Davy turistov sa hrnú do Ohnivých hôr, aby si urobili selfie fotografiu pri 12- metrovom teplomere.Twitter/prog News Serv/
StoryEditor

Pre fotku sa aj usmažia. Čínsky teplotný rekord 80 stupňov láka turistov, v rade na snímku kolabujú

iDnes.cz20.07.2023., 10:00h

Tento týždeň sa teplota zemského povrchu v čínskych Ohnivých horách, ktoré sa nachádzajú v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, vyšplhala až na 80 stupňov Celzia. Namiesto toho, aby sa pred teplom chránili, sa do oblasti hrnú davy turistov, ktorí si robia selfie fotografie pri obrovskom 12 metrovom teplomere, ktorý meria teplotu rozpáleného povrchu zeme.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina turistov sa na cestu vybavila klobúkmi so širokou strieškou alebo dáždnikmi. V prípade potreby je na mieste k dispozícii lekárska pomoc a na ochladenie sú k dispozícii aj ventilátory a zmrzlina.

Malebné Ohnivé hory, tvorené hnedočerveným pieskovcom, ležia na severnom okraji Turfanskej rokliny, najnižšie položeného miesta v Číne, ktoré sa nachádza až 154 metrov pod hladinou mora. Okolitá krajina má púštny charakter.

V nedeľu bol v tejto oblasti prekonaný čínsky teplotný rekord, keď bola v mestečku Sanbao v Turfanskej rokline nameraná teplota vzduchu 52,2 stupňa Celzia.

Historicky najvyššia teplota vzduchu bola nameraná v Údolí smrti v USA. V roku 1913 tam bolo nameraných 56,7 stupňa Celzia.

image

V Údolí smrti sa schádzajú nadšenci. Chcú zažiť teplotný rekord, posledné dni tam je aj 48 stupňov

Predchádzajúci teplotný rekord v Číne pochádza z roku 2015, keď meteorológovia v tej istej rokline namerali 50,3 stupňa Celzia. Rozsiahla piesočnatá kotlina, ktorá leží viac ako 150 metrov pod úrovňou mora, sa nachádza asi 150 kilometrov juhovýchodne od Urumči.

Dlhotrvajúce vysoké teploty v Číne predstavujú problém pre elektrické vedenie a úrodu. Existujú obavy, že sa zopakuje situácia z minulého roka, keď krajina zažila najhoršie sucho za posledných 60 rokov.

Tento rok Čína zažila extrémne horúčavy aj v júni, keď v Pekingu namerali až 41,1 stupňa Celzia, čo je nový rekord pre tento mesiac. Pri nezvyčajne vysokých teplotách niektoré čínske mestá púšťajú obyvateľov do protileteckých krytov, aby sa ochladili, informovala nedávno agentúra AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 18:25