Janet YellenReuters/Mark Schiefelbein
StoryEditor

VIDEO Ministerka financií USA sa sústavne klaňala podpredsedovi čínskej vlády. Predtým údajne zjedla štyri porcie hubičiek

Miroslav Kamody18.07.2023., 15:00h

Na túto zahraničnú návštevu bude americká ministerka financií spomínať ešte dlho. Ak si teda z tohto tripu niečo vôbec pamätá.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť ministrom vie byť občas poriadne náročné. Človek nesie veľké bremeno zodpovednosti, cestuje či jedná o nových dohodách. Samozrejme, okrem toho sa často nájde priestor na spoznávanie nových kultúr či jedla. Nie vždy to však dopadne dobre, informuje portál DailyMail.

Svoje by o tom vedela povedať aj americká ministerka financií Janet Yellenová, ktorá sa niekoľkokrát uklonila čínskemu podpredsedovi vlády. Známa 76-ročná politička si mala predtým údajne objednať štyri porcie potenciálne halucinogénnych hubičiek.

image

VIDEO Boh ochraňuj kráľovnú! Bidenov prejav vyvolal pochybnosti o jeho zdraví

Tradičné jedlo

Huby Jian shou qing tvoria súčasť tradičného jedla, ktoré Yellenová jedla v pekinskej reštaurácii Yi Zuo Yi Wang. Pokiaľ však nie sú dôkladne uvarené, môžu mať psychedelické vlastnosti. Aj to sa mohlo podpísať pod to, prečo sa inak vážená americká politička klaňala svojmu čínskemu náprotivku He Lifengovi, čo nahnevalo amerických republikánskych oponentov.

„Náš personál povedal, že veľmi miluje huby. Objednala si štyri porcie jian shou qing. Bol to mimoriadne magický deň,“ zverejnila reštaurácia na Weibo, populárnej čínskej sociálnej sieti. Podnik sa ale zároveň bráni, že huby boli pripravené správne.

Na internete sa už však jedlo stihlo stať obrovským trendom a celý incident vyvolal diskusiu o údajných vlastnostiach týchto húb.„Mám priateľa, ktorý ich omylom zjedol a tri dni mal halucinácie,“ povedal pre CNN Peter Mortimer, profesor z Kunmingského botanického inštitútu v Yunnane. 

Halucinogén

„Vedci zatiaľ neidentifikovali zlúčeniny zodpovedné za spôsobenie halucinácií. Zostáva to záhadou a väčšina dôkazov je neoficiálnych,“ dodal. Všeobecne sa však rozumie, že huba stráca akýkoľvek psychedelický účinok, ak je správne uvarená.

Jian shou qing – ktoré vyzerajú veľmi podobne ako hríby – sa doslovne prekladá ako „pozri modrú ruku“ – pomenované podľa spôsobu, akým sa vnútorný povrch huby zmení na modrý, keď naň zatlačíš. 

Veľké faux pas

Celý incident, bez ohľadu na to, ako vtipne vyzerá, však môže byť veľkým problémom. Po opakovaných a výdatných poklonách He Lifengovi bola Yellenová kritizovaná za to, že v mene Ameriky ukázala slabosť. Okrem toho sa internetom už šíria videá, ktoré si na jej účet robia srandu.

„Americký úradník sa neklania. Vyzerá to tak, že si ju zavolali do riaditeľovej kancelárie, a to je presne tá optika, ktorú Číňania milujú,“ povedal pre New York Post Bradley Blakeman, vysoký zamestnanec Bieleho domu za čias Georgea W. Busha. „Neuvedomila si, že poklona ako amerického predstaviteľa bola porušením protokolu. Neopätoval jej ho. Dokonca ustúpil, aby jej dal viac priestoru na klaňanie sa,“ uzatvára autor Max Murray.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:07