Toto je trh ”Samovodska charshia” nachádzajúci sa v niekdajšom hlavnom meste vo Veliko Turnove.Twitter/visiteurope/
StoryEditor

Bulharsko nie je len o lacnom mori. Poznáš svetovo známe monumenty tejto obľúbenej dovolenkovej destinácie?

mor15.05.2023., 08:00h

Odhaľ staroveké civilizácie a betónový skelet nerealizovanej komunistickej utópie. V najjuhovýchodnejšom kúte Európy sa môžeš kochať úchvatnou krajinou a prírodou, putovať malebnými starými mestami a pochutnať si na výdatnej kuchyni jednej z najstarších európskych krajín.

Lajkuj Brainee.sk na

V Bulharsku ťa čaká ponorenie sa do bohatej, no zároveň tragickej histórie krajiny, ktorá stojí na hranici medzi Európou a Blízkym východom.

image

Poznáš srdce Transylvánie? Predstavujeme legendami opradené Sibiu, mesto, ktorého domy nikdy nespia

Najlepším štartom objavovania krajiny je jej hlavné mesto Sofia. Začni deň prechádzkou, na ktorej narazíš na rímske ruiny a kostoly zo štvrtého storočia až po pôsobivé diela modernej architektúry. Preskúmaj impozantný pamätník sovietskej armády; najmä početné pamiatky po ére komunizmu sú v neistom stave a ich údržba nie je zrovna najukážkovejšia, informuje portál Atlas Obscura.

V meste stojí aj Múzeum socialistického umenia, v ktorom môžeš detailnejšie preskúmať niektoré sochy a pamiatky zachránené zo šrotovísk po celej krajine. A keď sa vrátiš do centra mesta, prejdi sa sofijským parkom „Borisova Gradina“, v ktorom je množstvo ďalších pamiatok, taktiež aj vizuálne pôsobivé ruské veľvyslanectvo, Hotel Moskva, Astronomické observatórium a Bratská mohyla: pamätný komplex socialistických realistov.

Za zmienku stojí aj pamätník Banner of Peace, ktorý tvoria ozdobné zvony - tie boli darované rôznymi národmi sveta (aj takými, ktoré už neexistujú). 

image

Lacná dovolenka aj s drahšími letenkami? Pozreli sme sa na ceny v destináciách, do ktorých môžete letieť z Bratislavy

Nie vždy však bola Sofia hlavným mestom. V stredoveku tento štatút zastávalo mesto Veliko Turnovo. To je v niektorých magazínoch označované aj za vôbec jedno z najkrajších miest na Balkáne. V meste ťa jednoznačne upúta Preobrazhenski kláštor, v ktorom sa dozvieš viac o odolnosti bulharskej pravoslávnej viery. Kláštor, založený v 11. storočí, stále stojí napriek náboženskému prenasledovaniu a zosuvom pôdy. Prehliadka Starého mesta zahŕňa blšie trhy, remeselné dielne a historickú pevnosťou Tsarevets.

Vo Veliko Turnove sa nachádza aj pamätník bulharsko-sovietskeho priateľstva, betónový obelisk, ktorý sa nachádza na kopci neďaleko mesta Yambol. Odtiaľ sa dá vyjsť do Dimitrovgradu, dizajnovaného socialistického mesta známeho svojou stalinisticko-klasicistickou architektúrou a farebným mozaikovým umením. 

V okolí sa nachádza aj pamätný dom Buzludzha. Ide o pozoruhodnú betónovú stavbu navrhnutú v tvare lietajúceho taniera, kedysi honosné pamätné múzeum, ktoré bolo následne desaťročia opustené.

image

GALÉRIA Omrzeli ťa obchodné centrá a hrad? Máme pre teba desať skvelých tipov na menej známe miesta Bratislavy

Bulharsko má aj krásnu prírodu, ktorú sa oplatí navštíviť. Ak sa teda vydáš na cestu k úpätiu balkánskych hôr, určite sa zastav v meste Koprivshtitsa. Tam sa dozvieš o miestnom revolučnom hrdinovi a ochutnáš aj regionálnu kulinársku špecialitu. Ak sa rozhodneš pre turistiku a kroky ťa povedú vyššie, narazíš aj na výnimočný monument Arch of Liberty, ten sa nachádza v nadmorskej výške 1 520 metrov nad morom v priesmyku Beklemeto. V tejto lokalite sa nachádza aj Troyan, mesto preslávené kvalitnými vínami a typickou brandy - čo ti tamojší someliéri veľmi radi predstavia skrz ochutnávky.

Na okraji pohoria Rodopy, ktoré oddeľuje Bulharsko od Grécka, uvidíš aj Pamätník troch generácií: kostolnú stavbu z červeného a bieleho kameňa, veľmi odlišnú od betónových pamiatok, ktoré si mohol vidieť doposiaľ.

V Starej Zagore sa sa zas nachádza impozantný pamätník „Obrancovia Starej Zagory“ pripomínajúci obete ruských a bulharských vojakov, ktorí tu padli počas jednej z najkrvavejších bitiek rusko-tureckej vojny v rokoch 1877 - 1878. Odtiaľto sa dá pokračovať ďalej do Plovdivu, jedného z najstarších miest v Európe s históriou starou cez pättisíc rokov. V meste narazíš na všetko od rímskych ruín až po súčasné pouličné umenie.

image

Máš len 60 eur a chceš ísť do Viedne? Strávili sme tam noc, boli v queer baroch a zisťovali, či sa zmestíme do budgetu

Doprava zo Slovenska

Do Bulharska sa dá dopraviť niekoľkými spôsobmi. Pôjdeš napríklad busom do Viedne a z letiska do Sofie, čo ťa vyjde približne do 200 eur. Letieť sa dá aj priamo z Bratislavy do bulharského mesta Burgas, letenka sa pohybuje v cenách od 30 do 160 eur, podľa sezóny. Výhodou letu do Burgasu je, že si hneď do mori a následne odtiaľ sa môžeš vydať na prieskum vnútrozemia.

Rovnako z Bratislavy vieš letieď aj do Sofie, cenovo ťa to vyjde podobne ako do Burgasu. Z Košíc do Burgasu let stojí od 100 do 200 eur.

Busom z bratislavskej autobusovej stanice do Sofie ťa lístok vyjde od 55 do 75 eur a cesta trvá približne 14 a pol hodiny. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:03