V Číne je starodávny les ukrytý dvesto metrov pod zemou.Twitter/thisischaniece ·/
StoryEditor

V Číne je starodávny les ukrytý dvesto metrov pod zemou. Môže obsahovať neznáme druhy rastlín a živočíchov

Michal Čiernik23.08.2023., 11:00h

Závrt našli vedci v Leye Fengshan Globálnom geoparku UNESCO. Uvádza sa, že má dĺžku 306, šírku 150 metrov a je v hĺbke 192 metrov.

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovský staroveký lesný svet bol objavený v krasovej jame v Číne. Na podzemnú záhadu narazil v čínskom geoparku výskumný tím vedcov v máji v roku 2022. Tento jav je v Číne známy aj ako „tiankeng“ alebo „nebeské jamy“.

Globálny geopark UNESCO Leye Fengshan, kde bola jama nájdená, sa nachádza v autonómnej oblasti Guangxi Zhuang v juhozápadnej Číne. Územie je tvorené predovšetkým karbonátovými horninami, s vysokým obsahom uhličitanu vápenatého, ktoré vznikli v období devónu až permu. Táto oblasť je preslávená množstvom jaskýň a aj najdlhším prírodným mostom na svete.

Neznáme druhy rastlín a živočíchov

Podľa vedcov môže závrt obsahovať množstvo starých stromov a rastlín, ktoré by mohli zahŕňať niektoré druhy, ktoré neboli nikdy predtým objavené. „Neprekvapilo by ma, keby sa zistilo, že v týchto jaskyniach sa nachádzajú druhy, ktoré veda doteraz nikdy nepopísala,“ povedal pre Live Science vedúci expedície Chen Lixin.

Dodal, že niektoré stromy nájdené v lese boli vysoké takmer 40 metrov. Vedci okrem toho našli aj tri vchody do ďalších jaskýň v stenách dvesto metrov hlbokej jamy.

Kráľovstvo krasových jám

Tento konkrétny závrt je už 30 objavený v tomto regióne. V žiadnom sa však nenachádzal tak vyvinutý ekosystém ako tu. Čína sa taktiež môže pochváliť aj najväčšou krasovou jamou na svete. Nachádza sa v Xiaozhai Tiankeng, a jej úplne dno je v hĺbke až 662 metrov.

image

Záhada na Sibíri. Krátery pribúdajú, odborníci si to nevedia vysvetliť

Závrty vznikajú zvyčajne rozpúšťaním horninového podložia podzemnou vodou. Často vznikajú na križovaní tektonických štruktúr, systémov puklín a trhlín. Najväčšia krasová jama na Slovensku je Hmlistý závrt, nachádza na Plešiveckej planine v Slovenskom krase. Má elipsovitý pôdorys a hĺbku až 44 metrov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 04:37