Kaštiele na predajFacebook/Kaštiel Hucín, realitná kancelária LEONIDES REAL
StoryEditor

Život v kaštieli na Slovensku len za necelých 700 eur? Do týchto unikátnych historických stavieb sa môžeš hneď nasťahovať

Miroslav Kamody23.10.2024., 10:30h

Kaštieľ rodu (doplň svoje priezvisko)? Áno, na predaj sú hneď dve zaujímavé historické stavby.

Lajkuj Brainee.sk na

Žiť si ako v rozprávke sa dá aj na Slovensku, ak sa teda pozeráme na nehnuteľnosti. Po našej krajine je roztrúsených množstvo historických stavieb - niektoré majú svoje najlepšie časy za sebou, iné sú nádherne zrekonštruované a ďalšie by sme mohli označiť ako „niečo medzi”.

A práve dve takéto nehnuteľnosti sa nedávno objavili na predaj. Nachádzajú sa v Pečovskej Novej Vsi (okres Sabinov) a Hucíne (okres Revúca).

image

Česko spustilo gigantický výpredaj štátu. Na predaj je cez 30-tisíc nehnuteľností, medzi nimi sú hrady, pozemky aj cintoríny

Kaštieľ v Pečovskej Novej Vsi

Obec je nesmierne bohatá na pamiatky a historické objekty. Okrem barokového kostola, klasicistickej synagógy či kaplnky sa tu zachovalo vyše 10 kaštieľov a kúrií, čomu môžu na Slovensku konkurovať len obce Liptovský Ján alebo Brezovica. 

Uprosted zelene bočnej ulice sa nachádza barokový kaštieľ z druhej polovice 18. storočia, ktorý je známy aj ako Mariášiovský kaštieľ, píše sa na webe regiónu Šariš. Prízemný kaštieľ ma obdĺžnikový pôdorys a je v plnom rozsahu podpivničený. Jednotlivé miestnosti suterénu sú zaklenuté valenými klenbami so styčnými viselcami.

„Aj keď tento kaštieľ nepatri medzi tie úplne najstaršie objekty, je v obci jednoznačne najautentickejšie zachovaný nielen po stránke stavby (vyzerá takmer tak, ako v čase výstavby), ale aj vrátane množstva architektonických a predovšetkým remeselných detailov,” píše sa na webe.

image

Kaštieľ v Pečovskej Novej Vsi

Wikipedia/Jozef Kotulič

Areál je sčasti ohradený historickým múrom a v druhej polovici 19. storočia bol pri ňom založený aj park. Cena kaštieľa s priľahlým pozemok o výmere 3 246 metrov štvorcových je len 140-tisíc eur. Pri 30-ročnej hypotéke s úrokom 3,99 percenta sa mesačná splátka pohybuje na úrovni necelých 670 eur.

Na predaj je aj pozemok za kaštieľom (vyše 10-tisíc metrov štvorcových) za 80-tisíc eur. Niektoré časti kaštieľa vyzerajú naozaj veľmi zachovalo, nehovoriac o veľkom bare v pivnici - niektoré staršie fotografie ukazujú, že budova slúžila aj ako krčma. Je nutné dodať, že kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou.

image

FOTO Pri Kutnej Hore je na predaj jedinečný šľachtický zámok. Stojí toľko, čo niektoré domy v Bratislave

Kaštieľ v Hucíne

Na strednom Slovensku, konkrétne v okrese Revúca, je na predaj ďalší kaštieľ. Aj keď je jeho cena vyššia, na prvý pohľad nevyzerá tak vábivo, ako ten v Pečovskej Novej Vsi. Stále sa však bavíme o sume dvojizbového bytu s niektorých väčších slovenských mestách. 

„Na pozemku 2,2 hektára sa medzi stromami nachádza kaštieľ, ktorý obýval šľachtický rod Czékusovcov. Ide o dvojpodlažnú budovu s priľahlým územím - lesoparkom a jazierkom - ktorá je evidovaná ako národná kultúrna pamiatka z konca 18. storočia,” píše sa v inzeráte realitnej kancelárie ALTAGRIC Reality.

Cena tejto nehnuteľnosti je momentálne 235-tisíc eur. Pri hypotéke s totožnými podmienkami ako pri prvom kaštieli by sa mesačná splátka pohybovala na úrovni 1 120 eur.

Inzerát tejto národnej kultúrnej pamiatky však upozorňuje, že „vzhľadom na citovú väzbu majiteľa danej nehnuteľnosti predaj len do dobrých rúk”. Ten sa k nemu zrejme dostal po medializácii predaja kaštieľa za 100-tisíc eur v roku 2019 - kaštieľ nadobudol dva mesiace po zverejnení článku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. október 2024 10:36