zrekonštruovaná zvonica a časť strechy a upravené okolie.

image

Kostol si zachoval svoj pôvodný účel a každoročne sa v ňom konajú štyri katolícke omše a jedna pravoslávna omša.

X/dolinasoce/

Kostol si zachoval svoj pôvodný účel a každoročne sa v ňom konajú štyri katolícke omše a jedna pravoslávna omša. Okrem toho ho však počas celého roka navštevujú ľudia všetkých kultúr a vierovyznaní. „Pamätný kostol Javorca bol postavený v ťažkých podmienkach, keď nad nenávisťou vyhrala solidarita a náboženská tolerancia. V dnešnej turbulentnej dobe je tento odkazstále aktuálny a ešte dôležitejší. A práve posolstvo mieru a dôležitosti spolupatričnosti v ťažkých časoch chceme ďalej odovzdať aj ďalším generáciám,“ hovorí riaditeľka múzea v Tolmine Damjana Fortunat Černilogar.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 07:07