Laura žije na lodiInstagram/maymoonnarrowboat
StoryEditor

Laura si pred tromi rokmi kúpila loď: Nie je to také lacné, ako si ľudia myslia, kvôli nej som odvážna a sebavedomá

Miroslav Kamody24.09.2023., 14:00h

Život na lodi rozhodne nie je pre každého, upozorňuje Laura, ktorá sa rozhodla podnájom v Londýne vymeniť za bývanie na vode.

Lajkuj Brainee.sk na

Nájsť si vlastné bývanie, ktoré by sme mohli nazvať domov, je čoraz náročnejšie. Našťastie však v dnešnej dobe máme pomerne veľké množstvo možností, ako sa s touto krízou vysporiadať. Svoje by o tom vedela povedať aj 35-ročná Laura Woodley, ktorá sa rozhodla presťahovať na loď, píše portál Insider.

„Vždy som bola trochu nekonvenčný človek. Takže, keď som už nemohla žiť sama v Londýne kvôli zvýšeniu nájomného, rozhodla som sa začať hľadať alternatívy. Veľa ľudí v Londýne žije na kanáloch okolo mesta v „úzkych člnoch“, ktoré sú zvyčajne 6 stôp a 10 palcov široké,” opisuje svoj život Laura.

image

Mladík odmietol platiť drahé nájomné, kúpil a prerobil si sanitku. Teraz cestuje po celej krajine a užíva si peniaze

Nie je to pre každého

Predstava života na lodi sa jej zapáčila a preto sa pustila do hľadania informácií. Čím viac si zistila, tým viac ju to lákalo. Zobrala si pôžičku a kúpila si úzku loď. Stalo sa tak počas pandémie koronavírusu. „Bola som preč od svojich priateľov a rodiny a veľa vecí som sa musela naučiť robiť sama, no táto skúsenosť mi pomohla stať sa sebavedomejšou a sebestačnou.”

Následne začala na Instagrame a TikToku uverejňovať príspevky o svojom živote. Ako hovorí, život na lodi miluje, no jedným dychom dodáva, že to nie je pre každého. Nehovoriac o ťažkých začiatkoch. „Spočiatku to bolo ťažké. Mám fóbiu z ohňa, takže používanie plynového sporáka bol boj. Tiež sa dosť bojím strojov, čo mi príde hlúpe, pretože žijem na stroji.”

@canalcore Replying to @user7114036426045 its a bit more complicated than monthly costs… #narrowboattiktok #offgridliving #tinyhouse ♬ A Day in My Life - Soft boy

Po čase prišiel úspech aj na sociálnych sieťach. Niektoré jej videá sa stali virálnymi a ju zaplavil záujem ľudí. „Z čítania komentárov som sa dozvedela, že existuje veľa mylných predstáv: Niektorí ľudia si myslia, že je to naozaj lacné, zatiaľ čo iní si myslia, že je to veľmi drahé, a veľa ľudí predpokladá, že život na lodi znamená, že nepracujem.”

Vysoké mesačné výdaje

V skutočnosti však život na lodi znamená, že míňa viac peňazí, ako keby je v podnájme. Mesačné výdavky sú porovnateľné s tými v dome, nehovoriac o splácaní pôžičky, ktorú si zobrala na kúpu. Okrem toho v Spojenom kráľovstve potrebuje aj licenciu na na udržiavanie lode na kanáloch a riekach.

image

FOTO Bizár z Poľska. Niekto uprostred prírodnej rezervácie stavia repliku hradu, úrady sa nevedia pohnúť a žiadajú demoláciu

„Údržba stojí približne 175 libier (200 eur) mesačne. To sa však môže líšiť a šetrím pre prípad, že by sa niečo pokazilo. Pred pár zimami mi spadla polovica komína, pokazilo sa mi kúrenie a za opravu som musel zaplatiť 700 libier (800 eur),” vysvetľuje Laura. Drobné opravy si musí vykonávať sama, aj keď priznáva, že v tom nie je práve najlepšia.

Rovnako tak život na lodi neznamená, že zostane na jednom mieste. Keďže nemá trvalé kotvisko, musí sa často premiestňovať. „Teraz som celkom kompetentný vodič lode, ale stále ma to trochu znervózňuje, pretože vždy, keď musím loď premiestniť, presúvam celý svoj dom. Nechcem, aby sa niečo pokazilo.”

Odvážnejšia ako predtým

Priznáva, že na lodi už zažila aj ťažké chvíle. Dokonca na okamih uvažovala aj nad tým, že sa tohto štýlu života vzdá. Vždy ju však podrží komunita. „Zistila som, že ostatní ľudia, ktorí vlastnia lode a žijú okolo mňa, sú mi nápomocní a priateľskí a je to neskutočne rozmanité. Všetci sa na seba pozeráme, pomáhame si a trávime spolu čas.”

Ostatným odkazuje, že do života na lodi sa treba pustiť s realistickými očakávaniami, pretože nie je pre každého. „Jedným z dôvodov, prečo som chcela žiť na lodi, bolo, aby som bola odvážnejšia, a to sa podarilo. Mala som nejaké problémy, ale myslím si, že všetky mali pozitívne výsledky. Som oveľa odvážnejší človek, ako som bola predtým, než som si kúpila loď,” dodáva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:11