Portál TasteAtlas zostavil rebríček päťdesiatich najhoršie hodnotených jedál zo strednej Európy. Pri spravodlivom zostavovaní zoznamu použili dokonca umelú inteligenciu, ktorá ignorovala hodnotenia botov či zaujatých recenzentov. TasteAtlas zaznamenal 64 864 hodnotení, z ktorých 48 680 systém uznal za legitímne.
V rebríčku nájdeš väčšinou tradičné miestne jedlá či nápoje z krajín strednej Európy. Česi majú v rebríčku štyri produkty a krajnou s najviac negatívne hodnotenými jedlami sa stalo Nemecko.
Najhoršie slovenské výrobky
Na 43 mieste sa umiestnil tradičný slovenský alkohol Spišská borovička. Obľúbený nápoj hlavne u štamgastov sa dostal do prvej päťdesiatky najhoršie hodnotených jedál a spolu s maďarským vínom Kadarka, nemeckým likérom Dooley‘s či českým Tuzemákom. Najhorší alkoholický nápoj, s priemerným hodnotením s 2,5 hviezdičkami z piatich však získalo nemecká pálenka Korn, ktorá sa umiestnila celkovo na šiestom mieste.
Do prvej desiatky sa s priemerných hodnotením 2,6 však dostal aj slovenský zástupca. Na desiatom mieste skončila Liptovská saláma. Tento špeciálny druh salámy vyrobený v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom má unikátnu receptúru zo 70. rokov minulého storočia. Od vtedy sa však asi ľuďom chuťové poháriky trošku zmenili.
Najnižšie hodnotenie získal nemecký smradľavý syr
Na tretie miesto sa dostala tradičná poľská polievka Czernina. Pripravovaná je z kačacej alebo husacej krvi, ktorá je konzervovaná v octe, aby sa nezrazila. Medzi typické doplnky patrí sušené ovocie a rôzne koreniny. Už len z použitých základných ingrediencií by sa však niekomu mohol zdvihnúť žalúdok.
2,4 hviezdičky udelili v priemere recenzenti belgickej polievke Basler Mehlsuppe. Táto polievka je vyrobená z opraženej múky, hovädzieho vývaru, cibule a niekedy aj červeného vína. Prísady síce neznejú až tak zle, na druhej strane však nevyzerá nejako vábne. A podľa hodnotení asi ani tak dobre nechutí.
Najnižšie hodnotenie však získal nemecký syr Hessischer Handkäse. Tento nemecký regionálny syr je z kyslého mlieka vyrábaný vo Frankfurte nad Rýnom-Mohanom a v Rheinhessene. Má obsah tuku menej ako jedno percento a pôsobivý obsah bielkovín až 25 percent. Hessen Handkäse je síce lahodný syr ale s nezameniteľnou dosť štipľavou vôňou, ktorá ho zrejme vyšvihla až na samotný vrchol rebríčka.
Web TasteAtlas však dopĺňa, že tento rebríček by sa nemal považovať za konečný globálny záver o jedle. Ich cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá a vzbudzovať povedomie o menej známych tradičných jedlách a nápojoch.