Zmiznutie Micheala Rockefellera vyvolalo množstvo teórií o tom, čo sa mu stalo.Everett Collection Inc/Alamy Stock Photo
StoryEditor

Bohatý dedič zmizol bez stopy, predtým ho vraj vyfotili s kmeňom kanibalov. Príbeh mladého Rockefellera je záhadný

Nikola Michalkova30.09.2022., 15:00h

Fotografia zobrazuje kanibalský kmeň, s ktorým bol Michael predtým, ako sa stratil na mori, a o ktorom ľudia veria, že ho mal zabiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Smrť a zmiznutie Rockefellera zostáva dodnes záhadou. Bol synom newyorského guvernéra a bývalého viceprezidenta USA Nelsona Rockefellera. 

Expedícia

Keď mal Michael 23 rokov, vybral sa spolu s holandským antropológom Reném Wassingom na expedíciu do regiónu Asmat, ktorý sa nachádza na juhozápade Holandska, v Novej Guiney – teraz je súčasťou indonézskej provincie Papua. 

V novembri 1961 sa dvojica plavila na 12-metrovom kanoe približne päť kilometrov od brehu. Loď napokon skončila zaplavená a prevrátená. Wassinga našli v Arafurskom mori, kde ho zachránili. Avšak Rockefellera nikto nikdy nevidel. 

Klebety o kmeni kanibalov

Začala sa šíriť fáma, že jeho telo vyplavilo na breh a príčinou jeho smrti bol kanibalský kmeň Asmat. Ďalšia teória vychádza zo skutočnosti, že National Geographic po desiatich rokoch od Michaelovho zmiznutia vytvorili projekt o kmeni Asmat, pričom kmeň natočili, ako valcuje člny. Objavila sa aj fotografia, na ktorej sa nachádza muž bielej farby pleti spolu s kmeňom. Na základe toho sa začali tvoriť konšpirácie, že mužom na fotografii mohol byť práve Rockefeller.

Zábery zachytil Malcolm Kirk. Vyjadril sa aj k spomínanej teórii a je voči nej skeptický. „Nemôžem povedať, že by som si bol zvlášť vedomý svetlej postavy v jednom z kanoe, ale pamätám si, že som pred niekoľkými týždňami narazil na zmienku o albínskom mužovi,“ vyjadril sa Kirk na portáli Unilad. 

image

Niektorí veria, že ho zabil kanibalský kmeň Asmat.

Everett Collection Inc/Alamy Stock Photo

Dokument o jeho zmiznutí

Fraser Heston, tvorca dokumentov, ktorý vo svojom filme The Search for Michael Rockefeller vyšetroval jeho zmiznutie, je k vyššie spomínanej teórii naklonený. „Tento záber bradatého belocha so svetlou pleťou pádlujúceho na kanoe plnom nahých asmatských bojovníkov vyvoláva viac otázok ako odpovedí,“ vyjadril sa Heston. 

„Podobnosť s Michaelom Rockefellerom, skúseným kanoistom, ktorý nosil bradu, je zrejmá.“

Niektorí veria, že ho zabili, iní majú nádej

Komentár na fotku, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, hovorí: „Príliš dobré na to, aby to bola pravda, ale naozaj tomu chcem veriť.“

image

Herec z obľúbenej filmovej série je od roku 2006 nezvestný. Jeho rodina dodnes neverí verzii o samovražde

Samozrejme, názory sa nezhodujú a zatiaľ čo niektorí veria, že na fotografii bol skutočne Michael, iní sú voči tomu skeptickí. „Verím, že ho zabili. Neviem, či ho zjedli, ale bolo známe, že také veci robia.“

Hovoriac o posledných fotkách Michaela, svoj názor vyjadril aj autor knihy Savage Harvest Carl Hoffman. „Takže v tej šialenej, strašidelnej podivnosti Michael fotografoval ľudí, ktorí ho neskôr zabijú.“

Teórie naznačujú, že sa pravdepodobne nikdy nedozvieme, čo sa v skutočnosti stalo.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:24