Lacné európske destinácieUnsplash
StoryEditor

Európa za lacno. Objav s nami nádherné mestá, kde na letnú dovolenku neminieš celý majetok

Miroslav Kamody17.04.2023., 17:00h

Cenovo dostupná dovolenka nemusí byť lacná na zážitky. Tieto tipy sú toho jasných dôkazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Mimoriadnu architektúru, pestrú kuchyňu, históriu či nádherné výhľady môžeš v Európe nájsť aj inde, než kam ťa posielajú katalógy cestoviek. Napríklad v mestách, ktoré často ponúknu oveľa autentickejšie zážitky ako vyhlásené destinácie. A lacnejšie, dodáva Radomír Dohnal z portálu iDnes.

Sevilla

Na Pyrenejskom polostrove nájdeš niekoľko miest, ktorých poklady sa oplatí objavovať. Naším prvým tipom je farebná a slnkom zaliata Sevilla, ktorá je perlou Andalúzie.

Okúsiť život v rytme flamenca je totiž ponukou, ktorá sa neodmieta. A Sevilla, ktorú na mape cestovného ruchu Španielska nie je veľmi vidieť, ťa doslova nabáda k tancu. Mesto má fantastickú atmosféru, je pohostinné a o pozornosť turistov sa usiluje.

image

Sevilla

Unsplash

Poznáš to napríklad podľa toho, že každý pondelok tu všetky pamätihodnosti, galérie a múzeá majú zľavnené vstupné. A miesta ako kráľovský palác Real Alcázar alebo nádherná nemocnica de la Caridad majú občas vstupy úplne zadarmo.

Mestské záhrady a parky sú plné fontán, pomarančovníkov a ukričaných pávov. Verejné tanečné vystúpenia si pozrieš v uličkách La Carboneria, ozdobnú nádheru potom prezentuje Palacio de Espana.

image

Sevilla

Unsplash

Lovci panorám zavítajú na Setas de Sevilla alebo na vrcholok bývalej strážnej veže Torre de Oro. A keď ťa rozbolia nohy? Sadni si do bodegas, kde ponúkajú fortifikované vína z vidieckych pivníc. Razom na všetky bolesti zabudneš.

Keď budeš svoj pobyt trochu plánovať vopred a pátrať po dostupných zľavách a sezónnych akciách, vyjde pobyt v Seville na španielske pomery až neuveriteľne lacno. Aj s ubytovaním si tu vystačíš s 70-85 eurami na deň.

image

Sevilla

Unsplash

Atény

Atény patria k tým vzácnym prípadom európskych metropol, ktorých zákutia je najlepšie pohodlne objavovať pešo. Mestu dominujú pamiatky z 5. storočia pred naším letopočtom, ktoré za pozeranie rozhodne stoja.

Prechádzka Akropolou, prehliadka Parthenónu, suvenírmi a pouličným umením nabitých Koukaki a Kypseli, alebo štvrť Plaka s bludiskom uličiek – to všetko patrí k veľmi silným zážitkom, ktoré vám o gréckej histórii prezradia mnohé.

image

Atény

Unsplash/Andrea Leopardi

Za návštevu určite stojí aj kultúrne centrum Nadácie Stavrosa Niarchosa, ktoré nájdeš v nádhernom parku s rozlohou 21 hektárov. Nachádza sa tu Grécka národná opera, Grécka národná knižnica a taktiež rozsiahle kolekcie pôvodnej gréckej flóry.

A prakticky každý deň sa tu odohráva nejaká zaujímavá kultúrna akcia. Slnko je tu všade zadarmo a more na dosah. Samozrejme, tunajšie pláže sa kvalitou nevyrovnajú napríklad Kréte. Ale sú čisté a ľahko prístupné.

image

Atény

Unsplash/Despina Galani

Grécko je preslávené svojou kuchyňou a v Aténach narazíš na všetky jej regionálne variácie, za ochutnávku určite stojí baklava, feta, gyros, lúkumi, šaláty aj sladké ovocie. Najesť sa veľmi dobre a za menej ako 10 eur je tu úplne normálne.

Rozpočet výdavkov - vrátane nehonosného, ale slušného ubytovania, vstupov do múzeí, pamiatok a návštev reštaurácií či kaviarní - tu ľahko udržíš medzi 55-75 eurami za deň.

image

Atény

Unsplash/Sergio García

Bologna

Romantické prechádzky v podlubí - otvorenými klenutými stĺpovými chodbami? Bologna ich ponúka šesťdesiatdva kilometrov, a to už je slušná zásoba na poriadne dlhý romantický výstup. Pokojne aj v daždi.

Okrem toho je severotalianska metropola preslávená starobylou architektúrou či bohatou históriou. A kuchyňou, ktorá svojou ohlasom konkuruje francúzskej.

image

Bologna

Unsplash/Petr Slováček

Zo dvadsaťšesť miest a mestečiek Talianska, ktoré sú zaradené na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa Bologni venuje snáď najmenej pozornosti. Na škodu to nakoniec nie je, mesto aspoň nepôsobí dojmom skanzenu pre turistov.

Čo tu nevynechať? Prejdi sa parkom Parco della Montagnola a pokochaj sa pozostatkami stavieb z napoleonskej éry. Zaspomínaj na námestie Piazza Maggiore, vidieť si ho mohol v mnohých filmoch. Nevynechaj botanickú záhradu a tunajšie herbárium, ktoré je jednou z najstarších „liečivých“ záhrad Európy.

image

Bologna

Unsplash/Thaddaeus Lim

Vysmej sa davom v radoch v Pise – tu majú šikmé veže hneď dve! Vyššia sa volá Asinelli a menšia, zato poriadne naklonená, je Garisenda. Môžeš vystúpiť na obe. Z nich potom uvidíš aj svoj ďalší cieľ, baziliku di San Petronio.

A čo niečo na zahryznutie? Určite vyskúšajte akékoľvek miestne cestoviny, dochutené tunajším stareným balzamikovým octom. A tiež famózne tagliatelle al ragu a krémovú pistáciovú zmrzlinu. Rozpočet, ktorý ti to všetko umožní, sa pohybuje medzi 115–130 eurami na deň.

image

Bologna

Unsplash/Bogdan Dada

 

Ďalšie skvelé a lacné európske destinácie nájdeš po kliknutí na druhú stranu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:39