TikTokerka odhaľuje život v plávajúcej dedine v Kanade.Tiktok/jessiehutch12/
StoryEditor

Žije v dedine a chate, ktoré doslova plávajú. V Kanade je úkaz, ktorý ti predstaví známa tiktokerka

Michal Čiernik04.06.2023., 10:00h

Jessie Hutch žije a pracuje v zátoke Rivers Inlet, v Britskej Kolumbii. V tomto zabudnutom kúte sveta žijú ľudia v plávajúcich chatách.

Lajkuj Brainee.sk na

34-ročná Jessie, pracuje ako správkyňa v rezorte Finn Bay Lodge. Ide o sériu chatiek pre hostí, ubytovanie pre zamestnancov a reštauráciu zakotvenú v 45 kilometrov dlhom zálive známom ako Rivers Inlet. Osadu opisuje ako svet, o ktorom ľudia nevedia, že existuje. 

Rybárska chata má počas leta miesto pre 16 hostí a 10 členov posádky, no v zime na ňu dohliada len jeden správca. Jessie, ktorá je pôvodom z Toronta, trávi zimy v Paname. 

Život v plávajúcej dedine

Jessie pre MailOnline hovorí, ako sa domy udržia nad vodou. „Plávajú na kmeňoch, ktoré sú zoradené a spojené dohromady,“ vysvetľuje. Ďalej opisuje ako a prečo sa celá dedina musí presúvať medzi zálivmi. „V zime na centrálnom pobreží Tichého oceánu môže byť počasie dosť drsné. Chaty sú preto ťahané do rôznych zátok, ktoré sú lepšie chránené pred prudkým vetrom, prílivmi a búrkami.“

Tieto domy, ktoré sa nachádzajú na území domorodého národa Wuikinuxov, sú najprv postavené na zemi, ale sú navrhnuté tak, aby boli schopné plávať, keď sú prenesené na vodu. Ukotviť plávajúce domy pomáhajú aj vybudované plávajúce chodníky.

image

Východňar vo švece: Ľudia v Kanade nie sú veľmi pozitívni, liter benzínu stále stojí okolo jedného eura

V priebehu času sa plávajúce drevencie môžu potopiť. Jessie však poznamenáva, že existuje niekoľko „riešení“, ako ich udržať na hladine dlhšie, ako je napríklad prikladanie ďalších kmeňov na spodnú stranu domov. Všetok odpad je spracovaný vo filtračnom systéme umiestnenom na jednej z plávajúcich palúb v obci a na výrobu elektriny sa používa generátor. 

Turizmus

Zátoka je v letných mesiacoch zvyčajne dosť preplnená turistami. Prezrádza Jessie, ktorá posledných pár rokov pracovala v rôznych chatách v tejto oblasti. 

Väčšina dobrodruhov chodí na ryby, kajak alebo člnkovanie. Počas svojho pobytu môžeš veľmi jednoducho spozorovať množstvo voľne žijúcich živočíchov, od medveďov grizly a keporkakov až po kosatky, orly a čierne medvede. „Krása miestnej prírody sa nepodobá ničomu inému. Sledovať príchod jari je náš obľúbený čas,“ opisuje Jessie najväčšie výhody života v plávajúcej dedine.

Má to aj svoje nevýhody

Jessie, ktorá žije vo Finn Bay Lodge so svojou partnerkou Jo a ich psom Canutom, poznamenáva, že k chate nie je prístup cez cestu, a hoci je tam Wi-Fi, balíky nedokáže doručiť ani Amazon. „Sme tu strašne izolovaní... nie je to miesto pre niekoho, kto má rád mestský životný štýl alebo spoločenský život,“ vysvetľuje Jessie.

Podobne je to aj z potravinami a základnými potrebami. Tie priváža čln z Central Coast Marine Services každé dva týždne. „Pri tomto systéme zásobovania a objednávania je kľúčové plánovanie,“ vysvetľuje Jessie. Väčšinu jedálnička miestnych však tvoria čerstvé ryby. „V oceáne je hojnosť jedla. Losos, halibut, krevety a kraby, aby sme vymenovali aspoň niektoré. Z týchto vecí žijeme. Je však dôležité, aby ste si z oceánu nikdy nebrali viac, ako potrebujete,“ vysvetľuje Jessie.

Ľudí to fascinuje

Odkedy začala zdieľať klipy Finn Bay Lodge na TikTok, odozva bola prevažne pozitívna. „Myslím si, že ľudia naozaj radi vidia rôzne spôsoby života. Veľa ľudí si myslí, že je to úžasné a radi by sa dostali preč z mesta, aby videli niečo také,“ prezrádza TikTokerka.

image

Ako dobre poznáš krajinu, ktorej hokejisti nás neraz potrápili? Pozor, tento kvíz zvládne málokto

Plávajúce dediny existujú aj v iných častiach sveta. Podobné komunity možno nájsť na jazere Tonle Sap v Kambodži, na peruánskom jazere Titicaca a vo vietnamskom Halong Bay. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:28