Čarokrásne, mysteriózne a legendami opradené rumunské mesto leží v srdci Transylvánie.Twitter, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Poznáš srdce Transylvánie? Predstavujeme legendami opradené Sibiu, mesto, ktorého domy nikdy nespia

mor16.04.2023., 15:00h

Pri prechádzke uličkami tohto rumunského mesta budeš mať pocit, že sa deje niečo zvláštne alebo že ťa niekto ustavične sleduje. Architektúra mesta je totiž v niečom jedinečná, strešné okná na domoch vyzerajú ako sliedivé oči.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohé domy na južnej a východnej strane mesta vyzerajú, akoby svoje oči na strechách upierali  dole do ulíc. Tieto zaujímavé prvky vyvolávajú dojem, že domy v Sibiu nikdy nespia, píše sa na Atlas Obscura.

image

Túto obľúbenú európsku krajinu precestuješ len za 49 eur. Stačí jeden lístok, ten platí vo vlakoch, busoch aj v električkách

Aj keď oči sprvu môžu vyzerať dosť zlovestne, v skutočnosti sú to len zvláštne tvarované okná. Nešlo o zámer architektov, ale skôr o náhodu.

Okná na domoch sú totiž využívané ako ako ventilačný systém pre podkrovia pod nimi, ktoré slúžili na skladovanie produktov vyžadujúcich veľmi suché prostredie. Väčšina týchto „očí“ bola postavená medzi 15. a 19. storočím.

Napriek ich praktickým účelom niektorí radi tvrdia, že boli skonštruované tak, aby v ľuďoch vzbudzovali strach a dali im vedieť, že sú neustále sledovaní a aby sa podľa toho aj správali. Táto neškodná konšpirácia im však len dodáva väčší punc mysterióznosti. 

image

Máš len 60 eur a chceš ísť do Viedne? Strávili sme tam noc, boli v queer baroch a zisťovali, či sa zmestíme do budgetu

Z histórie je tu ešte jedna smutná zaujímavosť, a síce keď bol pri moci diktátor Nicolae Ceauşescu, bol tento architektonický detail pre občanov nesmierne znepokojujúci. Ako keby nestačilo, že boli odpočúvané telefóny a prezeraná pošta, ľudia boli vypočúvaní a rodiny boli na čiernej listine - ešte aj domy sledovali každý ich pohyb.

A teraz, hoci Ceauşescu je už dávno preč, oči mesta tu sú stále, a to už po stáročia. Bez žmurknutia, bez pohybu a vždy v pozore pred nespratnými turistami. 

Najviac ich nájdeš na námestí Piața Mare, je tam nádherný výhľad na domy aj s oknami v perspektíve, ktorá ešte väčšmi umocní ilúziu sliedivých očí.

image

Miesta, ktoré uvidíš len na fotke: Zoznam destinácií, ktoré sú pre turistov neprístupné, je medzi nimi aj Česko

Čo sa dá v meste ešte vidieť? 

Za jednu z najväčších výhod mesta rôzni travel blogeri považujú fakt, že o Sibiu veľa turistov nevie a teda na uliciach nenarazíš na veľké davy. Spomedzi rumunských miest má tiež hneď niekoľko prvenstiev, ako prvú nemocnicu, prvú školu, prvú pekáreň, prvé múzeum a aj prvý pivovar. 

Mesto sa nachádza v notoricky známej oblasti Transylvánie a bolo hlavným mestom regiónu. V priebehu storočí bolo Sibiu aj súčasťou Uhorského kráľovstva, Sedmohradského kniežatstva, Rakúskeho cisárstva, Rakúsko-Uhorska a od roku 1989 je súčasťou Rumunska. Staré mesto bolo postavené nemeckými osadníkmi a obchodníkmi ešte v stredoveku a nájdeš v ňom vplyv gotiky, renesancie aj baroka. 

Veľkej pozornosti sa teší námestie Huet, ktoré je obstavané domami v gotickom štýle. Je malé, farebné a dá sa ľahko prehliadnuť. V strede námestia sa nachádza veľkolepá luteránska katedrála Panny Márie zo 14. storočia a každú stredu v lete sa v nej konajú organové koncerty.

image

Život v Moskve sa otočil o 180 stupňov a lietadlá štartujú zo Soči. Ako sankcie dopadajú na Rusko?

Môžeš taktiež prejsť cez legendami opradený Most lží. Najpopulárnejší z mýtov o úzkom železničnom moste hovorí, že ak klameš na moste, bude tvoja chôdza vydávať zvláštne zvuky a ak je tvoje klamstvo veľmi veľké, celý most sa môže zrútiť dolu. Čiže ideálne miesto, kde si môžeš preveriť či ti partner/ka v niečom klame. 

Ceny ťa tiež potešia. Lôžko v nocľahárni ťa vyjde od 9 do 11 eur a súkromná izba stojí okolo 24 eur. Pri stanovaní je najlepšie využívať vyhradené zóny pre kemping, aby sa predišlo krádeži, upozorňuje blog Nomadicmatt. Ceny hotelov začínajú od 25 eur za noc.

Doprava

Zo Slovenska môžeš toto rumunské mesto navštíviť z Košíc, a to vlakom, cesta trvá približne 14 hodín a ujdeš 800 kilometrovú vzdialenosť (sú v tom zahrnuté aj prestupy a čakania na spoje). Najlepší spoj máš s prestupom v Budapešti a odtiaľ potom priamo do Sibiu; prestupy v Miskolci sú zbytočne dlhé a máš väčšie riziko, že sa stratíš alebo niečo nestihneš. Cena sa pohybuje od 25 do 50 eur. 

image

Funkcia, ktorú si zamiluje každý cestovateľ. Google Flights garantuje cenu leteniek - ak sa zmení, spoločnosť ti vráti rozdiel

Dá sa letieť aj z Viedne. Cena letov sa však pohybuje v závislosti od sezóny. V máji sa pohybuje okolo 200 eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 12:08