Ilustračná snímka.Pexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Nechceš doma mrznúť? Z letiska pár kilometrov od Bratislavy sa dostaneš rýchlejšie do nových destinácií

iDnes.cz28.09.2022., 08:00h

Napríklad na ostrov Nosy Be, ktorý sa nachádza pri severozápadnom pobreží Madagaskaru, sa poletí len desať hodín.

Lajkuj Brainee.sk na

Dve nové destinácie v blízkovýchodnom Ománe, thajské Krabi, Madagaskar alebo napríklad iracký Irbíl. Cestovné kancelárie a aerolinky na pražskom letisku rozšíria počas tohtoročnej zimy ponuku o niekoľko exotických turistických destinácií. Píše portál iDnes.cz.

Na Madagaskar za 10 hodín

Pražské letisko ponúkne v spolupráci s päťdesiatkou dopravcov lety do viac než 90 destinácií. Ide o vysokú stávku na to, že Čechom vydrží cestovateľský apetít z leta a nevydesí ich predstava výmeny niekoľkých dní tepla za studené radiátory.

Napriek tomu bude zimná sezóna slabšia ako tie predcovidové. „V porovnaní so zimným letovým poriadkom 2019 ide o 75 až 80 percent kapacít,“ uviedol riaditeľ divízie leteckého obchodu Letisko Praha Jaroslav Filip. Staronovou destináciou je napríklad letisko London City, kam sa po covidovej odmlke vracia s tromi letmi týždenne spoločnosť British Airways. Posilní tiež lety na Heathrow, ktoré sa nachádza na opačnej strane mesta.

Medzi novootvorené tradičné destinácie patrí okrem Londýna nórske Oslo, kam začne lietať EasyJet. Ostatné spoje možno považovať viac-menej za linky pre turistov – či už budú pravidelné, alebo charterové.

Medzi charterové linky, ktoré si objednávajú cestovné kancelárie, patrí spomínaný Madagaskar alebo provincia Krabi v juhozápadnom Thajsku. Po letnom úspechu Egypta, keď destinácie pri Červenom mori zaznamenali medziročný nárast v desiatkach percent, sa v zime k dopravcom Smartwings a České aerolínie pripojí aj Eurowings. 

image

Tipy na dovolenku a zážitkové ubytovanie na jeseň. Radí Martin Hanzel a Milan Bez Mapy

Na diaľkových linkách sa zavedenie priamych spojení prejaví citeľným skrátením letových časov. „Do letoviska Nosy Be (ostrovček pri severnom pobreží Madagaskaru) sa poletí Boeingom 787 Dreamliner desať hodín. Doteraz sa Česi mohli dostať aspoň s dvoma prestupmi a podľa vyhľadávačov by teraz táto cesta trvala vyše dvadsať hodín,“ uviedla hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková.

Práve Čedok objednáva spojenie na Madagaskar a do Thajska prostredníctvom svojej poľskej materskej spoločnosti. Do Thajska sa potom dostaneš priamym letom za jedenásť a pol hodiny, čo oproti dostupným letom s medzipristátím taktiež prináša zhruba šesťhodinovú časovú úsporu.

Pobytové aj poznávacie zájazdy 

Naopak, konkurenčný Fischer v exotike vsádza na bližšie stredovýchodné destinácie. „Rozširujeme ponuku odletov do Spojených arabských emirátov, kam budeme lietať každý deň, niekedy aj niekoľkokrát. A ponúkneme priame spojenie ako do Dubaja, tak do Ras Al Khaimah. Každý rok je u našich klientov obľúbenejší Omán, kde po novom okrem pobytových zájazdov ponúkneme aj poznávacie zájazdy,“ doplnil hovorca spoločnosti Jan Bezděk.

image

Milan Bez Mapy: V Tatrách som mal cestoviny za 11 eur, ktoré kúpiš v supermarkete za 69 centov

Napriek tomu, že dvojciferná inflácia mnohých Čechov donútila neplytvať peniazmi, pri exotickej dovolenke nemusí byť stávka na silnú zimnú sezónu ani zďaleka stratená.

„Ide o inú cieľovú skupinu, ktorá bežne míňa päťdesiat aj viac tisíc korún za osobu. Nejde teda o ľudí, ktorí by mali problém s navýšením zálohy na kúrenie o tritisíc korún,“ predpokladá expert na cestovný ruch Stanislav Zíma.

Majiteľov firiem alebo lepšie finančne ohodnotených zamestnancov zatiaľ inflácia v podobe útlmu biznisu alebo ohrozenia pracovných miest podľa experta na cestovný ruch príliš nepostihla. Dotknúť by sa však mohla ľudí mieriacich do lacnejších egyptských destinácií, ktoré sa zameriavajú na ekonomicky citlivejšiu klientelu. Tá totiž pociťuje krízu oveľa výraznejšie.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:52