Vstup do Chorvátska je možný bez povinnosti preukazovať sa očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní COVID-19.Unsplash.com/Hans Jurgen Weinhardt/
StoryEditor

Na Cypre rekordný počet nakazených, v Taliansku posielajú do covid hotela. Pozri si, ako zúri pandémia pri mori

Michal Čiernik30.07.2022., 12:00h

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. S plniacimi sa plážami a turistickými atrakciami sa však zvyšuje aj riziko spojené s covidom. Spravili sme pre teba prehľad bezpečných a menej bezpečných destinácií, ak by si sa tým chcel riadiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Chorvátsko

Najnavštevovanejšia dovolenková krajina Slovákov odporúča nosiť rúška v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Namiesto karantény pre tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, je zavedené povinné nosenie rúška po dobu 10 dní. Vstup do Chorvátska je možný bez povinnosti preukazovať sa očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covid-19. Vzhľadom na rastúci počet prípadov platí obmedzenie do odvolania. Podľa CSSEGISandData sa pohybuje priemerný počet nakazených na úrovni 1300 pozitívnych prípadov na deň. Oproti minulému mesiacu je to však takmer päťnásobný nárast.

V prípade, ak máš podozrenie na covid, alebo niektorý z jeho symptómov, bezodkladne informuj vlastníka, resp. prevádzkovateľa ubytovacieho zariadenia, ktorý následne kontaktuje lekára v zmluvnej ambulancii.

Od momentu zistenia ochorenia je bezpodmienečne nevyhnuté nosiť respirátor FFP2 po dobu siedmich až desiatich dní, vyhýbať sa zhromaždeniam a kontaktu s verejnosťou, uvádza ministerstvo zahraničných vecí. Pokiaľ ubytovacie zariadenie má k dispozícii osobitné miesto pre nakazených covidom, využi tento priestor. Stravu a hygienu je ale v tomto potrebné zabezpečiť osobitným spôsobom, podľa pokynov správcu či majiteľa ubytovania.

image

V Chorvátsku je od momentu zistenia ochorenia nevyhnuté nosiť respirátor FFP2 po dobu siedmych až desiatich dní.

Unsplash.com/Mathias Mullie/

Grécko

Keď sa rozhodneš obdivovať antickú históriu Grécka, musíš byť viac opatrný. Počet infikovaných osôb na covid-19 má v Grécku stúpajúci trend. Priemerne je v krajine denne zaznamenaných viac ako 20 tisíc pozitívnych prípadov. Počet aktívnych prípadov na celoštátnej úrovni sa v súčasnosti odhaduje až na približne 400 tisíc. Slovenské veľvyslanectvo v Aténach odporúča preventívne nosiť rúško pri pohybe vo väčšej skupine ľudí a v dave. Výhodou je, že od prvého mája 2022 už cestujúci prichádzajúci do Grécka nemusia pri vstupe do krajiny preukazovať digitálny COVID certifikát EÚ, potvrdenie o prekonaní ochorenia, alebo negatívny výsledok testu. Rovnako tak nie je povinné ani nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch.

Naďalej však zostáva v platnosti povinné nosenie masiek vo vnútorných priestoroch nemocníc, domovov dôchodcov, v mestskej hromadnej doprave, v taxíkoch a vo vnútorných priestoroch lodí. Viaceré letecké spoločnosti vyžadujú používanie respirátorov počas celej dĺžky letu. Odporúčame preto sa vždy pred cestou v danej spoločnosti informovať o opatreniach.

image

Priemerne je v Grécku denne zaznamenaných viac ako 20 tisíc pozitívnych prípadov.

Unsplash.com/Florian Wehde/

Taliansko

Tzatziki veľmi nemusíš? Máš radšej pizzu či cestoviny? Pre návštevu Talianska už nepotrebuješ Covidpass. Do 30. septembra 2022 však zostávajú v platnosti niektoré opatrenia, ako napríklad povinnosť nosiť ochranné dýchacie prostriedky typu FFP2 vo verejných dopravných prostriedkoch. Ak pri návšteve Kolosea dostaneš koronu, budeš umiestnený do COVID hotela na vlastné náklady. Plus sa musíš nahlásiť na miestne zdravotnícke zariadenie ASL.  

Keď si plne zaočkovaný, musíš absolvovať minimálne sedem dňovú karanténu. Tá končí siedmym dňom po absolvovaní PCR alebo antigénového testu s negatívnym výsledkom. Pre všetkých ostatným platí minimálne desaťdňová karanténa. U osôb, ktoré sú dlhodobo pozitívne sa môže karanténa predĺžiť až na 21 dní.

image

Polícia pátra po známom konšpirátorovi. „Danny Kollár“ pôsobil v Infovojne aj Kulturblogu

Cyprus

Vybrať sa na dovolenku na Afroditin ostrov je v tomto období veľmi riskantné. Na ostrove zaznamenali za tento mesiac najväčší počet nakazených od začiatku pandémie. Posledné štatistiky zverejňujú vyše desaťtisíc prípadov. Z dôvodu tohto rapídneho zvýšenia počtu pozitívnych prípadov covid-19 a počtu hospitalizácií v krajine platí od ôsmeho júla 2022 povinnosť nosenia rúšok vo všetkých interiérových priestoroch.

Nosenie rúšok je okrem všetkých vnútorných a uzavretých priestoroch povinné aj vo verejnej doprave pre všetkých starších ako 12 rokov. Odporúča sa používať dvojité chirurgické masky alebo respirátory FFP2. Na doma ušité rúška od babičky môžeš zabudnúť.

Na Cypre sú k dispozícii špecializované nemocničné oddelenia pre covid-19 a karanténne hotely pre cestujúcich, ktorí majú počas svojho pobytu pozitívny test na covid. Ten môžeš opustiť až po uplynutí sedemdňovej karantény. Na päť dní si ju môžeš skrátiť, keď nemáš príznaky a na vlastné náklady si vykonáš PCR test, ktorý vyjde negatívny.

image

Na ostrove zaznamenali za tento mesiac najväčší počet nakazených od začiatku pandémie.

Unsplash.com/Geroge Lemon/

Kanárske ostrovy 

Lákajú ťa viac exotické ostrovy ako Tenerife či Gran Canaria? Pre celé Kanárske ostrovy platia rovnaké opatrenia ako pre Španielsko. To našťastie zrušilo väčšinu obmedzení. Podľa informácií na stránke Ministerstva zdravotníctva Španielska od cestujúcich, ktorí prilietajú do Španielska z krajín EÚ, sa už nevyžaduje formulár zdravotnej kontroly SpTH ani certifikát COVID-19. Pre istotu si však rúško nezabudni pribaliť. V platnosti totiž naďalej zostáva povinná maska na tvár vo verejnej doprave, v lekárňach, v nemocniciach, domovoch dôchodcov a pod.

Ak máš podozrenie na COVID alebo pozitívny test, vždy sa riaď pokynmi zdravotníkov. Mierne a asymptomatické prípady a blízke kontakty nemusia ísť do karantény. Odporúča sa nosenie respirátora, udržiavanie odstupu a vyhýbať sa zraniteľným skupinám.

image

Covid silnie, lekári naznačujú, že nás čaká pandemická jeseň. Čo robiť, ak chytíš terajšie súčastné koronavírusu?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že pandemické opatrenia sú miernejšie ako na začiatku. To neznamená, že pandémia zmizla a vírus sme porazili. Práve naopak, rozmach dovoleniek spôsobuje zvýšený počet pozitívnych prípadov. Preto treba mať stále na pamäti základné pravidlá v prevencii proti COVIDU a rúško pre istotu vždy po ruke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:55