Situácia v Katalánsku je kritickáUnsplash/Logan Armstrong, Reuters/Nacho Doce
StoryEditor

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov vysychá. Už pred letom hlási obrovské problémy, poriadne nepršalo už vyše dvoch rokov

Miroslav Kamody04.04.2023., 11:00h

Barcelonu a jej okolie si Slováci zamilovali. Aktuálne sa však celá oblasť Katalánska pripravuje na klimatickú katastrofu.

Lajkuj Brainee.sk na

Lacné letenky, rýchly let, skvelé ceny a množstvo ikonických miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Takto majú Slováci zafixovanú Barcelonu a jej okolie, ktoré je súčasťou regiónu Katalánsko. Aktuálna realita má však ďaleko od idylky.

Ako informuje BBC, na vodnej nádrži Sau je aktuálne omnoho rušnejšie, ako by malo byť. Tímy ľudí na malých člnoch usilovne vyťahujú ryby pomocou sietí. Ich misiou je vyloviť ich skôr, než zomrú, zhnijú a stanú sa nepoužiteľné na ľudskú spotrebu.

image

Poznáme európsku krajinu, ktorá najviac znečisťuje ovzdušie súkromnými letmi. Z krajín V 4 je na tom Slovensko najlepšie

Kritická situácia

Dôvodom paniky je hladina vody. Aktuálne je už tak nízko, že je pod desiatimi percentami kapacity. Minulý rok to pritom bolo ešte 55 percent. Už teraz tak existuje riziko, že voda bude kontaminovaná nánosom. Preto kým sa ryby odstránia, zvyšná voda sa vyprázdňuje po prúde do inej nádrže.

Ryby sú však len jeden problém. Vodná nádrž, ktorá sa nachádza sto kilometrov od Barcelony, totiž už pol storočia dodáva vodu nielen do tejto metropoly, ale aj ďalších miest v Katalánsku.

V priebehu posledných mesiacov sa však stala najviditeľnejším symbolom najhoršieho sucha, aké táto oblasť zažila. Nie je to tak dávno, čo média po celom svete obletela fotka kostola Sant Romà de Sau z 11. storočia, ktorý bol ponorený na dne nádrže.

Dnes táto stavba stojí niekoľko metrov nad čiarou ponoru obklopená vyprahnutou zemou. To len podčiarkuje následky klimatickej krízy, ktorá oblasť zasiahla. Vytrvalý dážď v Katalánsku nezaznamenali už dva a pol roka.

Nie je to len o Katalánsku

„Nikdy som ju nevidel takú prázdnu,” povedal Agustín Torrent, 70-ročný muž, ktorý celý život žije neďaleko. „Je smutné, keď ste predtým videli [nádrž] plnú. Ale je to tak. Je to klimatická zmena a každý, kto hovorí, že neexistuje, neviem, čo by ste im mohli povedať.”

image

Počul si už o novej dani? Tri obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov zvyšujú poplatky pre turistov

Situácia v Katalánsku je vážna, no o nič lepšie na tom nie sú ani ostatné časti krajiny. Španielska meteorologická agentúra AEMET v marci vyhlásila, že krajina ako celok „pokračuje v situácii meteorologického sucha, ktorá začala pred vyše rokom“.

BBC pripomína, že nie všetky suchá sú spôsobené klimatickými zmenami, ale zvýšené teplo v atmosfére odoberá zo zeme viac vlhkosti, čím sa obdobie sucha zhoršuje. Svet sa od začiatku priemyselnej éry oteplil približne o 1,1 °C a očakáva sa, že teploty budú naďalej rásť, pokiaľ nedôjde k drastickému zníženiu emisií.

Podľa Miguela Manzanaresa, barcelonského meteorológa, ktorý študuje extrémne poveternostné javy na kontinente, sú v Európe obzvlášť exponované regióny ako Katalánsko, ktoré sa nachádza pri Stredozemnom mori.

image

Barcelona

Unsplash/Yu

„Oblasť Stredozemného mora je jednou z najzraniteľnejších oblastí, pokiaľ ide o klimatické zmeny,” povedal Miguel Manzanares, barcelonský meteorológ, ktorý študuje extrémne poveternostné javy na kontinente.

Pripravujú sa na najhoršie

Zároveň za vysoko rizikové krajiny označil Francúzsko, Taliansko, Grécko a krajiny na Balkáne. V prípade Katalánska je situácia horšia aj preto, že populácia Barcelony a okolitých miest stúpla na vyše 5,5 milióna obyvateľov. Okrem toho je to poľnohospodárstvo, ktoré v Španielsku predstavuje 80 percent všetkej spotreby vody.

image

Peniaze znovu vyhrali nad životným prostredím. Biden schválil projekt, ktorý premení sever Aljašky na ropnú fabriku

Aj keď vláda pristúpila k ráznym obmedzeniam vody, vytvorila len ďalšie problémy, ktoré budú mať nekôr dopad na celú oblasť. Ďalšie obmedzenia však zavádzať nechcú, no pripravujú sa na najhoršie.

„Toto je veľmi kritická situácia,” povedal Samuel Reyes z Katalánskej agentúry pre vodu. „Toto sucho v Katalánsku je maratón. Obávame sa, že sme v pohotovosti nielen na dva roky, ale tri alebo štyri roky.”

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:26