Nemecko bude pre turistov zas o čosi atraktívnejšie a prístupnejšie.Unsplash, Pixabay/brainee X Canva/
StoryEditor

Túto obľúbenú európsku krajinu precestuješ len za 49 eur. Stačí jeden lístok, ten platí vo vlakoch, busoch aj v električkách

mor12.04.2023., 11:00h

Deutschland-Ticket (skrátene D-Ticket) ti umožní od 1. mája jednoducho cestovať všetkými prostriedkami lokálnej verejnej dopravy. Na diaľkové spoje neplatí, ale trasu si môžeš prerozdeliť na menšie úseky.

Lajkuj Brainee.sk na

Deutschland-Ticket si môžeš zakúpiť po kliknutí na tento link. Platný bude od 1. mája tohto roka, píše sa na oficiálnej stránke nemeckého prepravcu. 

image

Máš len 60 eur a chceš ísť do Viedne? Strávili sme tam noc, boli v queer baroch a zisťovali, či sa zmestíme do budgetu

Lístok ti zaistí neobmedzené cestovanie len za 49 eur mesačne platné v celom Nemecku a na všetku verejnú dopravu. Len s výnimkou vlakov ICE, IC a EC, diaľkové trate si budeš musieť teda rozdrobiť na viacero menších úsekov. Výhodou však môže byť spoznanie viacerých krajov naraz. Vzťahuje sa na jednu osobu.

D-ticket bol vytvorený ako náhrada za 9-Euro-Ticket, ktorý bol ponúkaný ako špeciálne opatrenie počas leta v minulom roku. Zaviedlo ho vtedy nemecká vláda, aby odbremenila ľudí v dôsledku prudkého nárastu v nákladoch na elektrinu, jedlo, kúrenie a mobilitu. Malo veľký úspech a pomohlo aj životnému prostrediu tým, že toto opatrenie primälo ľudí k väčšiemu využívaniu verejnej dopravy. 

S D-ticketom budeš mať oveľa jednoduchšie cestovanie, čo sa regionálnej dopravy týka. Umožňuje ti totiž cestovanie naprieč rôznymi štátmi a aj tarifnými zónami. Vďaka tomu bude v Nemecku ešte jednoduchšie vymeniť auto za ekologickejšie dopravné prostriedky.

image

Teledisko: Máš aj ty počas dňa potrebu „zarejviť“ si? V najmenšom berlínskom klube si môžeš zadupkať kedykoľvek

Deutschland-Ticket je možné použiť v celom Nemecku a vo všetkých regionálnych a miestnych vlakoch. Platí tiež pre ľubovoľný počet jázd všetkými prostriedkami verejnej dopravy. To platí bez ohľadu na to, ktorý dopravný podnik, združenie alebo regionálny systém predaja cestovných lístkov je uvedený na lístku. To znamená, že D-ticket zakúpený v Mníchove je možné použiť aj na cesty vo Frankfurte a okolí.

Na čo neplatí?

Neplatí len vo vlakoch prevádzkovaných spoločnosťou DB Fernverkehr AG alebo inými poskytovateľmi diaľkovej dopravy, ako je FlixTrain (napr. IC, EC, ICE a aj RE vlaky prevádzkovanými spoločnosťou DB Fernverkehr AG). Tento dopravca však v súčasnosti rokuje s nemeckými vládami a úradmi o výnimkách na niektorých úsekoch trate - takže treba sledovať aktualizácie na tomto linku

Okrem toho sa lístok nedá uplatniť ani na dopravné prostriedky, ktoré sú prevádzkované prevažne na turistické alebo historické účely. A uplatniť sa dá len na druhú triedu, za prvú si priplatíš. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:00