Severná Kórea na vojenskej prehliadke predviedla balistické rakety aj nové útočné drony.Twitter/neeraj Rajput/
StoryEditor

Severná Kórea prichádza s novými zbraňami. Čína aj Rusko ich schvaľujú, mal by sa zvyšok sveta obávať?

iDnes.cz31.07.2023., 12:00h

Pri príležitosti 70. výročia konca kórejskej vojny sa konala vojenská prehliadka najvovších zbraní, ktoré Severná Kórea vyvinula. Na prehliadke v Pchjongjangu predviedla balistické rakety aj nové útočné drony. Okrem severokórejského Kim Čong-una si prehliadku nenechala újsť ani delegácia z Číny a Ruska vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa agentúry Reuters je prítomnosť zástupcov Pekingu a Moskvy na podujatí, na ktorom KĽDR bez ostychu predviedla balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice, ktoré Bezpečnostná rada OSN s podporou Ruska a Číny zakázala, v kontraste s predchádzajúcimi rokmi, keď sa obe krajiny snažili dištancovať od jadrového programu Pchjongjangu.

Severná Kórea na prehliadke predviedla medzikontinentálne balistické rakety Hwasong-17 a Hwasong-18, informovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Predpokladá sa, že obe rakety majú dostatočný dolet na zasiahnutie cieľov aj na východnom pobreží USA. Nad hlavami desaťtisícov divákov preleteli aj nové útočné a špionážne drony, informovali severokórejské médiá.

image

Výstraha pre Kima. K juhokórejským brehom priplávala už druhá americká jadrová ponorka

Nie je jasné, či severokórejský vodca prehovoril aj k zhromaždeným davom civilistov a vojakov, ale štátne médiá podľa agentúry AP zhrnuli prejav severokórejského ministra obrany Kang Son-nama, ktorý sa oboril na Spojené štáty.

Najnovšia demonštrácia vojenskej sily zo strany KĽDR prichádza v čase, keď je napätie na Kórejskom polostrove najvyššie za posledné roky. Severná Kórea v posledných mesiacoch rekordne zvýšila počet testov zbraní, na čo Soul a Washington reagovali vojenskými cvičeniami.

KĽDR tento rok pozvala na prehliadku ruskú a čínsku delegáciu po prvýkrát od pandémie covid-19. Experti agentúry AP tvrdia, že Kim sa snaží vymaniť z diplomatickej izolácie a zviditeľniť svoje partnerstvo s autoritárskymi spojencami, aby čelil tlaku USA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 00:30