Aj nudistická pláž l‘Illa Roja, bojuje proti prílivu oblečených turistov.Twitter/federació Naturista-nudista De Catalunya/
StoryEditor

Plavková invázia. Nudisti vedú kampaň proti oblečeným turistom, v tejto destinácii to musíš dať na naháča

Michal Čiernik14.08.2023., 11:00h

Naturisticko-nudistická federácia Katalánska bojuje proti prílivu nováčikov v plavkách.

Lajkuj Brainee.sk na

Nudistické pláže na pobreží Costa Brava v Katalánsku čelia problému s turistami v plavkách. „Aj predtým ľudia prichádzali na nudistickú pláž a buď odišli, alebo sa vyzliekli,“ povedal pre The Guardian Segimon Rovira, ktorý vedie Naturisticko-nudistickú federáciu Katalánska. „Teraz zostanú a nechajú si plavky. Čo si však neuvedomujú je, že ak ich je veľa, v konečnom dôsledku nám to znepríjemňuje život. Je to nedostatok rešpektu,“ prezradil 56-ročný muž, podľa ktorého tyrkysové vody v tejto oblasti navštevovali predovšetkým nudisti od kedy si pamätá.

Kampaň proti plavkám

Teraz sa Rovira a ďalší naturisti v Katalánsku bránia kampaňou zameranou na ochranu desaťročia trvajúcej tradície spojenej s približne 50 plážami v regióne. „Nudizmus nie je v Španielsku zakázaný, môžete ho robiť na akejkoľvek pláži,“ povedal Rovira. „Ale aby sme neobťažovali ľudí, radšej chodíme na pláže, ktoré sú tradične nudistické a kde je väčšina ľudí nahá. Chceme, aby to ľudia rešpektovali,“ dodal.

image

FOTO Keď turistov na lehátkach vystriedali plamene. Pláže v celom Stredomorí horia ako fakle

Združenie nedávno poslalo list katalánskej vláde so žiadosťou o stretnutie s cieľom riešiť to, čo opísali ako „diskrimináciu, ktorej čelia nudisti na plážach Katalánska“. V liste požadovali, od vylepšeného značenia pre nudistické pláže až po kampaň na zvýšenie povedomia verejnosti, ktorá by mohla pomôcť posilniť rešpekt k naturizmu. Odpoveď zatiaľ nedostali.

Podstatou toho, čo miestne médiá nazývajú "textilnou inváziou", je rozmach cestovného ruchu a rozmach sociálnych médií. Neustále rastúci počet blogov a cestovných sprievodcov sa usiluje odviesť milovníkov slnka mimo tradičných lokalít, a tak vyzdvihujú najčistejšie a najtajnejšie pláže regiónu, pričom často vynechávajú ich dlhodobé spojenie s nudizmom.

Hrozí úpadok nudistov

Výsledkom je hrozba, že naturizmus sa bude postupne vytrácať. „Sú nudisti, ktorí prestali chodiť na niektoré pláže, pretože sú príliš preplnené a je tam príliš veľa ľudí v plavkách a oni sa cítia nepríjemne,“ povedal Rovira.

Iní sa rozhodli zostať oblečení. Odrádzajú ich davy návštevníkov so smartfónmi, ktorí sa chcú podeliť o krásne scenérie so svojimi online sledovateľmi, povedal Rovira. „Ľudia, ktorí sú nahí, nechcú, aby ich fotografie skončili na sociálnych sieťach,“ dodal.

image

Len v Adamovom a Evinom rúchu. Takto oslavujú manželia nudisti vianočné sviatky s rodinou

Niektorí nudisti ktorí vytrvali, stali sa terčom urážok, dlhých pohľadov a občas aj hanlivých poznámok. „Bohužiaľ, najviac sledované a obťažované sú ženy,“ povedal Rovira, ktorý dúfa, že kampaň pomôže zabezpečiť, aby niektoré pláže zostali bezpečnými miestami pre nudistov. „Začať praktizovať naturizmus, keď ste obklopení ľuďmi v oblečení, je veľmi komplikované,“ povedal Rovira. „Preto si myslíme, že je dôležité mať nudistické priestory, kde je väčšina ľudí nahá, aby boli ľudia povzbudení to vyskúšať.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:04