PasUnsplash/CardMapr.nl
StoryEditor

Singapur má najsilnejší pas na svete. Slovensko si polepšilo, no aj tak nás predbehli všetci susedia s výnimkou Ukrajiny

Miroslav Kamody20.07.2023., 08:00h

Slovenský pas patrí k najsilnejším, no naši okolití susedia sú na tom o niečo lepšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Singapur oficiálne predbehol Japonsko a obyvatelia jeho krajiny majú najsilnejší pas sveta, informuje portál Unilad. Najnovší tohtoročný index Henley Passport Index, celosvetový rebríček pasov krajín podľa toho, do koľkých krajín môžu občania cestovať, priniesol zaujímavé zmeny.

Singapurský pas umožňuje občanom 192 z 227 krajín bez víz. O druhé miesto sa delia Nemecko, Taliansko a Španielsko so 190 svetovými destináciami bez pasu. Minuloročný líder Japonsko sa prepadol na bronzovú priečku (189 krajín), ktorá mu patrí spolu s Južnou Kóreou, Rakúskom, Fínskom, Francúzskom, Luxemburskom a Švédskom.

image

Chceš sa stať pánom ostrova v Írsku? Ak sa sem nasťahuješ, štát ti ešte zaplatí takmer 90-tisíc eur

Ako je na tom Slovensko?

Slovensku patrí až deviata priečka, o ktorú sa delíme s Lotyšskom a Slovinskom. Naše pasy nám umožňujú bezvízové cestovanie do 183 krajín sveta. Oproti minulému roku sme si polepšili o presne jednu priečku a jednu krajinu.

Aj keď to nevyzerá tak zle, predbehli nás všetci susedia s výnimkou Ukrajiny (30. priečka so 146 krajinami). Najvyššie je Rakúsko (3. priečka - 189 krajín), nasleduje Česko (5. priečka - 187 krajín), Maďarsko a Poľsko (obe na šiestej priečke s 186 krajinami).

image

Pas

Unsplash/ConvertKit

Víťazi a porazení

Medzi krajiny s najslabšími pasmi patrí Pakistan, Sýria, Irak (zhodne po 30 krajín) a Afganistan (27 krajín). Christian H. Kaelin, predseda spoločnosti Henley & Partners a tvorca indexu pasov, uviedol, že len osem krajín na celom svete má teraz menej bezvízového prístupu ako pred desiatimi rokmi.

„SAE pridali od roku 2013 k bezvízovému skóre pôsobivých 107 destinácií, čo viedlo k obrovskému skoku o 44 miest v rebríčku za posledných 10 rokov z 56. na 12. miesto. To je takmer dvojnásobok v porovnaní s ďalším najväčším skokanom Kolumbiou, ktorá sa vyšvihla o 28 miest v rebríčku a umiestnila sa na 37. mieste,“ uviedol vo vyhlásení.

image

Kvíz pre každého cestovateľa. Spoznáte tieto notoricky známe dovolenkové destinácie?

Niektoré národy si však svoje hodnotenie vylepšili desaťnásobne. „Ukrajina a Čína sú tiež medzi 10 krajinami s najlepším hodnotením za posledné desaťročie,“ dodal. „Oveľa viac ako len cestovný doklad, ktorý definuje našu slobodu pohybu, silný pas poskytuje aj významné finančné slobody, pokiaľ ide o medzinárodné investície a obchodné príležitosti.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:42