Toto sú najlepšie zelené európske destinácie, ktoré musíš navštíviť.Wikipedia/jkmmx, Joanbanjo/
StoryEditor

Chceš v roku 2024 cestovať udržateľnejšie? Prinášame TOP 5 európskych destinácií, kde rozhodne musíš ísť

Michal Čiernik03.11.2023., 12:00h

Experti v oblasti cestovania vybrali päť najekologickejších európskych destinácii, ktoré sa v roku 2024 oplatí pozrieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Portál Lonely Planet zverejnil rebríček najekologickejších dovolenkových destinácií v Európe. Ocenili miesta zamerané na zodpovedný cestovný ruch a stratégie šetrné k životnému prostrediu.

Španielsko so zeleným hlavným mestom Európy

Španielsko je už teraz jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií na svete. Táto slnkom zaliata krajina vyvíja stratégie na podporu mimosezónneho cestovania a na propagáciu menej známych destinácií. Investuje aj do ekologických foriem dopravy, vrátane rozširovania cyklochodníkov, prechodu na elektrické autobusy a spúšťania nových vlakových trás.

image

Jeden z najprestížnejších cestovateľských webov vybral top halloweenske destinácie. Je medzi nimi aj Slovensko

Aj vďaka tomuto udelili tretiemu najväčšiemu mestu v krajine štatút európskeho hlavného mesta ekológie. Valencia na východnom pobreží Španielska sa stala európskym zeleným hlavným mestom na rok 2024 vďaka rôznym udržateľným iniciatívam vrátane vymedzenia novej prímestskej poľnohospodárskej pôdy, pešej zóny s rozlohou 30-tisíc metrov štvorcových a zlepšenia vysokorýchlostných vlakových spojení s inými mestami.

image

Park Jardín del Turia vo Valencii.

Wikipedia/joanbanjo/

Ak sa ho rozhodneš navštíviť, určite sa zastav v Jardín del Turia, parku bez dopravy, ktorý vznikol v meste z deväť kilometrov dlhého koryta rieky Turia.

Kemping v Grónsku

Grónsko je hlavnou destináciou pre pozorovanie polárnej žiary, ktorá zažíva každoročný nával turistov. Pre dobrodružstvo s nízkym dopadom na prírodu odporúča cestovateľský web dvojdňový kemping na druhom najväčšom ľadovci na svete, ktorý začína len kúsok od mesta Kangerlussuaq.

image

Grónske mesto Kangerlussuaq.

Wikipedia/gabriel Trisca/

Práve kvôli narastajúcemu počtu turistov miestna regionálna rada pre cestovný ruch, Visit Greenland, pracuje na zmierňovaní problémov, ktoré vznikajú z cestovného ruchu. To zahŕňa zabezpečenie údržby a ochrany prírodného prostredia a reguláciu aktivít v prírodných rezerváciách.

Vlakom cez Wales

Wales, jedna z prvých krajín na svete, ktorá prijala zákony o udržateľnosti, sa do zoznamu dostala vďaka svojej prepracovanej železničnej sieti. Lonely Planet uvádza ako príklad národný park Pembrokeshire, ktorý sa stáva dostupnejším vďaka novým železničným staniciam a zvýšeným službám plánovaným na hlavnej železničnej trati v južnom Walese.

image

Národný park Pembrokeshire.

Wikipedia/jkmmx/

Okrem nádhernej divokej prírody sa určite oplatí navštíviť Bug Farm Dr Beynon neďaleko St Davids. Toto výskumné centrum a prírodná rezervácia je domovom Grub Kitchen, prvej kaviarne s jedlým hmyzom v Spojenom kráľovstve, kde môžeš ochutnať udržateľné jedlo budúcnosti.

Ekologická cesta Portugalskom

Portugalská cesta (Caminho Português de Santiago) je malebná cesta, ktorú možno podniknúť pešo alebo na bicykli. Ide o pútnickú trasu k hrobu apoštola Santiaga Maiora v katedrále Santiago de Compostela v strednej Galícii. Trasa má viacero častí pričom tá najdlhšia má 645 kilometrov. Môžeš ju poňať ako našu Cestu hrdinov SNP, alebo si vybrať len časť trasy a užiť si nádherné pamiatky, prírodu a miestnu kultúru mimo tradičných pláží.

image

Etapa Portugalskej cesty (Caminho Português de Santiago) v meste Caminha.

Wikipedia/

Meditácia v Pobaltí

V pobaltských krajinách nájdeš „cesty, ktoré sa považujú za najlepšie miesta na meditáciu v Európe,“ uvádza Lonely Planet. Portál odporúča navštíviť piesočné duny, rieky a jazerá v jednotlivých regiónoch na ceste k „objaveniu svojho vnútra“.

image

Údolie rieky Gauja v Lotyšsku.

Wikipedia/gatis Pāvils/

Preskúmať môžeš strohú, no o to upokojujúcejšiu severskú krajinu Estónska, jemné piesky Kurskej kosy v Litve a údolie rieky Gauja v Lotyšsku. Väčšinu času pritom budeš mať pocit, že máš celý svet len ​​pre seba.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:16