To to je desať najstarších krčiem na sveteProfimedia.cz/
StoryEditor

Pili v nich vikingovia, križiaci aj čarodejnice. To to je desať najstarších krčiem na svete

Karolína SýkorováiDnes.cz22.10.2023., 10:00h

Pivnice vytesané do skaly, v ktorých údajne popíjali križiaci či podnik v Rakúsku, v ktorom sedával Wolfgang Amadeus Mozart. Tieto najstaršie bary môžeš navštíviť aj dnes.

Lajkuj Brainee.sk na

Írska revolucionárska krčma

V znaku dublinskej krčmy Brazen Head hrdo stojí „Založené 1198“. Onoho roku údajne vznikol hostinec pre pocestných, ktorí v týchto miestach prekračovali brod cez rieku Liffey. Samotné meno Brazen Head (Mosadzná hlava) je prvýkrát v prameňoch spomínané k roku 1613.

image

Kultové bratislavské pajzle: V centre máš za pár eur problém odísť po svojich, stretneš tu aj „hviezdy internetu“

V tom čase sa okolie menilo na prosperujúcu obchodnícku štvrť, preslávenú svojimi obchodmi s drahocennými látkami. Jedným takým sa stala na začiatku 18. storočia aj časť starobylého hostinca. Na jeho prízemí sa podľa dobových záznamov predávali „plátna, vlnené tkaniny, serže, damašky, popolíny a jemné kože“. Rozľahlá drevená budova ustúpila súčasnej kamennej až v roku 1754.

image

V znaku dublinskej krčmy Brazen Head hrdo stojí „Založené 1198“. Onoho roku údajne vznikol hostinec pre pocestných, ktorí v týchto miestach prekračovali brod cez rieku Liffey. 

Profimedia.cz/

Práve tu plánoval slávny írsky revolucionár Robert Emmet svoje povstanie proti Korune v roku 1803 a na okennom skle dokonca nechal vyrytý svoj podpis. Povstanie však zlyhalo a Emmet bol popravený. Paradoxne katom, ktorý tiež rád sedával v krčme Brazen Head.

Pili v nej križiaci

Ye Olde Trip to Jeruzalem v anglickom Nottinghame je jednou z najslávnejších krčiem na svete. Traduje sa, že sa tu už na konci 11. storočia zastavovali križiaci putujúci do Svätej zeme. Podľa nich napokon podnik získal svoje meno, v preklade znamenajúce Stará cesta do Jeruzalema.

Dlhá história nie je jediným lákadlom tejto vratkej starej budovy. Jej stena priamo nadväzuje na pieskovcovú skalu, do ktorej sú vyhĺbené niektoré miestnosti. Pintu piva si tak možno dopriať buď v klasickom bare alebo v lampášoch osvetlenej jaskyni. Iná miestnosť, prezývaná Strašidelný salónik, je vraj jedným z najdesivejších miest v Británii. Sú tu počuť nevysvetliteľné zvuky a neviditeľné ruky siahajú návštevníkom na ramená.

image

Stena krčmy Ye Olde Trip to Jeruzalem v anglickom Nottinghame priamo nadväzuje na pieskovcovú skalu, do ktorej sú vyhĺbené niektoré miestnosti.

Profimedia.cz/

Hoci má rok 1189 krčma hrdo napísaný na stene, skutočná doba vzniku býva predmetom dohadov. Podľa skeptických názorov môže pochádzať až z polovice 18. storočia. Najstaršia overiteľná zmienka sa vzťahuje k roku 1799. Je však prinajmenšom zvláštne, že už vtedy sa volala Stará cesta do Jeruzalema.

Vikingská krčma

Hoci to znie neuveriteľne, krčma Bingley Arms vznikla ešte v dobách, kedy na Britské ostrovy podnikali nájazdy vikingovia. Vzhľadom na to, že sa nachádza v Bardsey, malom mestečku na severe Anglicka, ktoré bolo kedysi vikingskou doménou, je dosť dobre možné, že patrili medzi jej hostí. Archeológovia, ktorí namiesto dôkladne preskúmali, sa domnievajú, že tu podnik funguje prinajmenšom celé milénium. V ranom stredoveku mal slúžiť ako súdna sieň, odkiaľ boli previnilci odvádzaní rovno na pranier, stojaci hneď za cestou.

image

Hoci to znie neuveriteľne, krčma Bingley Arms vznikla ešte v dobách, kedy na Britské ostrovy podnikali nájazdy vikingovia.

Bingleyarms.com/

Najstaršia krčma v Írsku

Guinessovej knihe rekordov sa uvádza, že Sean‘s Bar v Athlone je najstaršou krčmou v Írsku. Neoficiálne však býva vyhlasovaný aj za najstaršiu krčmu na svete. Ako píšu prevádzkovatelia na webe: „Nič staršieho sa nikdy nenašlo.“ Údajne ho niekedy okolo roku 900 založil istý Luain Mac Luighdeach pri brode cez rieku Shannon. Okolo krčmy vznikla dedina pomenovaná na jeho počesť Áth Luain.

image

Steny pôvodnej stredovekej krčmy Sean‘s Bar.

Wikimedia/matthewvetter/

Archeológovia, ktorí tu viedli prieskum pod taktovkou Národného írskeho múzea, došli k záveru, že pohostinstvo na tomto mieste existuje už minimálne tisícročie. Samotná budova je oveľa mladšia, pochádza najskôr zo 17. alebo 18 storočia. Na jej stavbu bol však najskôr použitý materiál z jej predchodkyne.

Najstaršia na svete je v Rakúsku

Titulom najstaršia krčma na svete sa pýši St. Peter Stiftskulinarium, ktorú by sme našli v areáli kláštora sv. Petra v rakúskom Salzburgu. Táto krčma vznikla údajne už pred rokom 803.

image

Titulom najstaršia krčma na svete sa pýši St. Peter Stiftskulinarium, ktorú by sme našli v areáli kláštora sv. Petra v rakúskom Salzburgu.

Stpeter.at/

Tvrdenie je založené na básni učenca Alcuina z Yorku, ktorá je súčasťou jeho zbierky Carmina z roku 803. Zdá sa však, že ide skôr o zbožné prianie prevádzkovateľov. V básni sa totiž hovorí o neurčitej krčme pri ceste, kde sa pije víno, avšak zdá sa. O pohostinstve pri kláštore benediktínov sa potom prvýkrát preukázateľne píše až v 14. storočí. Svojho času tu vraj posedeli Krištof Kolumbus, Johann Georg Faust či Wolfgang Amadeus Mozart.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 21:15