Čo odporúčajú navštíviť zahraniční turisti?Dreamstime, HN, Brainee x Canva
StoryEditor

Pozreli sme sa na Slovensko z opačnej strany. Čo odporúčajú v našej krajine navštíviť zahraniční cestovatelia?

Miroslav Kamody08.12.2023., 08:00h

Pätica zahraničných cestovateľov opisuje, ktoré miesta ich na Slovensku zaujali najviac. Navštívil si všetky?

Lajkuj Brainee.sk na

Pri možnosti cestovať často volíme zahraničné destinácie. Je to pochopiteľné, chceme vidieť čo najviac zo sveta, no často zabúdame na to, že aj na Slovensku máme jedinečné miesta, ktoré sa oplatí navštíviť. 

Aj preto sme sa rozhodli pozrieť na príbehy zahraničných turistov, ktorí navštívili našu krajinu. Čo sa im páčilo, čo im vyrazilo dych a prečo by si tieto miesta mal čo najskôr navštíviť aj ty? To sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

image

FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi

Ešte dodáme, že každý z cestovateľov spomenul aj naše hlavné mesto, často však spomínali, že ide o mesto, na ktoré ti stačí jeden deň. Spomínali Bratislavský hrad, Most SNP, Sad Janka Kráľa aj historické centrum. My sme sa však vydali hlavne za jeho hranice.

Oravský hrad

„Vedeli ste, že Slovensko má najvyšší počet hradov na obyvateľa na svete? S celkovým počtom 180 hradov a 425 zámkov je táto malá krajina určite rajom pre milovníkov histórie a rozprávok,” píše v úvode svojho článku Jiayi, čínsko-talianska fotografka, novinárka a tvorkyňa obsahu, ktorá na prvé miesto vo svojom rebríčku zaradila práve Oravský hrad.

„Už od samého začiatku vás krása hradu vtiahne. Keď budete stúpať po schodoch na Terasu Západnej bašty, budete odmenení nádherným výhľadom na budovy vo vnútri komplexu a zvlnené zelené kopce v okolí,” opisuje svoju návštevu. Vrcholom návštevy však bol Horný hrad, ktorý ponúka „úplne úchvatný” pohľad nielen na hrad, ale aj rieku a okolitú zeleň.

image

Oravský hrad

TASR/Daniel Stehlík

Banská Štiavnica

„Banská Štiavnica zapísaná na zozname UNESCO je zachovalé stredoveké mesto, ktoré leží na starej sopke,” opisuje jedno z najkrajších slovenských miest Diana Bocco, redaktorka, fotografka a cestovateľka, ktorá žila v Argentíne, New Yorku, Rusku, Thajsku a Vietname. Momentálne sa jej domovom stala Praha.

„A zatiaľ čo v Banskej Štiavnici je ťažba dávno ukončená, návštevníci si môžu nasadiť prilby a čelovky a vydať sa dole pod zem v banskom skanzene a preskúmať baňu zo 17. storočia. V meste určite nevynechajte Staromestské námestie, kde sa nachádza množstvo stredovekých budov, morový stĺp, mineralogické múzeum a radnica zo 14. storočia,” dodáva.

image

Banská Štiavnica

Dreamstime

Špania dolina

„Nachádza sa len pár kilometrov za Banskou Bystricou a je bývalým baníckym mestom, kde sa akoby zastavil čas. Je to tiež jedno z najmalebnejších miest na Slovensku, ktoré sa skrýva v údolí obklopenom zvlnenými kopcami Nízkych Tatier,” píše Kamila Napora, ktorá precestovala už päť kontinentov a popri práci cestuje sólo už 11 rokov.

image

Lanovka na Lomnický štít je svetový unikát. Pri jej výstavbe v ťažkom teréne umierali robotníci

„Dnes je Špania Dolina ospalou dedinou, kde je len niekoľko domov, mnohé z nich z 19. storočia, ako aj kostol Obrátenia Pána, ktorý môžete vidieť na väčšine fotografií.” Miesto je podľa nej tiež dobrým východiskovým bodom pre početné túry po okolí, ktoré ťa prevedú panenskými horami, kde nájdeš aj pozostatky baníctva zo starých čias.

image

Špania dolina

Brainee x Canva

Bojnice

„Navštívte slony a medvede v blízkosti stredovekého zámku,” láka Taylor Geiger, cestovateľka a freelancerka, v článku na webe The Culture Trip. Zoologická záhrada Bojnice bola pôvodne otvorená v roku 1955 a dnes návštevníkom ponúka na pozorovanie viac ako 350 druhov zvierat.

Ako pripomína, nachádza sa hneď vedľa stredovekého Bojnického zámku, „jedného z najkrajších a najzachovalejších zámkov v krajine”. Okrem toho nezabudla ani na neďaleké termálne kúpele. „Spojenie návštevy každej z týchto troch vynikajúcich atrakcií vytvára fantastický jednodňový výlet,” dodáva.

image

Bojnice

Unsplash/Martin Katler

Bardejov

„Je ťažké si predstaviť malebnejšie miesto,” hovorí Alex Schultz, fanatik do cestovania, ktorý v priebehu rokov žil v Brazílii, Taliansku, Sudáne, no šplhal aj na zasnežené vrcholky v Kirgizsku a hral profesionálny futbal na Zanzibare. Život v malom meste sa točí okolo jeho krásneho trhoviska, rovnako ako pred všetkými tými storočiami.

„Elegantný kostol sv. Egídia, ktorý leží v jeho srdci, obklopuje množstvo pekných gotických a renesančných mestských domov. Mesto sa nachádza na severovýchode krajiny s pohorím Beskydy okolo neho a je obklopené fantastickým opevnením zo 14. a 15. storočia s niekoľkými zaujímavými drevenými kostolmi roztrúsenými po okolitej krajine.”

image

Radničné námestie v Bardejove

Marek Duleba

Aké miesta ešte zaujali zahraničných cestovateľov? To sa dozvieš na druhej strane nášho článku! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:35