Porovnávali sme ceny autobusov, vlakov, letov a aj tie v appke Blablacar.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Vlaky sú počas Veľkej noci takmer vypredané. Ako sa vieš dostať na sviatky domov a koľko ťa to bude stáť?

mor05.04.2023., 10:00h

Najväčší kresťanský sviatok je spojený aj s masovým presunom ľudí - s čím súvisí aj vyšší nápor na dopravu. Pričom len priemerná obsadenosť najvyťaženejších vlakov je už takmer 80 percent.

Lajkuj Brainee.sk na

V článku sme porovnali ceny autobusov, vlakov, lietadiel a aj ceny za jazdu cez appku Blablacar smerom z Bratislavy na východ.

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Národný železničný dopravca vo svojej správe avizoval posilnenie vlakovej dopravy počas veľkonočných sviatkov o 18 vlakov, z toho 6 expresov a 12 rýchlikov medzi Bratislavou a východným aj stredným Slovenskom. Aktuálna priemerná obsadenosť najvyťaženejších vlakov je zatiaľ približne 79 percent. 

Na Zelený štvrtok 7. apríla vypravia 4 vlaky (2 expresy a 2 rýchliky), na Veľký piatok 5 rýchlikov a na Veľkonočný pondelok, kedy sa očakáva najväčší záujem o prepravu, 7 vlakov (3 expresy a 4 rýchliky). Ide o posilnenie spojenia medzi hlavným mestom a východným a stredným Slovenskom. V pondelok budú posilnené najmä linky z východu a stredného Slovenska smerom na západ do Bratislavy. 

Podľa technických možností budú posilnené aj niektoré pravidelné IC vlaky, pri ktorých je predpoklad vyššieho záujmu o cestovanie, a to o jeden až dva vozne. Prepravná spoločnosť doposiaľ posilnila 17 IC vlakov o 26 vozňov.

image

Funkcia, ktorú si zamiluje každý cestovateľ. Google Flights garantuje cenu leteniek - ak sa zmení, spoločnosť ti vráti rozdiel

Presné časy posilnených spojov v prehľadnej tabuľke nájdeš na stránke ZSSK po kliknutí na tento odkaz

Obsadenosť vlakov

ZSSK na svojom webe zverejnila najvyťaženejšie vlaky a ich priemernú obsadenosť. Konkrétne percento obsadenosti jednotlivých spojov si môžeš pozrieť v prehľadnej tabuľke po kliknutí na tento odkaz.

Lístok na expres ťa vyjde približne na 19 eur a jazda bude trvať 5 a pol hodiny, zatiaľ, čo IC-čko stojí približne 25 eur a jazda trvá menej ako 5 hodín.

Na Zelený štvrtok sú už všetky IC vlaky z Bratislavy do Košíc obsadené v priemere na 60 percent. Expresy sa pohybujú v hraniciach 80 percent - avšak dva ranné expresy sú už za hranicou 98 percent. Rýchliky z Košíc do Mukačeva sú vypredané. 

Na Veľký piatok sa obsadenosť vlakov pohybuje v priemere pri 70 percentách, no ranný spoj z Bratilslavy do Košíc s odchodom o deviatej má 90 percentnú obsadenosť. Rýchliky z Košíc do Mukačeva sú vypredané. 

image

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov vysychá. Už pred letom hlási obrovské problémy, poriadne nepršalo už vyše dvoch rokov

Na Kvetnú nedeľu je už len jeden spoj z Mukačeva do Košíc voľný. 

Veľkonočný pondelok, kedy sa premiestňuje najviac ľudí, má priemernú obsadenosť spojov na úrovni 60 percent, len vlaky z Mukačeva do Košíc sú vypredané. Na nasledujúci všedný deň v utorok je priemerná obsadenosť vlakov z Košíc do Bratislavy na úrovni 80 percent - ide o spoje, ktoré využijú najmä študenti cestujúci na internáty. 

Cesta busom

Autobusy na tom nie sú vo štvrtok o nič lepšie. U prepravcu Flixbus na trase z Bratilsav do Košíc do 11-tej už takmer nenájdeš neobsadený bus. Zostáva ich už len pár - priemerná cena sa pohybuje okolo 23 eur. Pričom spoje, ktoré z Bratislavy odchádzajú od 11-tej majú priemernú cenu okolo 50 eur. S obsadenosťou to vyzerá podobne aj na Veľký piatok a ceny sú zároveň o čosi vyššie (pre spoje, ktoré z hlavného mesta odchádzajú po 11-tej). 

image

V ústave sa od náboženstva dištancujeme, na Hlavnej stanici v Bratislave bude spoveď. Veriaci sa môžu vyrozprávať Haľkovi

Spiatočná cesta z Košíc do Bratislavy však s autobusmi Flixbus vyzerá o niečo lepšie, nie sú ešte plne obsadené a a priemerná cena sa pohybuje okolo 22 eur, pričom spoje po 11-tej ťa vyjdú okolo 50 eur. Utorok je vyťaženejší a zostáva už len zopár busov, ktoré sú ešte voľné. Jazda trvá približne 6 a pol hodiny, ak ideš rýchlejším spojom, druhý variant trvá približne 8 a pol hodiny. 

Cesta lietadlom

Do Košíc môžeš letieť buď z Prahy, alebo Viedne. No neodporúčam kupovať si aj spiatočné letenky - teda pokiaľ nemáš po ruke len tak 500 eur na utrácanie. O nič lepšie však nie sú ani ceny jednosmerných letov z Viedne alebo Prahy do Košíc vo štvrtok, piatok aj v nedeľu - pohybujú sa od 250 do 350 eur. 

Avšak je tu jeden, ktorý sa naozaj oplatí a ušetrí ti nie len čas, ale aj peniaze. Let z Košíc do Prahy na Veľký piatok ťa vyjde len 54 eur. Let navyše trvá len príjemnú hodinu a 15 minút. Odlet z Košíc je 20:45. 

image

Teledisko: Máš aj ty počas dňa potrebu „zarejviť“ si? V najmenšom berlínskom klube si môžeš zadupkať kedykoľvek

Ako ušetriť

Ak nie si fanúšikom hromadnej prepravy, môžeš využiť napríklad skupinu Ťaham smerom na východ. Ľudia, ktorí sú členmi, tam pravidelne prispievajú inzeráty odkiaľ, kam idú, pričom zverejňujú aj trasu s mestami, cez ktoré prechádzajú. Na začiatku cesty sa dohodneš so šoférom, koľko mu prispeješ na benzín a už frčíš preč. 

Podobne funguje aj aplikácia Blablacar - má však výhodu, že je prehľadnejšia, efektívnejšia a ľahšie sa používa. Na appke som našiel ceny od 14 do 25 eur. Najčastejšie sa však pohybovali okolo 18 eur. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:20