Absolútnym víťazom rebríčka najlepších miest na život sa stala Viedeň.Pixabay/
StoryEditor

Zverejnili rebríček najlepších a najhorších miest na život za uplynulý rok. Figuruje v ňom aj Bratislava?

mor29.12.2022., 15:00h

Rok 2022 nám dal všetkým zabrať. Našťastie máme slobodu pohybu, môžeme sa kedykoľvek pobaliť a hľadať šťastie inde. Rebríček top 10 miest pre život sa zostavil podľa kvality zdravotnej starostlivosti, kultúry a vzdelania dostupného v meste.

Lajkuj Brainee.sk na

Rebríček zostavoval Global Liveability Index a najlepšie sa v ňom umiestnili najmä mestá v Európe a Kanade. Tie dostali najvyššie skóre hlavne vďaka ich schopnosti ponúkať svojim občanom stabilitu, majú vysokú mieru zdravotnej dostupnosti, poskytujú dobré vzdelanie, kultúru, nachádzajú sa v príjemnej klíme a disponujú kvalitnou infraštruktúrou. 

image

Je ti chladno? Toto sú najlepšie slnkom zaliate destinácie, ktoré sa oplatí navštíviť aj v zime

Na prvom mieste kraľuje naša susedka Viedeň, hneď za ňou Kodaň, nasleduje Zürich a potom kanadské mesto Calgary. Piate miesto patrí kanadskému Vancouveru, Ženeve, Frankfurtu, Torontu, Amsterdamu a o desiate miesto sa spolu delia japonská Osaka a austrálsky Melbourne. 

Čo sa Bratislavy týka, naše hlavné mesto do merania nezaradili. Sme zahrnutí len v „balíčku“ východná Európa. Index nám však predikuje nepríjemnú budúcnosť. V správe sa píše, že hodnotenie našich miest sa z roka na rok prepadá kvôli zvýšeným geopolitickým rizikám. Do hry vstupujú aj zvyšujúce sa náklady na život a nestabilná domáca politika so sklonom k autoritatívnym režimom. Index nám predpovedá na ďalší rok ešte výraznejší pokles. 

Spodok indexu

Rebríček je však zaujímavý aj svojim posledným miestom. To získalo sýrske hlavné mesto Damašok. Dôvodom sú sociálne nepokoje a vysoké riziko terorizmu. Konflikty v regióne zároveň brzdia prístup ku vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Na predposlednom mieste sa nachádza Lagos, ktorý vychádza z podobných kontextov ako Damašok - sociálna stabilita je síce lepšia, ale za to zdravotná starostlivosť a vzdelanie ešte horšie. 

Top 5 najhorších miest na svete uzatvára ešte hlavné mesto Lýbie Tripolis, Alžír a pakistanské Karáči. 

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

„Vojny, konflikty a terorizmus sú najväčšími faktormi, ktoré sú zodpovedné za najnižšie hodnotenia desiatich miest na spodku rebríčku, z ktorých sedem je z Blízkeho východu a Afriky,“ uvádza sa v správe indexu. „Povzbudivé je však, že všetkých 10 najhorších miest na život, okrem Tripolisu, zaznamenali zlepšenie svojho skóre oproti minulému roku. Po tom, čo sa covid obmedzenia zmiernili, pričom Dháka v Bangladéši a Port Moresby v Papue-Novej Guinei sa posunuli o tri miesta vyššie.“

Ktoré mestá v rebríčku klesli?

Zatiaľ čo zrušenie pandémie mnohým mestám polepšilo, sú aj také, ktoré sa naopak v rebríčku prepadli. Tie sa nachádzajú najmä v Austrálii a na Novom Zélande. Pritom ešte v roku 2021 práve tieto krajiny ťažili z toho, že mali najprísnejšie blokády, čo sa týka zahraničných návštev, aby tak obyvateľov ochránili pred covidom. Tento rok sa však práve tieto mestá v rebríčku oproti iným najviac prepadli, stratili pritom desiatky bodov zo svojho hodnotenia.

„Hoci blokády na Novom Zélande skončili v decembri, teda pred naším obdobím prieskumu, jeho mestá už nemajú výhodu oproti dobre zaočkovaným európskym a kanadským mestám,“ vysvetľuje správa. „V Austrálii boli niektoré štáty pomalšie pri rušení obmedzení a v dôsledku toho Perth a Adelaide od minulého roka stratili pôdu pod nohami.“

Skokani roka

image

Letuška prezradila, ako si cestujúci zničia zážitok z lietania. Robíš niektorú z týchto vecí aj ty?

Za to nemecký Frankfurt, Hamburg a Dussesdolf boli tri mestá, ktoré sa za posledných 12 mesiacov posunuli v indexe najvýraznejšie smerom nahor.

V správe sa nachádzajú aj predikcie pre budúci rok. Tie sa týkajú najmä vojny na Ukrajine, ktorá bude výrazne vplývať na bezpečie európskych miest. Ďalším faktorom je aj prudký nárast inflácie, ktorá v mnohých lokalitách naruší kultúru a verejné služby. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 17:52