Slnko pekne svieti, dni sú dlhšie a ako stvorené na výlet do hôr.Pixabay/mabras/
StoryEditor

Si s rodinou dva dni a už ti lezú na nervy? Prinášame tipy na super výlety len hodinu od Bratislavy

mor07.04.2023., 12:00h

Príjemne strávený deň v prírode ti nesplní len denné ciele v počte krokov, ale ťa aj naladí na relax. V lese si oddýchneš, načerpáš silu a možno aj inšpiráciu a motiváciu, ktorá sa ti stratila počas zimy.

Lajkuj Brainee.sk na

V článku ti predstavím tipmi na túry v okolí Bratislavy a Trnavy. 

image

Vyniesol som 121 kíl, už ani v Himalájach to nefunguje ako v Tatrách, hovorí vysokohorský nosič

Na vítanie jari nie je nič lepšie ako túra v prírode. S prebúdzajúcou sa prírodou prichádza pestrá paleta príjemných vôní a čvirikania. Pre nadšencov do hubárčenia zároveň začína sezóna.

Začína rásť hliva, veľmi chutné smrčkovce, šupinačka, čírovnice a množstvo ďalších, ktoré si môžeš aj s obrázkami prehliadať v atlase húb po kliknutí na tento odkaz

Okrem húb majú svoju sezónu aj rôzne druhy liečivých rastlín. Môžeš nazbierať mladé výhonky smreka na smrekový sirup, z púpavy zúžitkuješ aj koreň, aj kvety a dokonca aj listy, ktoré môžeš pridať do šalátu - koreň sa suší, melie a používa sa ako náhrada za kávu. Z kvetov sa zbiera aj podbeľ, ktorý pomáha tlmiť kašeľ. 

Sandberg

Tento výlet máš doslova hneď za rohom. Pieskovcová skala pri devíne, v ktorej hniezdi chránené vtáctvo a je plná prehistorických skamenelín, ťa upúta aj krásnymi výhľadmi na Rakúsko s veternými turbínami. Výlet je ideálny aj pre rodiny s deťmi.

Ide o jednoduchú okrunú túru so začiatkom v Devínskej Novej Vsi. Dávaj si však bacha, aby si neschádzal z vymedzených turistických trás, inak si koleduješ o pokutu. Sandberg je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Presnú trasu si vieš pozrieť na tejto mape a je dlhá približne 5 kilometrov.

Kršlenica a Jelenia hora

Nasadaj na bus do Plaveckého Mikuláša a sleduj žltú značku. Približne po hodine výšľapu sa pred tebou otvorí pekný výhľad na bralá zoskupené na Kršlenici - patria zároveň k najrozsiahlejším v Malých Karpatoch. Trasa pokračuje po žltej, neskôr po červenej a zelenej značke až na Jeleniu horu, ktorá nesie svoj názov podľa svojho tvaru pripomínajúcim hlavu jeleňa.

image

Vlaky sú počas Veľkej noci takmer vypredané. Ako sa vieš dostať na sviatky domov a koľko ťa to bude stáť?

Poteší sa aj tvoj Instagram, s hory sú krásne výhľady a vidno stade aj Plavecký hrad. Trasu nájdeš na tejto mape a je dlhá približne 10 kilometrov. 

Jaskyňa Driny

Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenenou jaskyňou na západnom Slovensku. Nie je síce najväčšia a nemá takú bohatú výzdobu ako tie v Tatrách, ale za to je domovom množstva netopierov, ktoré ti budú prelietať nad hlavou. V jaskyni nájdeš sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním, sintrové jazierka, vodopády a náteky, pagodovité stalagmity a rozličné formy stalaktitov.

Parkovisko leží kilometer od Smoleníc pri rekreačnom stredisku Jahodník. Od parkoviska sa k jaskyni dostaneš cez lesný chodník, ktorý je dlhý kilometer a prevýšenie má cez sto metrov. Vezmi si však dostatočne teplé oblečenie, keďže v jaskyni je pomerne chladno. 

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Prehliadka trvá pol hodinu a vstup pre dospelého je 9 eur, pre deti do 15 rokov a dôchodcov 5 eur a pre študentov 8 eur. Mapy a podrobnejšie informácie o jaskyni nájdeš na webe jaskyne. 

Kláštor Katarínka

Keď už si prišiel do Smoleníc, do Dechtíc to máš len na skok. Hodinu po žltej značke sa dostaneš k zrúcaninám kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ktorý bol založený v roku 1618. Podľa legendy sa tu mala zjavovať svätá Katarána mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu. 

V tesnom okolí sa nachádza aj Smolenický zámok a Hradisko Molpír. Tiež je tu aj úzkorozchodná lesná železnica, ktorá slúžila na zvážanie dreva. Dá sa dostať aj na vežu starobýleho kláštora, ale len v termínoch stanovených obžianskym združením, ktoré kláštor spravuje - link na ich web nájdeš tu.

image

Máš len 60 eur a chceš ísť do Viedne? Strávili sme tam noc, boli v queer baroch a zisťovali, či sa zmestíme do budgetu

Hrad Pajštún

Zostali z neho síce už len zrúcaniny, patrí však aj tak k jedným z najmohutnejších, aké na Slovensku máme a zároveň stále pomerne zachovalých. Počiatky tohto hradu siahajú až do 13. storočia.

Hradné budovy sa zachovali vo fragmentoch okolo ústredného nádvoria, ktorého plochu prekrýva násyp z poškodených murív. Najsúvislejšie je obvodové murivo palácov a opevnení vstavaných do masívu hradného brala, so zachovanými otvormi okien, arkierov, vstupov, v murive s odľahčovacími oblúkmi a stopami po klenbách.

K hradu vedú nenáročné turistické chodníky z Borinky, Stupavy alebo z Rače. Najrýchlejší prístup je po cca jeden a pol kilometra dlhej značenej trasy z Borinky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:20